Po savaitės kruvino mokymosi, po užsibrėžto kasdienio 100 puslapių sudėtingos ekonomikos literatūros perskaitymo grafiko, po griežtos darbotvarkės, sudarytos iš mokymosi, mokymosi ir dar kartą mokymosi, išaušo egzamino rytas 🙂 Kaip tas rytas išaušo, taip jis ir ataušo. Kaip žinia, viskas turi pradžią, ir viskas – pabaigą. Egzaminas išlaikytas, dar vienas pusetapis įveiktas, nuo rytojaus – nauji planai, nauji skaitiniai, naujas griežtas rėžimas.

Spėkit apie ką aš dažniausiai galvodavau krimsdama filosofinius pamąstymus apie pasaulinę monetarinę politiką:) Na tai žinoma, kad apie saldžius gardumynus. Mintyse (realybėje sau to gink Dieve neleidau) jau “išsikepiau” kalnus bandelių, krūvas pyragų ir dar visokių skaniausių saldumynų. Bet šiandien, po egzamino, pagaliau atėjo laikas minkyti tešlą… 🙂 [Pati negaliu atsistebėti – iš kur pas mane tiek valios? ;)]

Mielinės bandelės, su kuriomis buvo šiek tiek žaidimo, pilnai patenkino mano “craving”:) Kažkada jas pastebėjau viename savo skaitomų blog’ų www.whiteplate.pl, o tas blog’as receptą pastebėjo viename Martos Stiuart žurnalų, o aš ėmiau ir su malonumu šiandien išbandžiau. Gaminau bandeles iš pusės porcijos tešlos, nes būnant dviese kitaip neišeina. Receptą, kaip dažniausiai nutinka, šiek tiek patobulinau, o jo originalas yra čia (jei skaitote lenkų kalba): http://www.whiteplate.pl/

12 mažų bandelių prireikė:

1/2 stiklinės pieno (125ml)

60g sviesto

2 šaukštai cukraus

žiupsnis druskos

1 su trupučiu šaukštelio sausų mielių

300g miltų

1 didelis kiaušinis

1/2 trynio, sumaišyto su 1/2 šaukštelio pieno arba grietinėlės, bandelių patepimui

Įdarui:

120g varškės (naudojau paprastą 5% varškę), tačiau galima vartoti ir kreminę varškę

1 su kaupu šaukštas cukraus

Vanilijos esencijos

1/2kiaušinio  trynio

1 šaukštas aguonų (nebūtinai)

Mėgiamos uogienės ar džemo (naudojau aviečių, tačiau puikiai tinka vyšnių, spanguolių ar kt)

Dubenėlyje ištirpiname sviestą, sumaišome su pašildytu pienu, suberiame cukrų ir išmaišome. Į šiltą (bet ne karštą!!)  masę subreiame mieles, supilame pusę normos miltų, druskos žiupsnelį,  ir nemaišant paliekame pastovėti 5 minutes.

Mikseriu (jei neturite – rankomis) maišome vidutiniais apsisukimais masę, kol ji pasidaro vientisa. Tada įmušame kiaušinį, išmaišome. Tada sudedame miltus ir išminkome tešlą. Ji turi būti minkšta, tačiau neturi pernelyg lipti prie rankų.

Tešlą apibarstome miltais, suformuojame kamuoliuką, padedame į dubenį, pridengiame rankšluosčiu ir paliekame šiltai, kad iškiltų, maždaug valandai.

Pasigaminame įdarą: sumaišome varškę, cukrų, vaniliją, aguonas.

Po valandos iškočiojame tešlą į didelį kvadratą (nelygius kraštus apipjaustome). Aštriu peiliu supjaustome tešlą kvadratėliais (maždaug 8X8cm ar didesniais). Kiekvieną kraštą įpjauname skersai (kaip parodyta nuotraukoje), į vidų dedame įdaro šaukštą ir ant viršaus – šaujštą džemo. Kiekvieną kraštelį tešlos užlenkiame į vidų ir viršuje sandariai suklijuojame, kad kepant neiširtų. Deadame į skardą išklotą pergamentiniu popieriumi.

Visas bandeles patepame kiaušinio trynio ir pieno (grietinėlės) plakiniu. Paliekame šiltai mažiausiai pusvalandžiui, kad tešla pakiltų. Pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180C, ir kepame apie 13-15 min, kol pagelsta. Atvėsiname ant grotelių, prieš pateikiant pabarstome cukraus pudra.

 

 

Komentarų apie "Bandelės su varške ir uogiene": 6

  1. Julita:

    Labai skanios, vakar vakare grįžusi iš darbo kepiau, lengvai gaminasi ir labai skanios. Tik mano vyrukui labiau patiko šiltos, šįryt, kai valgė sakė sausesnės truputį per naktį patapo :)) Ačiū už receptuką 😉

  2. Nida:

    Teisingai, Valda! Neverta terliotis su viena porcija – jos išgaruoja greičiau nei galima tikėtis:) Ačiū, kad parašei:)

  3. Valda:

    Kepiau, oi gerules gavosi, gerai, kad iskart dviguba doze!!!!!!!

  4. Nida:

    Daina, dėkoju, kad parašei! Aš irgi žaisčiau su įvairiais įdarais – taip įdomiau! O bandelės tikrai pavojingai skanios:)

  5. Daina:

    Pasakiskos,pati tesla gavosi labai skani.Tik dariau su ivairiais idarais,vietoje uogienes ant varskes dejau bananu,kons.ananasu ir.t.t. Aciu uz toki gera receptuka (;

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.