Žinokit, nežinau kas man pasidarė. Net vyras davė pastabą kažkurią dieną, kad kepu pernelyg daug kepinių. Su tais kepiniais taip jau yra – kai pakvimpa visi namai, tiesiog neįmanoma atsilaikyti jų neparagavus, paskui vėl nepasmaližiavus, tada dar gabaliuką, dar truputį…

Gal kalta ta žiemiška pilka melancholija? O gal nauja Bosch virtuvinė technika, kuria niekaip negaliu atsidžiaugti, ir tik ieškau progų kaip dar ją įdarbinti?… Bet savaitgalis man turbūt net neužsiskaitytų, jei šeštadienio popietę arba sekmadienio rytą ant stalo negaruotų dar šiltos šviežutėlės mielinės bandelės… Tokias iškepti – vieni juokai, tereikia iš anksto užminkyti tešlą ir duoti jai pakankamai laiko iškilti. Su mieline tešla taip jau yra: na nepaskubinsi jos, kad ir kaip norėtųsi… Mielinė tešla nemėgsta skubėti. Apskritai geriausia, jei tik užminkę, bandelių tešlą susuksite į maistinę plėvelę ir padėsite tiesiai į šaldytuvą. Tik nenustebkite ryte pamatę, kad ji net ir šaldytuve sugebės pakilti, kartais net praplėšti plėvelės kraštelį ir išsirangyti pro šaldytuvo lentynos kraštą:) Jei laikėte šaldytuve, tešlą reikia pirmiausiai sumaigyti ir leisti jai dar kartą pakilti, tik jau šiltesnėje kambario vietoje. Užtruksite neilgai, kokį pusvalandį. Užtai iškart po to galėsite pašauti kepinius į pečių ir dar po akimirkos kviesti visus prie stalo. 

Mano vyras, žinokit, iki šiol šias mielines bandeles kerta užsigerdamas stikline pieno:) Kadangi aš pieno negeriu nuo vaikystės, tai aš renkuosi arbatą. O pačių bandelių įdarui, beje, galite naudoti ką tik sugalvosite. Aš, žavyzdžiui, turėjau pačios pagaminto braškių džrmo, kurio niekas pas mus kažkodėl nevalgo:( Tad panaudojau įdarui jį. Ber dar labiau čia tiks obuolienė! Arba kokia kitokia tiršta uogienė, kurios tikrai turite savo aruoduose. 

Trupiniai šiame kepinyje sumaišyti su riešutais, ir tai labai pagerina bandelių skonį! Tačiau jei riešutų neturite, tikrai nepulkite į parduotuvę, jos puikios bus ir be jų. 

Mielinės bandelės gali tapti puikia savaitgalio kepinių tradicija:)
Bandelių įdarui sunaudosite džemą, kurio galbūt nenori valgyti šeimyna
Vietoj įprastų trupinių pamėginkite pagardinti bandeles riešutiniais
Mielinės bandelės skaniausios tą pačią dieną, tik ką iškeptos

Bandelės su džemu ir riešutiniais trupiniais

12 vnt.

  • 540 g miltų (naudojau speltų)
  • 80 g cukraus (galite dėti šiek tiek mažiau, jei uogienė labai saldi)
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 10 g sausų mielių arba 20 g šviežių
  • 75 g sviesto, ištirpinto
  • 250 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • Džemo arba uogienės įdarui

Riešutiniams trupiniams:

  • 75 g miltų
  • 75 g graikiškų riešutų, sukapotų
  • 1/3 stiklinės cukraus (naudojau rudąjį)
  • žiupsnis druskos
  • 60 g sviesto, ištirpinto

Pasidarykite mielių koncentratą: mažame dubenėlyje sumaišykite mieles su 1 šaukštu cukraus, tada supilkite 1/4 stiklinės šilto pieno (ne šiltesnio nei 40C), ir įberkite 2 kaupinus šaukštus miltų. Masę ištrinkite, kad neliktų miltų grūdelių, ir atidėkite į šalį, kad suputotų (apie 10 min). Jei naudojate sausas mieles, šio mišinio daryti nereikia, tiesiog mieles sumaišykite su miltais. 

Į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą suberkite likusius miltus, cukrų, druską, viską sumaišykite. Į viduryje padarytą duobelę supilkite suputojusį mielių mišinį, likusį pieną ir kiaušinius, viską minkykite, ir galiausiai supilkite tirpintą šiltą (bet ne karštą!) sviestą. Išsukite elastingą minkštą tešlą (kuo ilgiau tešlą minkysite, tuo minkštesnės ir puresnės bus bandelės – reiktų minkyti apie 8-10 minučių (man pasisekė, nes Bosh kombainas turi integruotą laikrodį, tad lengva matyti, kada jau jį reikia išjungti:)). Indą su suminkyta tešla padėkite į šiltą vietą, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu, ir palikite pakilti mažiausiai 1,5-2 valandoms. Po tokio laiko tešlos tūris turėtų padvigubėti. 

Pasiruoškite dvi kepimo skardas, išklokite jas kepimo popieriumi. Tešlą padalinkite į 12 vienodų dalių. Iš kiekvienos dalis suformuokite tešlos rutuliuką, kurį dėkite į paruoštą skardą. Palikite didelius tarpus tarp tešlos rutuliukų (į vieną skardą sudėkite tik 6). Vėl padėkite skardas su tešla į šiltą vietą, pridengę švariais virtuviniais rankšluosčiais, pusvalandžiui, kad tešla dar kartą pakiltų. 

Per tą laiką pasigaminkite trupinius: visus ingredientus sumaišykite šakute, kol gausis sausi trupiniai (jei matote, kad masė pernelyg šlapia, įberkite šiek tiek miltų papildomai).

Įkaitinkite orkaitę iki 180c. Paimkite stiklinę (platesniu dugnu) ir ja labai stipriai įspauskite į kiekvienos bandelės vidurį. Įspauskite taip, kad labai gili duobė pasidarytų (liktų vos milimetras kitas tešlos apačioj). Į tą ertmę, kuri pasidarys įspaudus stiklinę, pridėkite džemo. Ant viršaus pabarstykite trupiniais.

Kepkite bandeles apie 18 minučių, kol gražiai apskrus. 

Recepto šaltinis – Moje Wypieki

  1. Jurga:

    Nida, matot, kaip pažiūrėsi- kai labai norėjau naminių makaronų pasigaminti ir uždovanojo vyras mašinėlę kočiojimui ir pjaustymui, nes aš pati trypiau priešais ją ir nesiryžau pirkti, tai suminkiau makaronų tešlą (ir po šiai dienai minkau) rankomis 🙂 O va į tą lipnią mielinę nerti taip ir nesiryžtu 😀 Bet va bręsta galvoje mintis iš kaimynės pasiskolint duonkepę, kuri tešlą minko, ir paskui bandeles kartu sulapnoti 🙂

  2. Asta:

    Ačiū labai, Nida, už receptą, skanesnių bandelių niekada nevalgiau, tiesiog burnoje tirpsta…Visiems labai patiko. Su namine slyvų uogiene gavosi tobulai 😊Anksčiau nedraugavau su mieline tešla , bet su šiuo receptu neprašoviau .

  3. Nida:

    Be reikalo, Jurga:) Aišku, mašina tiesiog nuima daug rūpesčių ir darbų (ir ne tik minkant šių bandelių tešlą:)), bet tas minkymas yra tarsi meditacija, tarsi vaikiškas žaidimas su minkštu plastilinu:) Va jei reiktų išminkyti makaronų tešlą, tuomet jau ir aš rankų pagailėčiau:) O va tokiam Bosch kombainui – tai 2 minučių darbas!:)

  4. Jurga:

    ech, Nida, gražios kaip iš paveiksliuko… bet kol neturėsiu kokios nors tešlos minkymo mašinos, tikriausiai nesiimsiu mielinių kepinių 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *