Prieš keletą mėnesių viešėjom svečiuose pas mūsų gerus draugus. Jie iš Pietų Afrikos, tačiau gyvena Izraelyje. Kaip visuomet, jų namuose prisiragauju pačių skaniausių gardėsių, nes namų šeimininkė Odelija – puiki kulinarė. Ir ne tik kulinarė, bet ir tortų dizainerė (esu kažkada apie ją rašiusi straipsnį). Dažniausiai po tokios viešnagės apipilu Odeliją savo klausimais ir pageidavimais, ir ryzgu, kada atsiųstų man to ar kito patiekalo receptą.

kopustu salotos su azijos aromat

Taip nutiko ir šįkart – labai patiko gaivios kopūstų salotos, ir ypač azijietiškų tonų padažas. Iškart supratau, kad šio recepto man reikia ir ypač prireiks ateity, kai ilgą žiemą Lietuvoje kopūstai bus viena iš nedaugelio pasiekiamų daržovių, kurias galima surasti parduotuvėse…  Recepte reikėtų naudoti ir morkas – tik aš šiandien jų neturėjau, o į turgų belstis dėl vienos morkos patingėjau:)

kopustu salotos

Azijietiškos kopūstų salotos (6 asm)

1/2 nedidelio baltojo kopūsto, supjaustyto plonomis juostelėmis

1/2 nedidelio mėlynojo kopūsto, supjaustyto plonomis juostelėmis

2-3 morkos, supjaustytos plonais šiaudeliais

Pundelis šviežių kalendrų

Sojų arba ryžių vermišeliai

Sesamų sėklos, skrudinti anakardžių (cashew) ir kedro riešutai

Padažas:

6 šaukštai ryžių acto

6 šaukštai aliejaus

3 šaukštai sojos padažo

5 šaukštai (galima ir mažiau) žemės riešutų sviesto

3 šaukštai rudojo cukraus

2 šaukštai tarkuotos imbiero šaknies

1.5 šaukšto tarkuoto (trupinto) česnako

Padažui skirtus ingredinetus sumaišome tarpusavy.

Ryžių (sojos) vermišelius užpilame verdančiu vandeniu ir po minutės nukošiame. Jei vermišeliai ilgi, supjaustome juos, palikdami 5-8 cm ilgio gabalėlius.

Sumaišome visus ingredientus tarpusavy, pabaigoje užpilame gausiai padažu ir dar kartą gerai sumaišome (patogiausia – rankomis).

kopustu salotos azijietiskai

  1. Nida:

    Oi geras:))))) Įsivaizduoju rusakalbių reakciją:)) Bijau, kad su mano rusų kalba ir man panašiai būtų gavęsi:))))))
    Bet po ketvirtadienio šokiruojančios naujienos šitas bajeris įgavo visai kitokią prasmę… Velniai griebtų, kažkas ne taip su mūsų žmonių psichika…

  2. Dovilė:

    Nida, o man tai topų topas buvo, kai administratorė firmoje norėjo mielaširdingai rusakalbius sutikti, atidarė spintą ir pasiūlė “paviesitsia” (kas reiškia pasikarti), kai tuo tarpu norėjo pasiūlyti paltus pasikabinti.

  3. Nida:

    :)))) Šitas geras anedotas:)) Man taip tikrai atsitiktų, nes su rusų kalba man blogai….:)

  4. Ne i tema:

    Skaiciau jusu idomu bloga. Apie sriubas… ten buvo berods JAN 16 (jau neprisimenu, kokia sriuba)… ir apie lenkiska virtuve. Ir kad koldunai – rusiskas patiekalas… tai vat anekdotas ta koldunu tema. Nuvaziavo lietuviai studenciokai i tuometine USSR (berods i Ukraina). Na va, uzsimane pavalgyt (koldunu) ir nuejo i kavine… ir sakys rusiskai:
    “A koldunov u va jest?”
    O padaveja ir atsakys
    “A viedm vam ne nado?”
    Reziume: koldunai tikrai ne rusiskas patiekalas… ;))))

  5. Nida:

    Vilma, dėkui už gražius žodžius:)
    Odeta, pasaulis per didelis ir per gražus, kad kartoti keliones:) Azijoje kiekviena kryptis – tiesiog nuostabi!!! (nors į Vietnamą sutikčiau sugrįžti kada nors, ypač parodyti savo vyrui, kuris ten dar nebuvęs…).

  6. odeta:

    VISKAS…LABAI! O mes vakar su draugai Vietnamo filmą peržiūrėjom…nerealu…norim pakartoti:) Turim draugą, kuris visada sukuria filmą iš kiekvienos kelionės:)

  7. Ruta:

    Tikrai labai grazios spalvos, puikiai atrodo kompozicijos, nuostabiai ivaldei kamera!

  8. Nida:

    Aušra, šie bliūdeliai atkeliavo iš Birmos!! Tai rankomis raižyti, 14 kartų lakuoti mediniai meno gaminiai… Man jie tiesiog tobuli – kiekviename vis kitame istorija išraižyta:) O salotos tikrai labai lietuviškos, tik su smagiu azijietišku potėpiu:) Su morkom spalvų būtų dar daugiau…:)

  9. ausra:

    kokios spalvos grazios, ir tie bliudeliai labai egzotiski, reikia butinai isbandyti, nes visi ingriedientai labai lietuviski 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.