Kai tik artėja kokios svarbesnės šventės, kai visi ruošiamės gaminti tradicinius patiekalus, retai kada išsisukame be silkės… Dar visai neseniai FB paskyroje ir šiame bloge karštai diskutavome ir dalinomės patirtimi, kur pirkti gerą silkę. Na tokią, kuri nebūtų pernelyg sūri, kuri būtų riebi it sviestas, kuri būtų šviežia ir kvapni, ir tokia skalsi, kad kokį patiekalą iš tos silkės beruoštum, ji viskam tiktų! Nes juk ne tik Kūčių stalas be silkės – nė iš vietos! Velykinis irgi privalo bent vieną patiekalą su silkėm turėti. Mano mėgstamiausias per Velykas (iš serijos, vaikai nesuprastų, jei to patiekalo ant šventinio stalo nebūtų) yra silkė pataluose! Kai kurie silkę pataluose gamina ir Kūčioms, bet kiek aš žinau, tai jis pasninko stalui nelabai tinkamas:) Užtai Velykiniam stalui, ir visam Velykų laikotarpiui – pats tas, nes ne tik silkė, bet ir kiaušiniai, ir majonezas tiesiog būtini šios šventės palydovai. Gal prisiruošiu šiemet ir pagaliau padarysiu kokybiškas šio patiekalo nuotraukas savo blogui….

Bet pakalbėkim šiandien apie silkę. Mano naujausias atradimas, beje, yra Viči natūralaus skonio tradicinė silkė. Tie, kurie žino, kad aš esu dėžučių maniakė, iškart supras kodėl man ji patinka, kai tik pamatys tos silkės pakuotę:) Nekenčiu tų pigių pakuočių, kai praplėšus plėvelę ir viso turinio nesuvalgius, tenka sukti galvą kaip sandariai uždarius likučius laikyti šaldytuve. Tai štai pagaliau atsirado dėžutė, kuri kuo puikiausiai užsidaro tvirtu dangteliu! O uždaryti dėžutę greičiausiai reikės, nes kažin ar per vieną kartą suvartosite visus 700g silkių:) 

Mūsų šeimoje įprasta, kad savaitgaliais pusryčiai būna vėlyvesni ir sotesni. Todėl besimėgaudama Velykinėm nuotaikom, nusprendžiau paeksperimentuoti su labai tradiciniu, net, sakyčiau, kultiniu brunch’o patiekalu – Benedikto kiaušiniais, ir lietuviška silke. Jei niekuomet nesate mėginę kiaušinių virti be lukštų, jums labai pagelbės Oliverio video patarimai. Beliks tik paskrudinti pusiau perpjautą bandelę, supjaustyti silkės file gabalėliais, ir pasigaminti šilkinį hollandaise padažą. Kaip gaminti hollandaise padažą taip pat verta pažiūrėti video, kad kokia nors klaidelė nesugadintų nuotaikos ir rezultato:) 

Šventiniams pusryčiams paruošti prireiks vos kelių ingredientų
Dominuos silkė ir kiaušiniai:)
Benedikto kiaušiniai – kultinis patiekalas, kurį nesunku pasigaminti
Improvizuokite į sveikatą su įdarais! Aš išbandžiau silkę ir man labai patiko!
Traški bandelė, riebi silkė, skystas kiaušinio trynys ir švelnus it šilkas hollandaise padažas – tai pusryčiai iš skyrelio „Rojus” 

Benedikto kiaušiniai su silke ir hollandaise padažu

4 porc

  • 2-3 tradicinės silkės file (aš naudojau VIČI natūralias, be priedų silkių file)
  • 4 pusrytinės bandelės, perpjautos pusiau
  • Truputis sviesto (nebūtina)
  • 8 kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • Druskos, pipirų

Hollandaise padažui:

  • 100g sviesto 
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 1/2 šaukšto acto arba citrinos sulčių (plius dar šiek tiek pagal skonį)
  • Druskos, pipirų

Silkės file supjaustykite gabalėliais. Bandeles galite patepti sviestu (nebūtina) ir paskrudinkite orkaitėje, tosteryje arba ant rievėtos keptuvės. 

Kiaušinius išvirkite be lukštų (pasirinkite metodą, kuris jums patogiausias) – apie 3 minutes, jei norite skysto trynio.

Pasigaminkite hollandaise padažą: pirmiausia pamažu ištirpinkite sviestą. Leiskite „sukepti” išsiskyrusioms pieno putoms, tačiau nesusvilinkite! Kiaušinių trynius ir actą sumaišykite  nedideliame metaliniame arba stikliniame dubenėlyje, ir tą dubenėlį statykite ant puodo, kuriame ant lėtos ugnies verda šiek tiek (pvz., pusė stiklinės) vandens (vanduo jokiais būdais negali liesti dubenėlio dugno!! garai turi tik jį šildyti). Nuolat plakite kiaušinių trynius (galite elektriniu mikseriu), kartu juos šildydami, kol masė taps labai puri. Tada labai pamažu, plona srovele pilkite tirpintą sviestą, visą laiką plakdami, kad masė susimaišytų į vientisą tirštą kremą. Jei kartais matote, kad padažas pernelyg stipriai tirštėja, įpilkite šaukštą kitą vandens. Pabaigoje pasūdykite, įberkite truputį pipirų ir išmaišę paragaukite, ar netrūksta rūgšties arba druskos. 

Paskrudintas bandeles dėkite į lėkšteles, ant jų – po keletą silkės gabalėlių, ant viršaus dėkite be lukštų virtą (poached) kiaušinį, ir užpilkite hollandaise padažu. Pabarstykite grūstais pipirais ir papuošę žalumynais patiekite!

Komentarų apie "Benedikto kiaušiniai su silke ir hollandaise padažu": 2

  1. Dovilė:

    O kokia gera idėja! Silkė ir Benedikto kiaušiniai. Reikės būtinai pabandyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *