Jau seniai pirštai niežtėjo parašyti šį viešą prisipažinimą vienam iš pačių mėgiamiausių mano virtuvės įrengimų. Šiek tiek archaiško dizaino Kitchen Aid produktus pirmą kartą pamačiau prieš n metų Amerikoje. Negalėjau atsistebėti jų patvarumu ir be galo paprastu valdymu. Svajojau kada nors bent ką nors iš KA šeimos turėti savo namų virtuvėje. Bet kažkada esu padariusi didelę klaidą, kuomet iš Amerikos parsitempiau tikrą sunkenybę – sulčių spaudimo mašiną Pritaikyta 110V ji Lietuvoje neveikė su jokiais papildomais prietaisais, bandžiusiais mano blizgantį pirkinį priversti veikti 220V tinkle. Sulčiaspaudė buksavo, kaito, ir sutrynusi pusę morkos galutinai sustodavo. Pamoką išmokau visiems laikams: tokie prietaisai iš Amerikos nesivežami. Tad pavarvindavau seilę anapus Atlanto į tuos KA grožius ir grįžusi stengdavausi juos pamiršti.

Todėl galite įsivaizduoti mano džiaugsmą, kai atsikrausčiusi į Izraelį parduotuvėje pamačiau visą liniją KA kombainų, blenderių, mikserių ir visokių kitokiu virtuvės pagalbininku, kurie buvo pagaminti mūsiškei, Europietiškai elektros sistemai!!! Sprendimas turėti KA mano smegenyse jau seniai buvo padarytas, beliko tik pasirinkti prietaiso spalvą. Išsirinkau lkasikinę raudoną.

KA naudoju jau trečius metus. Apart to, kad visi prietaisai tiesiog puošte puošia mano virtuvę, kaskart apsilankiusi firminėje KA parduotuvėje vis nusiperku dar ir dar vieną dalykėlį į savo kolekciją. Smagiausia tai, kad KA siūlo ilgą sąrašą papidomų priedėlių prie bazinio maišymo įrenginio: makaronų gaminimo priedėlį, kruopų malimo, daržovių pjaustymo, mėsos malimo įrenginį ir daug kitokių. Visuomet galima pasirinkti tai, ką labiausiai naudojate, kokius patiekalus mėgstate.

Labiausiai aš, žinoma, naudojuosi baziniu KA aparatu, skirtu maišuti tešlai, plakti kremams, baltymams. Tešlą blyneliams savaitgalį susimaišau per tiek laiko, kol įkaista keptuvė. O minkyti šviežios pastos nereikia pusvalandį – tą padaro galingas KA motoras. Kol dideliame puode užverda vanduo, savo makaronų mašina susuku šviežutėles tagliateles: ruplių miltų, arba žalias su špinatais. Kai gaminu raviolius su rikota ir špinatais, tenka padirbėti kiek ilgliau, bet tai juk pats geriausias poilsis smegenims (ypač kai tešlą suminko ir plonai iškočioja prietaisas)!

O naujausias mano virtuvinių prietaisų kolekcijos elementas, kurį gavau gimtadienio proga – tai KA priedėlis, skirtas gaminti ledams. Izraelyje toks prietaisas – būtinybė, o ne prabanga:) Tuoj užspirgins nežmoniški karščiai, tad iš prinokusių mangų, melionų ir citrinų imsiu gaminti gaivinantį sorbetą. O šį savaitgalį įvyko pirmasis mano ledų mašinos išbandymas, kuomet gaminau turtingos tekstūros bazilikų ledus. Skonis – neišpasakytas. Šie ledai nei iš tolo neprilygsta pirktiniams, net ir patiems brangiausiems:)

Ledų gaminimo aparatas toks paprastas, jog manau, kad galima būtų jį atkartoti ir neturint specialaus įrenginio. KA priedėlis, skirtas ledų gamybai – tai specialus puodas, kurio sienelės pripildytos užšąlančiu skysčiu (panašiu į tą, kuris būna briketuose nešiojamame šaldytuve). Palaikius šį puodą kameroje parą, jame plaktuvu maišoma ledų masė (kurią pasigaminu iš anksto ir atvėsinu šaldytuve) maišoma tol, kol ji įgauna tirštą konsistenciją. Esu tikra, kad įstačius į pilną ledų indą dubenį ir jame maišant norimų ledų masę, galima pasigaminti ne prastesnius ledus. Gal išdrįsite pabandyti?:)

Bazilikų ledai (maždaug 1.2l paruoštų ledų)

40g (apie 30 vnt) didelių šviežio baziliko lapų

2 puodeliai plakimui skirtos grietinėlės

2 puodeliai riebaus pieno (3% min)

1 puodelis cukraus

8 kiaušinių tryniai

1 kiaušinis

Žiupsnis druskos

Pradedame nuo grietinėlės ir pieno: supilame į dubenį kartu su 1/2 puodelio cukraus ir užverdame. Užvirtus iškart nukeliame nuo ugnies ir sudedame nuplautus ir nusausintus bazilikų lapus. Uždengiame ir paliekame prisigerti bazilikų aromatu.

Pasigaminame angiškąjį kremą (creme anglaise): nedideliame dubenėlyje apie minutę plakame kiaušinio trynius, visą kiaušinį, lilusį 1/2 puodelio cukraus ir žiupsnį druskos. Samčiu pasemiame karšto pieno su bazilikais ir maišydami supilame į kiaušinių plakinį, kad masė sušiltų. Taip pat įpilame dar vieną samtį karšto pieno. Pamažu, nuolat maišydami, supilame visą kiaušinių masę į karštą pieną. Statome masę ant vidutinio stiprumo ugnies (naudojame puodą storu dugnu), ir nuolat maišydami kaitiname. Patariu kaitinti ant kuo mažesnės ugnies, antraip kiaušiniai sušoks į gabaliukus (jūs juk nenorite pasigaminti virtos kiaušinienės??). Kaitiname, visąlaik maišant, stengiantis, kad niekas neprikeptų prie puodo dugno. Kai tirštumas gaunasi toks, kad pakėlus šaukštą masė laša, o ne bėga srovele, o pirštu perbraukus per šaukšto, kuriuo maišėte, nugarėlę, lieka “takelis”, kuris iškart neužsipildo kremu, vadinasi kremas paruoštas. Kol karštas, kremą pertriname per sietelį, išmesdami visus baziliko lapelius. Statome indą su pertrintu kremu į dubenį, pribertą ledukų, kad kuo greičiau atvėstų. Stengiamės masę maišyti, kad vėstų tolygiai.

Taip paruoštą angliško kremo masę galima šaldytuve laikyti 2 dienas. Geriausia ledus pasigaminti likus iki jų pateikimo apie 4 valandoms. Jei turite ledų gaminimo mašiną, sukite pasigamintą kremą, kol ledai sutirštės. Tuomet juos supilkite į indą, tinkamą šaldymui, ir kiškite į šaldymo kamerą.

Šie ledai – dieviško skonio. Juos galima pateikti vienus arba su šiltu pyragu. Taip pat bazilikus gaminant ledus galima pakeisti mėtomis arba Rytietiškų prieskonių mišiniu: vietoj 40g baziliko lapelių naudojame bet kurį iš šių prieskonių:

15 sutrintų kardamono ankščių, arba

2 cinamono lazdeles ir 1 šaukštelį malto cinamono, arba

8 didelias anyžio žvaigždes, arba

2 šaukštus sutrupintų juodųjų pipirų ir 1 šaukštelį maltų juodųjų pipirų.

Ledų receptas iš Kate Zuckerman knygos “The Sweet Life. Desserts from Chanterelle”

Komentarų apie "Bazilikų ledai. Ir mano meilės prisipažinimas Kitchen Aid’ui": 36

  1. Nida:

    Tai jau tikrai, Lina, pupeles su Ascasso teks malti pačiai – bet tai ir yra geros kavos kokybės garantija. Tiesa, teks įsigyti ir kavamalę (maniškė taip pat iš Ascasso, puikiai veikia, bet kiekvienos kavos pupelėms reikia pasireguliuoti malimo stambumą). Pasirinkimas šiais laikais tikrai didelis, net neabejoju, kad surasit tokį aparatą, kuris ir vizuakliai tenkins, ir pats kavą mals plius virs… 🙂

  2. Lina:

    Ačiū už atsakymą. Ascasso man pasirodė labai panašus į KA, tik jie abu, rodos, naudoja maltą kavą. O man labiau patiktų, jei lydekai paliepus, man panorėjus, kava susimaltų 🙂 Kavos žinovai siūlo NIVONĄ, bet nepatinka dizainas… Mėgstų vintažinį 50-ųjų. O dar ta nostalgiška lentynėlė puodeliams susidėti… Ech, vargas dėl tos kavos 🙂

  3. Nida:

    Lina, pataikėte labai į temą dėl kavos aparatų:) Aš turiu net tris. Vienas iš jų, beje,- KA. Įsigijome jį visai neseniai, gal prieš pusmetį, nes kaifuojam savaitgaliais nuo filtruotos kavos!! Taip taip, tos, kuri drip’ina lėtai, ir savaitgalį pasidarius didelį puodą galima mėgautis visą pusdienį:) Vienas aparatas yra Nespreso, t.y. kapsulinis. Puikus prietaisas, neužimantis daug vietos, kapsulių pasirinkimas didžiulis, ypač jei pvz prireikia kokios nors be kofeino opcijos (svečiams). Tačiau labiausiai naudoju pati Ascasso aparatą. Tai pusiau profesionalus aparatas, kavą malam patys, darom espresso su putele… Ascasso nėra pigūs, retenybė Lietuvoje (bėda, jei kas nutiktų, tikrai su servisu būtų bėdų). Bet jūs būtinai pasižvalgykite po Melitta aparatus. Teko plačiau juos paknibinėti, man patiko kainos ir kokybės santykis, ir gera reprezentacija, jei reiktų kokio garantinio ar pogarantinio aptarnavimo. Melitta prekiauja Topo Centras ir kiti centrai, ir ten jie kavą daro, tad galite išragauti viską ir nuspręsti.

  4. Lina:

    Miela, Nida, gal nusimanote kavos aparatuose. Turiu keletą KA prietaisų, jie puikūs. Kavos aparatas “iš tos serijos” labai gražus ir tiktų, bet gal geriau įsigyti specializuoto gamintojo?

  5. Nida:

    Aiste, mano patirtis rodo, kad šeimos dydis (ir porcijų kiekis) gali lemti nebent dubens turinio talpą, o jau su galingumu nereikėtų ieškoti kompromisų… Juk nenorite, kad mikseris užstrigtų arba dar blogiau – imtų rūkti, nes neprasuks kokios kietesnės tešlos (pvz., pastos). Variklio galingumas yra kokybės išraiška, o pigių ir gerų dalykų, kaip mes visi žinom, nebūna…. Kad paskui nenutiktų taip, jog lyg turite daiktą, į kurį suinvestuoti pinigai (kokio dydžio jie bebūtų), o tas daiktas tik dalinai jūsų poreikius patenkina… Na neimsi pirkti juk naujo, galingesnio… Tad aš vienareikšmiškai už galingesnį prietaisą, nes jis universalesnis ir patikimesnis.

  6. Aistė:

    Laba diena, Nida, norėjau paprašyt Jūsų patarimo dėl Artisan mikserio. Planuoju įsigyt modelį KSM 155GBCA, su 325 galingumu. Mano lūkesčiai šiam mikseriui būtų gaminti šeimos poreikiams kibinus, mielinę tešlą, plakt grietinėlę.. Kaip manot, ar tokio mikserio man pakaktų, o gal siūlytumėt imt vis tik iš Kichen aid Pro line serijos, nes jie lyg galingesni? Nes tikrai negaminsiu kuopai kareivių, o pinigėlių skirtumas šioks toks yra. Labai dėkoju už patarimą.

  7. Nida:

    Dalia, nesu tikra, jog supratau apie kurį konkrečiai KA kombainą klausiate. Aš KA turiu tik Artsan modelį, kuris skirtas tešlai maišyti, minkyti, plakti grietinėlei ir t.t. Prie jo papildomai galima nusipirkti įvairiausius priedėlius, ir esu mačiusi daržovių tarkavimo, malimo priedus ir t.t. Bet įtariu, kad jūs klausiate apie tą tradicinį virtuvinį kombainą, kuris ir takruoja, ir smulkina, ir visokias kitokias funkcijas daro… Tai tokio iš KA aš neturiu, aš naudoju kitos firmos (Magi Mix), bet kadangi maniškis jau pakankamai nusidėvėjęs geitai dairysiuosi naujo. Dar nenusprendžiau kokio:)

  8. Dalia:

    Aš norėjau pasiteirauti dėl KA kombaino, kurį labai norėčiau įsigyti. Ar tame baziniame KA kombaine yra funkcija smulkinti daržoves, t. y. ar turi jis tokį peilį smulkinantį česnakus, morkas, paprikas ir kt. į tokius smulkius gabaliukus. Ačiū iš anksto už atsakymą.

  9. Nida:

    Mano naudojamas modelis – 5KSM156. Taip, tai 300W. Nei vieno blogo žodžio negaliu pasakyt – aria kaip arklys kasdien, ir taip jau 8 metus…. Nekeisčiau į nieką.

  10. Ri:

    Koks konkrečiai modelis naudojamas? Apie 300w artisan paskaičiau labai blogų atsiliepimų dėl kokybės.

  11. Nida:

    Oi kaip faina, Skaidra!!! Maniškis jau kokius 5 metus ant darbastalio stovi (klasikinis, raudonas), ir džiugina mano akis iki šiol:) Sėkmės naudojant ir kuriant vis naujus kokteilių/sulčių receptus!

  12. skaidra:

    Taip jau nuo siandien turiu, padariau vaikams bananini su kakava ir pienu – sokoladinis kokteilis gavosi, rytoj nuleksiu i parduotuve ir kokiu nors idomesniu vaisiu nusipirksiu. Norisi kuo greiciau viska isbandyti 🙂
    O koks grazus. Nusipirkau balta kreminio atspalvio, nuostabiai atrodo.

  13. Nida:

    Valio!! Nei geresnio, nei gražesnio, bijau, kad ir nerasi:) Tikrai džiaugsiesi labai labai!

  14. Nida:

    Labas, Skaidra! Turiu prisipažint, kad nė nežinojau, jog dangtelis ne iš maistinės plastmasės. Mano atveju su dangteliu maistas kontaktuoja retai, nes pilno blenderio tūrio paprastai nepilu. Bet negaliu pasakyti jog jis nė kiek nesušlampa, kai plaku ant didelių apsukų. Žinoma, jokio skonio pakitimų nėra (net plakant labai karštas sriubas), bet gal ir neturi jaustis? Bet kuriuo atveju, šiuo metu nežinau geresnio pasirinkimo rinkoje (ne vien LT, bet tarptautiniu mastu) už Kitchen Aid’ą, tad jei reiktų priimti sprendimą šiandien, nė negalvodama imčiau KA blenderį (ir kitus KA prietaisus:))

  15. skaidra:

    Sveika, Nida,
    jau kuris laikas skaitinėju Jūsų tinklaraštį, ir be galo susižavėjau trintais kokteiliais, taip pat apsisprendžiau įsigyti kitchenaido blenderį. Nuėjau į Elektromarktą šiandien ir pastebėjau, kad blenderio dangtelis yra iš ne maistinės plastmases iš PVC. Sakykit, ar tikrai ten nebūna kontakto su maistu, kai mikseris sukasi? Ar nekreip dėmesio į tai ir visvien pirkt?
    Ačiū už atsakymą iš anksto
    skaidra

  16. gintas:

    nusipirkau ir as is USA pradziai food processor, itampos problema issprendziau per 1min. (zeminantis transformatorius) dabar nusipirkau plakikli ne Artisan, rinkausi tarp Kitchenaid Pro 600 ir Kitchenaid Classic, pasirinkau pastaraji ir tik 200 usd. laukiu

  17. Nida:

    Pats indelis nėra labai griozdiškas, bet vietos kameroje jam tikrai reikia. Maniškis šaldytuvas labai didelis, su apačioje atidaromu stalčiumi (jame – kamera). Tad man nėra problemų sutalpinti to ledų indo. Siūlau patikrinti savo kamerą tokiu būdu: jei į ją sutalpintum dabartinį KA mikserio indą, tai tikrai sutilps ir ledų indas (na, jis mažesnis už standartinį KA indą, be to, neturi tokios atsikišusios rankenos, bet turi tokias auseles šonuose, kurios užima vietą, tad aš matuočiau pagal KA maišymo indą).

  18. aguonele:

    Maistui ir jo gaminimui nereikia taupyti! Prietaisai tai tik proceso/gamybos palengvinimas, o jei dar vien i juos ziurint sirdis dziaugias tai jau cia kaifas ♥ ( …:DD)
    Dabar turiu dar klausima del ledu to indelio: kiek skaiciau, tai ji kaip dideli apibudina. Neturiu as kazkokio mega didelio saldikio, paprastos trys lentyneles tik. Sakyk, kaip tau, nebuvo probelmu ji saldant?

  19. Nida:

    Aguonėle, bendraminte mano!:) Gerbiu žmones, kurie žino, kas yra geriausia:) O ledų indelį privalai ankščiau ar vėliau įsigyti. Kartu su juo atsiveria neribotos galimybės fantazijai ir eksperimentams. Gal šią vasarą? Pasidalintumėme patirtimi ir atradimais 🙂
    Dėl mėsmalės rekomendacijos – dėkui. Greičiausiai tai bus mano sekantis pirkinys!

  20. aguonele:

    Ir kaip aš tave tik dabar atradau, man mistika 😮
    Žodžiu, aš irgi tokia išprotėjus dėl KA esu ….vienas geriausių aparatų, ką namie turiu :DD
    O dabar tu dar man galvą dėl ledų “indelio” susukai. Manau greitu laiku irgi pirksiu, nes jau seniai noriu pradėti namie gaminti ledus, tik to paspyrimo trūkdavo 🙂 Dėka KA pradėsiu ir ledų gamyba!
    P.S. mėsmalę turiu, tai be galo patenkinta esu 😉

  21. Nida:

    Odeta, turbūt kalbi apie ilgesnį krevečių išlaikymą parduotuvėje? Na, terminis apdorojimas, aišku, patikimiausias būdas maistą palaikyti dar kelias dienas:) Bet jei išlaikyti ilgiau šviežias… Galiu bandyt paklausinėti savo krevetininkų, kokius triukus jie naudoja. Ypač kai pardavinėja krevetes lauke, spiginant +40C karščiui (saulėje ir visi +50C). Jei ką įdomaus išpešiu – parašysiu:)

  22. Odeta:

    Ne į temą, bet gal žinai kokį receptuką, krevečių ilgesniam išlaikymui. Mano mylima praduotuvė “Katino dienos” Vilniuje nori pradėti prekiauti įvairių rūšių krevetėmis, ne tik šviežiomis, bet ir ruošiniais ir ieško įdomių receptų. Jie labai mieli žmonės, pradėję nuo 0, bet iš didelės idėjos. Žinau, kad gamini nerealius receptukus, gal ką gali pasiūlyti…svarbu kuo ilgesnis išlaikymas:)) (Jie labai stengiasi)

  23. Nida:

    Jurga, Kenwood dizainas labai geras. Jis, beje, tapo panašus į KA:) Bet man asmeniškai KA – kur kas patikimesnis prekinis ženklas… Be to, visi tiek priedėliai, kuriuos paskui galima kompektuoti… Pasaka:)

  24. Jurga:

    Kaip aš visada norėjau KA, bet po to pamačiau Kenwood 🙂 Ir dabar plėšaus negalėdama apsispręst 🙂

  25. Nida:

    Rūta, raviolių receptas labai paprastas: tešlai – 3 kiaušiniai, 300 miltų ir žiupsnis druskos. Įdarui – rikota, keptuvėje su sviestu patroškinti ir nusausinti špinatai, truputis tarkuoto parmezano, plaktas kiaušinis ir muškatas bei druska su pipirais!

  26. Nida:

    Miela Odeta, esu tikra, kad nei vieną dieną nepasigailėsi dėl tokio pirkinio! Aš perskaičiau dešimtis blog’ų ir atsiliepimų, kai rinkausi sau virtuvinę techniką, tad dėl KA nekilo abejonių. Tiesa, multifunkcinį virtuvinį kombainą specialistai visgi pataria rinktis ne KA, o Magimix (vienas iš pasiūlymų)… Tai bus mano sekantis didelis pirkinys, nes kol kas neturiu jam vietos savo mažutėje virtuvėje…

  27. Nida:

    Oi, Mindaugai, aš būčiau geriausia KA pardavėja!… Jei jau kuo nors tikiu, jei jau džiaugiuosi pati ką nors atradusi ir naudodama, tai mano meilė tam produktui trykšta per kraštus:) Niekaip negalėčiau nuslėpti simpatijų, o ir pardavinėti prasto produkto nesugebėčiau… KA “traktorius” virtuvėje – must, na, o ledų mašina – čia jau tokiems išprotėjusiems kaip aš… Kurie viską nori turėti, viską išbandyti patys, kurie dievina tai, kas kokybiška nuo pirmo iki paskutinio grūdelio. O jei labai nuoširdžiai – tai kad žinotum KOKS kaifas matyti, kai tie ledai atšąlusiame inde gimsta… O dar paskui kai visi ragauja ir negali atsistebėti iš KUR toks skonis ir tekstūra….

  28. Mindaugas:

    Nida, tau reiktų dirbti KA atstove, nes man jau pardave šį traktorių 😉 Dar ledų negaminau, nes tokio traktoriaus neturiu,hhmmm, kažką reikės mastyti ateityje 🙂

  29. Odeta:

    Nida, viskas, galutinai įkalbėjai mane dėl KA:) O ir ledai atrodo fantastiškai skaniai! Nesu jų mėgėja, bet kada nors tikrai išbandysiu:)

  30. Nida:

    Skaniai.lt – mesmales neturiu, kadangi gyvenu salyje, kur viska ka reikia sumala ir supakuoja pagal rankos mostelejima:) Bet griztant i Lietuva butinai isigysiu. Beje, cia, Tel Avive, yra didziulis KA show room, kur galima viska isbandyti. Manau, kai baigsiu mokslus, nuvaziuosiu ten kokiam pusdieniui isbandyti visokius mielus dalykelius…

  31. Nida:

    Laura, jei tik sugalvosi pirkti, turiu kontakta Elektromarkte, kur tikrai pasiulys pati geriausia varianta sitos stai stebuklingos masinos ir visu priedu! Gali kreiptis i Delija
    tel. +370 5 2706056
    mob. +370 610 47419
    fax. +370 5 2706045
    mail to: delija.milasiute@elektromarkt.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.