Aš nežinau kas man yra atsitikę: aš negaliu gerti kavos be kokio nors saldaus gardėsio gabalėlio! Tai gali būti trupinėlis šokolado, riekelė pyrago, bet užvis geriausia, jei tai koks nors traškus nedidelis kepinukas. 

Išsikepti šiuos nostalgiškus avižinius sausainius sugalvojau tada, kai mano vyras per klaidą vietoj avižinių dribsnių pakelio nupirko visą kilogramą ekologiškų miuslių! Miuslių mes ir šiaip nelabai valgom, nebent iš jų galėčiau kokią ganolą pasigaminti. Virti tie nupirkti miusliai taip pat netinkami, nes prigardinti saulėgrąžomis ir dar kažkuo… Bet užtai kaip jie tinka tokiems štai sausainėliams kepti!!:) Nereikia nė užsiminti, kad tešlos sumaišymas ir kepimas – tai bene trumpiausiasir mažiausiai pastangų reikalaujantis darbas, kai kalba eina apie namus kvepiančius cinamonu, ir kas rytą jūsų laukiantį traškų gardėsį su garuojančiu kavos puodeliu. 

Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų nei savęs:) Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę, arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu. 

Ir keltis bus paprasčiau, kai žinosit, kad jūsų laukia sausainis prie kavos:)
Traškūs avižinių dribsnių sausaniai – tarsi skonis iš vaikystės:)
Vietoje razinų galite dėti džiovintas spanguoles, arba šokolado gabalėlius

Avižiniai sviesitiniai sausainiai su razinom

20-30 sausainių

  • 115 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
  • 80 g rudojo cukraus
  • 1 šaulštelis vanilės ekstrakto
  • 1 didelis kiaušinis
  • 125 g miltų (naudojau viso grūdo speltų)
  • ½ šaukštelio cinamono
  • ½ šaukštelio sodos, nugesintos keliais lašais acto
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 150 g avižinių dribsnių (arba miuslių:))
  • 70 g razinų (arba šokolado gabalėlių)

Virtuvinio kombaino inde išsukite sviestą kartu su cukrumi ir vanile iki vientisos purios masės. Įmuškite kiaušinį ir toliau sukite. Suberkite likusius ingredientus ir sumaišykite, kad susijungtų. Greičiausiai masė bus gana lipni, todėl geriausia, jei padėsite bent pusvalandžiui ją į šaldytuvą (arba per naktį), nes iš sukietėjusios bus lengviau formuoti sausainius. 

Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Išklokite dvi skardas kepimo popieriumi. 

Šlapiomis rankomis iš tešlos sudormuokite nedidelius rutuliukus (maždaug graikiško riešuto dydžio) ir juos sudėliokite ant paruoštos skardos, palikdami tarpus, nes sausainiai kepdami išsiplės. Šiuos rutuliukus lengvai delnu prispauskite, kad taptų plokšti. Kepkite apie 10 min., arba kol paruduos. Išimkite iš orkaitės, palaukite apie 15 minučių, kol šiek tiek pravės, tada išimkite ir pilnai atvėsinkite ant grotelių. Taip sausainiai taps labai traškūs išorėje, bet gana minkšti viduje. 

Sausainius galite laikyti uždarame inde savaitę. 

Recepto šaltinis – Moje Wypieki. 

Vienas komentaras apie straipsnį "Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinom"

  1. Valentina:

    Šiandien pabandžiau,kadangi nemegstu razinų,tai įdėjau džiovintų spanguolių ir truputi įbėriau saulegražų-labai labai skanu.Ačiū jums už tikrai nuostabų receptą.

  2. Vitalijus:

    Fantastiškai skanūs ir lengvai pagaminami.
    Be cinamono dar pagardinu maltu imbieru 🙂
    Ačiū.

  3. Aušra:

    Ačiū, Nida! Jie tokioooo skonio, mmm…Šeimos išlepusiam gomuriui bus dažnas malonumas 🙂 . Dėjau paprastus avižinius dribsnius ir sumaliau šokolado plytą.
    Sėkmės Jums!

  4. Pingback: Varškės pyragas su karamelinio šokolado putėsiais – Nidos receptai

  5. Nida:

    Jo, Akvile, tikrai taip:) Tik čia ne tie sveikuoliški (bet sveikuoliški mažiau skanūs:)), tai įsibėgėt gal nereiktų:) Na, bet vaikščiojant išsivaikšto kalorijos!

  6. Akvilė:

    Patebėjau, kad šitie sausainiai apgaulingi: kol valgai, atrodo, nori dar vieno, ir dar, ir dar.. O jų sotumas ateina vos vėliau 🙂 Man jie labai geri pasiimti einant ilgėliau pažygiuot, kai pristingi jėgų ir reikia “įsimest” energijos 🙂

  7. Nida:

    Į sveikatą, Edita! Pam4ginkite kitą porciją kepti vietoj razinų dedant apie 2 šaukštus kakavos ir jei turite, du šaukštus kakavos pupelių gabaliukų (cocoa nibs). Dar geresni:)

  8. Nida:

    Asta – cha cha cha cha. ne, neturiu. Galėčiau nebent paklausti savo vyro kaip jis gali visą skardą šių sausainių dar šiltų suvalgyt, ir jam ne bloga po tokios dozės:)

  9. Edita:

    Nesitikėjau… Nerealiai skanūs! 🤩 Ką tik iškepiau (kol vaikai miega), bet jau gailiuosi, kad tiek mažai 😭 jau matau, kaip jie dings akimirksniu, kai šeimyna sukils ryte 😀 ačiū, Nida!

  10. Asta:

    Nida, o gal turite receptą, kaip su kavos puodeliu suvalgyti VIENĄ tokį sausainį, o ne penkis 🙂

  11. Nida:

    Taip, tikrai nesiskiria, ir visi dribsniai puikiai tinka. Esu tikrai kepusi avižinius sausainius su įvairiais dribsniais, ir visi man jie tobuli:)

  12. Anonimas:

    Ačiū už paprastą, bet gerą receptą! Dalis sausanių išnyko dar neatvėsę 🙂 Gal esate išbandžiusi ir paprastus, ir pilno grūdo dribsnius? Kepimo laikas turbūt per daug nesiskiria?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.