Pirmąkart šio deserto paragavau Izraelyje, Airijos ambasadoriaus rezidencijoje. Ambasadoriaus žmona, puiki šeimininkė, šį torčiuką buvo pagaminusi vienam merginų susiėjimui. Vos paėmusi gabalėlį į burną negalėjau suprasti kas čia per tobulai deranti skonių kombinacija: karamelė, bananai, šokoladas ir švelnus grietinėlės patalas… “Juk tai Banoffee” – linksmai atsakė į mano klausimą “kas čia per desertas?” mano airė bičiulė tokiu tonu, kaip mes tikriausiai atsakytumėm, jei kas mūsų paklaustų “kas tai?”, baksteldamas į gabalėlį tinginio. Tradicinis, savaime suprantama, populiarus desertas, kurio aš tikrai iki tol dar nebuvau atradusi. Bet kai jau atradau, tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio:) Pridėjus dar faktą, kad ir pagaminimas šio deserto prilygsta pirmoko sugebėjimams, o ir laiko virtuvėje užtrunki vos kelias minutes, pamaniau, kad šis nekeptas tortas – būtent tai, ko reikia karštą vasaros vakarą svečiams pavaišinti! 

Didžiausiu iššūkiu gaminant Banoffee gali tapti nebent kondensuoto pieno pavertimas tiršta karameline toffee mase. Tie, kas mano kartos, dar prisimena valandų valandas verdamus kondensuoto pieno konservus ir iš jo darytus desertus:) Ir nors dabar galima nusipirkti jau pagaminto išvirto kondensuoto pieno, aš ėmiausi šio darbo pati:) Šiaip sau – kad prisiminčiau vaikystę, kai su broliu laukdavom nesulaukdavom kada jau bus galima atidaryti 2-3 valandas vandeny kunkuliavusį skardinį indelį, ir kas mūsų lauks jo viduje…

Jei kondensuotą pieną virsite patys ir nesate to iki šiol darę, turi te žinoti štai ką: vanduo turi pilnai apsemti konservą, o virimo procesas turėtų trukti apie 2.5-3 valandas. Kuo ilgiau kondensuotą pieną virsite, tuo tamsesnė bus jo spalva ir ryškesnis skonis. Jokiais būdais nesugalvokite atidarinėti dar karštos indelio, antraip didžiulis spaudimas gali pridaryti bėdos: verdanti tiršta kondensuoto pieno masė gali nuplikinti. Verčiau išvirkite kondensuotą pieną iš vakaro ir palikite pilnai atvėsti per naktį. 

Kondensuoto pieno virimas – pats sudėtingiausias šio torto gaminimo etapas:) Tad jei nusipirkote jau pagamintą dulce de leche, jau galite kviestis svečius, nes kol jie ateis, pyragas jau stovės ant stalo!

Banoffee - itin lengvai pagaminamas nekeptas desertas su bananais
Banoffee – itin lengvai pagaminamas nekeptas desertas su bananais
Traškus pagrindas, sluoksnis šokolado, sluoksnis karamelės, ir grietinėlės pataluose besimaudantys bananai...
Traškus pagrindas, sluoksnis šokolado, sluoksnis karamelės, ir grietinėlės pataluose besimaudantys bananai…
Banoffee
Porcijos 6
Tobulas desertas, kurio pagaminimui tereikia vos keletos minučių
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 150g paprastų sausainių (aš panaudojau "Gaidelis"), susmulkintų į trupinius
  2. 100g ištirpinto sviesto
  3. 150g tamsaus šokolado, sulaužyto gabaliukais
  4. 2 šaukštai riebesnio pieno arba liesesnės grietinėlės (10%)
  5. 1/2 stiklinės pirktos karamelinės masės arba išvirto sutirštinto pieno indelis*
  6. 1 indelis (250ml) plakimui skirtos atšaldytos grietinėlės
  7. 1 indelis (200g) grietinės (panauojau 30%)
  8. 2 šaukštai cukraus pudros
  9. 3 vidutinio dydžio bananai, supjaustyti plonais gabalėliais
Instrukcijos
  1. Sumaišykite į trupinius sumaltus sausainius su tirpintu sviestu ir šią masę sukrėskite į indą, kuriame patieksite desertą (tiks kepimo formos arba keramikiniai apvalūs indai...). Šaukšto nugarėle (arba bulvių trintuve) prispauskite tolygiai paskirstytą sausainių ir sviesto masę prie indo dugno ir kraštų. Įdėkite į šaldytuvą kol sustings, ir kol paruošite kitus sluoksnius.
  2. Suberkite šokolado gabalėlius kartu su pienu (grietinėle) į nedidelį puodą, tą puodą dėkite į kitą, didesnį puodą, kuriame verda truputis vandens (tik kad vanduo nesiektų viršutinio puodo dugno!!), ir pamažu maišydami išlydykite šokoladą. Gauta mase padenkite sausainių trupinių pagrindą, tolygiai šaukšto nugarėle ištepdami per visą plotą, nepamiršdami kraštų. Padėkite į šaldytuvą 5 minutėms, kad sustingtų.
  3. Ant šokolado sluoksnio ištepkite karamelės sluoksnį ir paskirstykite tolygiai. Įdėkite į šaldytuvą.
  4. Grietinėlę, cukraus pudrą ir grietinę plakite kol masė taps puriomis minkštomis putomis. Atidėkite 1/3 masės, o į likusius 2/3 įmaišykite smulkintus bananus. Masę su bananais sukrėskite ant paruošto pagrindo. Ant viršaus užtepkite atidėtą plaktos grietinėlės masę.
Pastabos
  1. *Kondensuoto saldaus pieno indelį virkite vandenyje 2.5-3 valandas. Palaukite kol atvės, tik tada atidarykite.
Adapted from Simple dinners
Adapted from Simple dinners
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Marija, labai teisingi pataisymai! Aš irgi visada už mažiau kalorijų, ten kur galima, tad pamėginčiau pamaišyti jogurtą su grietinėle. Labai geras patarimas praskiesti rududu, nes išties masė būna sunkiai tepama… Ačiū!

  2. Marija:

    Labai skanus ir žiemiškas desertas, ačiū! Šokolado sluoksnio nedėjau, bet užtarkavau jo ant pagaminto pyrago. Rududu sudėjau tik pusę skardinės, nors valgydama pagalvojau, kad galėjau ir visą dėti. Į rududu įmaišiau 4-5 šaukštus šalto pieno, taip karamelė lengvai užsitepė. Kremą sutvirtinau, įmaišiau apie šaukštą želatinos, nes vėžiau į svečius, purumas išliko. O jeigu kremą daryti is graikiško jogurto ir grietinėlės? Pvz., 400gr jogurto ir 200ml grietinėlės..vis mažiau kalorijų… 🙂 ir gaiviau būtų.

  3. Nida:

    Edita, dėl viso pikto patikrinau recepto ingredientų kiekius – viskas atitinka originalą iš Donna Hay knygos “Simple dinners”. Pagrindas kietas ir turi būti – juk sviestas su sausainiais sustingęs kitoks būti negali. Be to, kitaip nesilaikytų ir pyrago forma, jei pagrindas būtų minkštas ar trapus. Šokoladas – taip pat sušalęs būna kietas (pamėginkite atgnybti šakute šokolado plytelę…). Manyčiau, kad situaciją būtų pagerinęs pyrago palaikymas bant jau 20 min kambario temperatūroje, nepatiekiant jo tiesiai iš šaldytuvo. Tuomet pagrindas ir šokoladas būtų kiek minkštesni. Kita vertus, šio pyrago esmė ir yra skirtingos tekstūros – trapus pagrindas, minkšti bananai, purus kremas… Labai apgailestauju, kad nepavyko taip, kaip tikėjotės!…

  4. Edita:

    Sveiki,
    pagal Jusu recepta gamino mano drauge Kalodoms ir as Naujiems: abiems nepavyko del pagrindo. Kazkas ten su sausainiu ir sviesto proporcijom bei sokoladu… Padas gavosi labai labai kietas, o sokolado sluoksnis irgi… neimanoma atskverbti leksuteje… Patikslinkite, gal kokia klaida recepte??
    Dekui,
    Edita

  5. Nida:

    Ačiū, Jurga, už reportažą!!! Geri praktiniai patarimai, o kiekvienas patobulinimas – tik į gera!! Net neabejoju, kad uogos ant pyrago atrodė tobulai, o ir skonio tikrai nepagadino:) Dėl sausainių pagrindo – sutinku, jis trapus, bet man visai patiko, kad tekstūros skiriasi. Gal reiktų daugiau sviesto? Jis sulipdytų pagrindą (nes aš nepasakyčiau, kad maniškis dramatiškai trupėjo…). O želatina – išties puikus būdas padaryti stabilesnę masę! Bravo Jurga, labai geri patarimai!!!

  6. Jurga:

    Kaip ir žadėjau, gaminau Banofee pagal Jūsų receptą. Komentaras toks. Pagal išvardintus produktų kiekiu supratau, kad nurodyti kiekiai skirti mažesnei(20-22 cm) formai. maniškė buvo 26 cm, todėl viską padidinau(sausainių sudėjau 1,5 pokelio, sviesto proporcingai tam kiekiui, grietinės dėjau 200 g., tačiau grietinėlės supyliau 2 maišelius po 200 g.)kaip ir sakiau, į grietinėls-grietinėlės masę įdėjau šaukštą tirpinto želatino.Taip pat, ant bananų užlašinau 1,3 citrinos, kad nejuoduotų, šiek tiek citrinos sulčių teko ir grietinėlės masei. Nesu ragavusi, šio deserto be želatino, bet drąsiai galiu pasakyti, kad jis reikalo nesugadino, tik truputį padarė jį stabilesnį. Na o visą pyrago viršų papuošiau avietėm ir šilauogėm. Žinoma, tai jau labai didelis nukrypimas nuo visų Banofee versijų, tačiau grožis, na ir skonis, žinoma buvo puikus. Kai pyragas buvo prapjautas, vienintelis dalykas, kas man kliuvo, tai per daug trapus sausainiu pagrindas,manau kitą kartą, o jis tikrai bus, pabadysiu arba išsikepti trapios tešlos pagrindą arba šiek tiek sausainių masę pakepsiu orkaitėje, kad viskas gerai susiklijuotų.

  7. Nida:

    Jurga, jei vešit toli – gal ir galit mėginti. Tik svarbiausia, kad želatina nepadarytų kremo kieto… Jis turi būti purus tarsi patalas… Šiaip plakta grietinėlė neblogai išsilaiko gana ilgą laiką, ypač jei vežant apdėsite indą, kuriame keliaus tortas, ledo briketais… Žodžiu, pamėginkite, ir paskui pasidalinkite su mumis įspūdžiais, kad ir mes kitą kartą žinotumėm:)

  8. Jurga:

    Trečiadienio vakarui gaminsiu šį desertą. Man kilo mintis, galbūt į grietinėlės-grietinės masę įmaišyti kokį šaukštą želatinos, būtų šiek tiek stabiliau, nes turėsiu vežtis į svečius.

  9. Nida:

    Būtent, Aiste!! Rududu ir būtų tas tiesiausias ir greičiausias kelias į sėkmę:) Tikrai tiks kuo puikiausiai!

  10. Aiste:

    Miela Nida, o jei vietoj kondensuoto pieno imti Rududu? Nereiketu nieko virti, ar jau butu ne tas pats?:)

  11. Nida:

    Edita, šis desrtas nelabai tinka paruošimui iš vakaro. Iš vakaro galite pasidaryti pagrindą, iškloti šokoladu ir karamele, bet grietinėlę su bananais uždekite kuo vėliau, geriausia prieš kokią valandą dvi iki patiekimo. Aš buvau rytojui pasilikusi šio pyrago gabalėlį, tai jis kitą dieną buvo šiek tiek pažliugęs, pavandeniavęs (nesistebiu – bananai, grietinėlė tikrai nėra tinkami ilgam stovėjimui). Tad manau su šiuo kompromisiniu dviejų dienų sprendimu visai gerai gausis!:)

  12. Edita:

    Sveiki,labai patiko receptas,norisi kuo greičiau išbandyti.
    Ar pagaminus reikia tuoj pat valgyti,ar gali pastoveti ilgesnį laiką?Jei pagaminčiau iš vakaro?

  13. Nida:

    Na va, Jurga, atrodo, bus išaušęs tinkamiausias laikas griebtis banoffee gamybos!:) Išties, kai domėjausi, mačiau ne vieną versiją šio paprasto “torčiuko”, bet man Donna Hay versija pasirodė ir paprasta, ir kartu labai tinkanti:)

  14. Jurga:

    Na išties, receptas laiku ir vietoje. Panaudosiu, Jūsų, Nida, reklamuotą lenkišką kondensuotą pieną:). Turiu ir origbnalų Banofee pie receptą iš kavinės Airijoje, kurioje jis ir gimė,taip pat mačiau kaip jį darė Jamie Oliver’is šiek tiek varijuodamas( į grietinėlę įmaišė šiek tie tirpios kavos ir viršų puošė šokolado drožlėmis). Bet manau, gaminsiu pagal Jūsų receptą, nes užtenka galvoti, reikia veikti:)

  15. Nida:

    Pritariu, Jovita, kad šiek tiek rūgštumo būtų nepakankę:) O ir raudonos spalvos uogos turėjo gražiai papuošti asketiškai baltą visumą:) Labai gera mintis, kurią kitąkart verta išbandyti!

  16. Jovita:

    Lengvas ir skanus, o ant viršaus labai labai tiko raudoni serbentai (atsvėrė saldumą).
    P.S. labai nustebau užėjusi į blogą ir radusi šį naują įrašą – kaip tik vakar susipirkau produktus banofee, tik nebuvau išsirinkusi recepto, nes visi šiek tiek skiriasi.

  17. Nida:

    Išties, Dusia. Kiek mėginu prisiminti pas airę valgytą Banoffee, berods buvo be šokoldao – vien toffee ir bananai su grietinėle. O čia Donna Hay pagerino šiek tiek:) Man labai patiko tas šokolado sluoksnis, nes jis toks kietas, traškus, be to gražiai atrodo pjaunant, ir tikrai labai tinka į tą skonių kombinaciją:)

  18. dusia:

    PUIKUS DESERTAS!!!! GALVOJU,KAD SOKOLADAS YRA IDOMUS KOMPONENTAS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.