Atsiprašau visų labai nuoširdžiai, kad mano blog’as pastarąsias kelias dienas buvo nepasiekiamas. Duomenys keliavo iš vieno serverio į kitą, ir kaip dažnai būna, buvo truputį paklįdę:) Bet dabar jau viskas veikia puikiai, ir tikiuosi, jokių techninių trukdžių nebus ir ateityje.

Vasara svilina pačiame įkarštyje! O kur vasara- ten ir daržovės. Pačios saldžiausios, skaniausios, raudoniausios, minkščiausios, geriausios:) Ypač šiuo metų laiku mane džiugina pomidorai. Pomidorų receptai – bene populiariausias dalykas, ko ieškau savo kulinarinėse knygose, žurnaluose ir internete šiltuoju metų laiku. Ir nors Viduržemio jūros regione pomidorų yra kiaurus metus, gardžiausi jie vasarą. Vasarą skaniausi ir avokadai, o mano vienos mėgstamiausių – salotos su avokadais. Tai sotus, bet kartu nesunkus užkandis pietums. O jei pasiseka surasti receptą, kuris apjungia ir pomidoru ir avokadu salotas, gaunasi karališki pietūs! Taip man ir nutiko, kai varčiau savo nekart išgirtąjį Food&Style blog’ą. 

Šios dienos recepto sėkmė – ne vien skrtingi skoniai (saldūs pomidorai, gaivus avokadas, išraiškingos rukolos (gražgarstės) ir aštrus kalendrų padažas), net ne vien skirtingos spalvos (žalia, gelsva, raudona, balta), bet ir skirtingos tekstūros (minkšti avokadai, sultingi pomidorai, traškios rukolos (gražgarstės), tirštas padažas). Ypatingas akcentas – tai pakepinti wonton tešlos “makaronai”. Wonton tešlą aš perku užšaldytą, ji būna supjaustyta kvadratiniais lakštais, į kuriuos galima sukti aštrų mėsišką arba daržovių įdarą ir pagaminti kiniškus “koldūnus”, vadinamus wonton. Tie paplotėliai primena plonyčius lietinius blynus, o kepmai karštame aliejuje tampa traškūs.

Jei jums, taip kaip ir man patinka Azijos akcentai, tai šios salotos – kaip tik jums!

Avokadų ir pomidorų salotos su aštriu kalendrų padažu (4 asm)

Salotoms:

2 sunokę avokadai

1/2 kg sunokusių saldžių pomidorų (aš naudojau vyšninius, bet tinka bet kokie)

200g jaunų rukolų (gražgarsčių)

Kalendrų padažui:

1 puodelis (suspaustų) šviežių kalendrų, susmulkintų

1 šaukštas kedro riešutų

1 česnako skiltelė, susmulkinta

2 šaukštai ryžių acto

1/2 a. šaukštelio klevų sirupo arba cukraus

5 šaukštai alyvuogių aliejaus

1/4 a. šaukštelio druskos

1/8 a. šaukštelio čili piprų

Traškiems wonton’ams:

12 lakštų wonton

2-3 šaukštai aliejaus

Druskos

Gaminame padažą: Visus ingredientus sudedame į dubenėlį ir elektriniu smulkintuvu susmulkinam iki vientisos, pesto padažą primenančios masės.

Gaminame wonton “makaronus”: Keptuvėje įkaitiname aliejų. Wonton lakštus supjaustome maždaug 1 cm pločio “makaronais”. Dedame juos į įkaitintus riebalus, maišome, kad apkeptų ir taptų traškūs. Išimame iš keptuvės ant virtuvinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Pabarstome druska

Gaminame salotas: Supjaustome pomidorus ir avokadus kąsnio didumo gabaliukais. Rukolas (gražgarstes) nuplauname, nusausiname. Sumaišome tarpusavyje rukolas, pomidorus ir avokadus. Pažlakstome kalendrų padažu, ant viršaus dedame skrudintų wonton makaronų saujelę.

 

  1. Nida:

    Bet kad iš tų tešlų viskas kuo puikiausiai gaunasi!! Tad jei galima sau palengvinti gyvenimą, tai velniam jį sunkinti??

  2. Dovilė:

    Cha cha, Nida, man irgi tas pats dėl tų tešlų. Kai akcija būna prisiperku Mantingos tešlų ir paskui ten iš jų viską kepu: įdarytus pyragėlius, svogūnų pyragą, picą, karamelinį obuolių pyragą ir t.t. ir apsimetu labai šaunia šeimininke;-)

  3. Nida:

    Dovile,šaladytos tešlos – nuostabus išradimas. Ir aš mėgstu nuolat jų turėti savo šaldiklyje. Kartais kai yra ūpas ką nors greitai pasigaminti, nereikia ilgai gaišti laiko. Be to, kai kurių tešlos rūšių net neišeitų pačiam pasigaminti. Pvz., niekad neišdrįsčiau pati gaminti filo tešlos, ir nežinau ar ryžčiausi sluoksniuotos tešlos minkymui… Jaučiau, kad kai pati pamatyčiau kiek sviesto į ją įdėjau, pradingtų noras valgyti :)))

  4. Dovilė:

    Ačiū, Nida, už išsamų avokadų nokinimo proceso aprašymą;-) Reiks nusipirkt ir panokint.
    Man tai labai patinka visokias šaldytas tešlas nusipirkti, nes laiko kasdien po darbų kočioti nėra, o norisi kažką įdomesnio vis pagaminti.

  5. Nida:

    Dovile, ir aš su ta problema susidurdavau, kol nežinojau kelių paprastų dalykų. Kaip pirkti ir nokinti avokadus mane išmokė Peru gyvenančio mano draugo mama. O tiksliau jų namų šeimininkė, kuri gamina visai šeimai maistą. Visuomet pirk tik kietus, žalius avokadus. Tada juos susuk į popierių (peruiečiai naudoja arba laikraščius, arba jie turi specialius kartono dėkliukus 4 avokadams, lygiai tokius kaip kiaušinių dėklai, tik didesnėmis angomis). Tai štai tokius į popierių susuktus avokadus dėk į kokią tamsią virtuvės spintelę ir nokink kelias dienas. Tik nepamiršk, kad juos ten pasidėjai – aš ne kartą esu supūdžiusi:)). Kai jau palietus jauti, kad jie minkšti, bet ne per minkšti, nenusėti tamsiom dėmėm, tada dėk į šaldytuvą ir pasistenk per artimiausias dvi-tris dienas suvartoti. Aš visuomet tik taip susinokinu avokadus, nors planuojant į priekį ir sunkiau, nes ne taip paprasta numatyti, kada jie sunoks ir bus geriausi valgymui.
    O dėl Wonton tešlos negaliu atsakyti – Lietuvoje parduotuvėje nebuvau tris metus…

  6. Nida:

    Vita, mieloji, labai ačiū už pataisymą dėl rukolos. Tikrai nežinojau kaip taisyklingai ją vadinti, man niekaip nelimpa tas keistas gražgarstės pavadinimas, nors tu ką:) Rukola – aišku ir paprasta:) Pasitaisysiu su jūsų visų pagalba gal kaip nors:)
    Dukrai perduosiu tavo padėką:) Aš irgi džiaugiuosi, kad ji padėjo tą actą atrast. Dabar nusipirkau ir juodųjų serbentų acto, irgi nuostabus padažas salotoms gaunasi.

  7. Dovilė:

    Aš tai nesugebu skanių avokadų nusipirkt. Žinau kokias teoriškai reikia pirkt, bet tai kad parduotuvėje dažniausiai būna tokios akmeninės, kad praeina noras kažką daryti kol sunokini namuose. O tokios tešlos ar yra LT nusipirkti?

  8. Vita:

    tiesa, vis geruoju tave miniu (ypač smalsiąją dukrelę) dėl padažo su aviečių actu recepto, nes taip susiviliojau tuo actu, kad dabar be jo (kaip ir be sidro, balzamiko, raudonojo) – salotos niekaip 🙂

  9. Vita:

    o aš maniau, čia mano “kompas” kvailioja 🙂 gerai, kad jau viskas sklandu, nes šilkinius varškėtukus vis tiek dariau iš gilumos be nuotraukų receptą programos ištrauktą 😉 o “rucola” – tai liet. gražgarstė, vis norėdavau pasakyt, nes daugelyje receptų jų yra, kad raidės supainiotos vietom…

  10. Nida:

    Oi, Dovile, ir man tas gedimas buvo nemalonus siurprizas:( Pačiai prireikė kažkokios informacijos, tad vaikščiojau kaip be rankų:( Labai atsiprašau, ir turiu viltį, kad salotas dar bus progos išbandyti! Beje, šios su avokadais ir pomidorais – nepakartojamos. Jau du kartus vien šiandien gaminau 🙂

  11. Dovilė:

    Smagu, kad jau blogas veikia, o tai grįžau po atostogų ir nusiminiau, kai atsidaryti nepavyko. Teko Nicos salotas iš atminties gaminti;-)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.