Kol niūrų lapkričio rytmetį kepė ši bananų duona, kol dėliojau rekvizitus jos fotografavimui, pagalvojau, jog labiausiai gaila, kad negaliu nufotografuoti … kvapo. Mes, lietuviai, turbūt geriau nei bet kas pasaulyje žinom, kad ir pilkiausia diena gali praskaidrėti, kai namuose pasklinda kepamo pyrago aromatas. Kartais tai geriausias vaistas nuo rudeninės depreseijos, o kartais tai būdas trumpam sugrįžti į atostogas.

Man bananų duona nuo šiol visada pirmins Australiją. Taip kaip Paryžiuje rytais nerasite kavinaitės, kuri neprekiautų šviežiais croissant’ais, taip Australijoje jūs nerasite vietos, kur šalia kvepiančios kavos nebūtų pasiūlyta riekė bananų duonos. Tai kaip koks tradicinis šios šalies patiekalas, beje, kuris valgomas tik su sūdytu sviestu! Prieš patiekiant bananų duoną, jūsų visada paklaus ar norite jos pašildytos. Pašildyta, žinokit, visais atvejais geriau, nes pakaitinta ant abipusės įkaitintos plancha’os bananų duona tampa traški iš išorės ir sultinga, minkšta viduje. Užtepus gabalėlį sviesto jis maloniai išsilydo ir suteka į visas kvapnaus kepinio skylutes, ir dar labiau sustipriana svaiginantį saldumą ir aromatą.

Anksčiau mūsų namuose kartais užsibūdavo per neapsižiūrėjimą koks vienas kitas bananas, bet dabar aš kartais net specialiai paslepiu kelis bananus, kad tik jie pernoktų ir taptų kuo saldesni, nes kai tokių turiu, tai turiu pretekstą iškepti šios bananų duonos:) Ji vargu ar gali atsibosti, užtai kad visuomet galima į tešlą įmaišyti vis kitų priedų (riešutų, kakavos, kakavos pupelių traškučių, šokolado…), ir kaskart gaunasi vis kitoks skonis, kitoks aromatas. Aš įsibėgėjus kartais suberiu viską – ir riešutus, ir kakavą, ir šokoladą, ir žinokit ne per daug tų priedų būna, kad ir kiek bedėtumėt:))

Jei nesuvalgysite bananų duonos vos jai iškepus, – ne bėda. Rytojaus dieną ji bus dar skanesnė. O jei pašildysite duoną įkaitusioje sausoje keptuvėje iš abiejų pusių (palaikykite riekę šiek tiek paspaudę, kad ji tikrai paviršiuje per visą plotą taptų traški, ne vien sušiltų) – ir tik būkite labai atsargūs, nes taip atsiranda bananų duonos priklausomybė:)

Na ir žinoma, pamiršau pridurti, jog bananų duona užvis labiausiai tiks jūsų pietų dėžutei. Pasilepinimui popiet arba nespėtiems pusryčiams kompensuoti:)

Šokoladinė bananų duona su kakavos pupelių traškučiais
Gabalėlis dar šiltos bananų duonos – gėris
Kepalėlį bananų duonos gražu ir patogu nusinešti į svečius
Pašildyta bananų duona su sūdytu sviestu gali atstoti garžius pusryčius

Bananų duona

  • 2 kiaušiniai
  • 120g kokoso palmių cukraus
  • 100ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 ir ½ šaukšto pieno arba kefyro arba augalinio pieno
  • 2-3 labai prinokę bananai, bendras svoris apie 250g (plius dar vienas mažiau prinokęs dekoracijai – pasirinktinai)
  • 150g miltų (aš naudoju apie 40g riešutų miltų ir likusius – viso grūdo speltų)
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • Žiupsnis druskos
  • ½ šaukštelio cinamono

Galimi priedai (pasirinktinai):

  • 2 ir ½ šaukšto kakavos
  • 100g juodojo šokolado (70% kakavos), susmulkinto
  • 2-3 šaukštai smulkintų kakavos pupelių (cocoa nibs)
  • 50g (½ stiklinės) graikiškų riešutų

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Išklokite kekso formą kepimo popieriumi.

Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius ir cukrų kol jie taps purūs. Supilkite aliejų ir pieną ir toliau plakite, kad susimašytų. Atskirame dubenėlyje sutrunkite bananus iki vientisos masės ir įmaišykite bananus į kiaušinių masę. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska ir cinamonu ir suberkite į masę (idealu, jei šią masę persijosite). Atsargiai sumaišykite, tik neperplakite. Jei naudojate priedus – juos suberkite šiame etape: kakavą persijokite kartu su miltais, šokoladą, kakavos pupeles ir riešutus įmaišykite paskiausia.

Supilkite masę į kepimo indą ir kepkite apie 45 minutes, arba kol medinis pagaliuks, kai jį įsmeigsit į pyragą ir ištrauksit, bus sausas.

Patiekite su sūdytu sviestu.

Recepto šaltinis – Julia Busuttil Nishimura, Ostro

  1. Pingback: Šilti pusrytiniai kokteiliai – Nidos receptai

  2. Nida:

    Renata, smagu girdėt! Jo, man irgi cukraus mažiau galėjo būti (nors dėjau mažiau nei recepte), bet matyt saldūs bananai komensavo saldumo daugiau nei tikėjausi:)

  3. Renata:

    Labai skaniai gavosi! Mažinau cukraus kiekį ir nedėjau medaus, nes ir taip buvo truputį per saldu mano skoniui. Bijojau, kad mažokai miltų, skystoka tešla neiškils as sumegs, bet puikus ir purus iškepė.

  4. Nida:

    Aurelija, bet kokia faina tradicija taip pradėti žiemą!! (galima, beje, kiekvieno sezono pradžią įprasminti kokiu kepiniu, bet gi žiemos sezonas su kepiniais labiausia asocijuojasi:)). Man tai išvis pasisekė, nes aš iš savo skaitytojų gerų idėjų prisigaudau, ir jas dažnai adaptuoju savo namuose:) Tai ačiū, kad pasidalinot:)

  5. Nida:

    Renata, aš esu kepusi bananų duoną be gliuteno, dėjau receptą į Beatos žurnalo nr. Ten buvo grikių miltų ir riešutų miltų mišinys. Atsiųskit man savo el.p. adresą, išsiųsiu receptą.

  6. Aurelija:

    Jau treti metai, gruodžio pirmai, kepu žiemos ir advento pradžios pyragą (na, nors adventas ne visada prasideda gruodžio pirmą, bet tiek to 🙂 ). Bandau įvesti tokia jaukią tradiciją. Ir tas pyragas, pirmus du metus, buvo Kalėdomis kvepiantis aguonų pyragas… Laaabai skanus, saldus, neišpasakytai gardus pyragas! Bet mano mažąjam ragautojui, tos aguonos visai neskanios. Tad šiemet kepiau jūsų bananų duoną. Būtinai su kakava, nes tada ji gaunasi ne kakavinė, o šokoladinė! Šokoladinė:)! Labai gardi, kvapni duonelė :). Bus dar būtinai kartojama :).

  7. Renata:

    O ar galima dėti miltus be gliuteno, gal kas bandėt? Dukrai netinka:(

  8. Anonimas:

    Kristina, esu bandžiusi be kiaušinių kepti bananų duoną ( receptas kitas), tai viens kiaušinis atitinka – vienas šaukštas maltų linų sėmenų užpiltas trimis šaukštais vandens ( turi susidaryti košelė), tikrai puikiai gavos, bandykite 🙂

  9. Nida:

    Kristina, nežinau dėl tų kiaušinių… Tikrai nežinau. Čia matyt reikia kažkokias taisykles žinoti (kurių aš nežinau, nes man neaktualu) kuo keičiami vieni ar kiti produktai kepiniuose – pvz., miltai, kiaušiniai ar kt….

  10. Aurelija:

    Ups, jau radau :). Būtinai kepsiu. Esu jau vieną bananų duonos receptą iš jūsų tinklapio išbandžiusi, buvo labai vau :). Tikiuosi, jog ir šis receptas bus labai geras :).

  11. Kristina:

    O ar gal8ma šią duoną be kiaušinių iškepti (netoleruojamas baltymas)?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.