Lietuvoje mano draugė vieną vakarą kepė avienos šlaunį. Jaunučio ėriuko mėsa buvo tokia švelni ir minkšta, kad grįžusi ir pati susigundžiau pasigaminti ką nors iš ėrienos. Sprendimas buvo labai greitai priimtas – ossobucco. Nors vakarienė jau suvalgyta, bet namai dar kvepia raudoname vyne troškinta mėsa… Kadangi La Creuset puode aviena prasitroškino net 2.5 val., mėsytė gavosi tokia minkšta, kad ją galima valgyti su šaukšteliu – tiesiog krenta nuo kaulo. Labai rekomenduoju kada nors šį patiekalą išmėginti (kai nusipirksite tą pusę avino iš ūkininko:)).

Avienos ossobucco

Ir dar labai gražus šiandien buvo saulėlydis. Dangus nusidažė magiškomis spalvomis.

Saulelydis-3_LR

Avienos ossobucco (2 asm).

2 avienos kulninės (geriausia, jei jas išpjaus mėsininkas)

Druskos ir pipirų

Šlakas aliejaus

2-3 morkos, supjaustytos gabalėliais

3-4 salierų stiebai, supjaustyti gabalėliais

2-3 rudieji svogūnai arba  6-8 šalotiniai svogūnai

3-4 česnako skiltelės

1 stiklinė avienos (arba vištienos) sultinio, arba vandens

1 stiklinė raudonojo vyno

1 šaukštelis cukraus

Po žiupsnelį kvapiųjų pipirų, čili pipirų

Kelios šakelės čiobrelio

Avienos kulninę išimkite iš šaldytuvo, kad ji pasiektų kambario temperatūrą. Įtrinkite rupia druska ir juodaisiais pipirais, palikite pastovėti kokią valandą (jei neturit laiko, tai ir tiek nelaikykit:))

avienos kulnine

Įkaitinkite orkaitę iki 180C

Troškintuve (turintčiame gerą dangtį – špižinis idealu) įkaitinkite šlaką aliejaus ir jame iš visų pusių apkepinkite avieną. Išimkite į atskirą lėkštę ir suberkite daržoves: morkas, salierus, svogūnus (perpjautus į ketvirčius, o jei naudojate šalotinius – tada nepjaustytus), česnakus, ir viską maišant kepinkite, kol daržovės gražiai karamelizuosis. Supilkite sultinį ir maišydami gerai nugramdykite nuo dugno viską, kas prikepė. Kai užvirs skystis, supilkite vyną, suberkite prieskonius ir cukrų, truputį druskos (nepamirškite, kad sūdėte ir avieną). Kai užvirs, sudėkite apkeptą avieną, uždenkite, ir kai viskas ims kunkuliuoti, perkelkite į orkaitę.

Kepkite 2.5 valandos, kas pusvalandį apversdami avienos gabalus, kad tolygiai išsitroškintų, Jei matote, kad skystis nugaravo ar pernelyg sutirštėjo, įpilkite dar šiek tiek vyno arba sultinio.

Lamb ossobuco-4_LR

Pateikite gilesnėje lėkštėje: ant dugno įpilkite kelis šaukštus padažo su daržovėmis, ant viršaus dėkite avienos kulininę ir dar apliekite trupučiu padažo. Patiekite su šviežiomis salotomis  arba su kepintomis bulvėmis.

Avienos kulnines troskinys raudoname vyne

Gero savaitgalio!

  1. Nida:

    Linai, puikiai patobulinot, šis receptas tik idėjai, o manevruoti galima (ir reikia!) į valias! Na o mėtos su aviena visada dera tobulai.

  2. Linas:

    Ačiū už puikų receptą, kurį kiek patobulinau – įdėjau vos vos mėtų, o pabaigoje saujelę mažučių rudųjų pievagrybių.

  3. Gintas:

    Pabandžiau kažkada ir aš-tikrai dieviškas patiekalas gavosi. Šiandien vėl bandysiu.

  4. danguole:

    Labai patiko šeimai ,ačiū .Pavaišinsim šiuo troškiniu norvegus ,žinom ,kad mėgsta avieną 🙂

  5. Nida:

    Būtinai, Virgut! Taip galima bet kokią mėsą kepti (troškinti) – sunkiai nusakomas skanumas. Nors jau praėjo kelios dienos, mes vis dar svaigstam, planuojam kada vėl taip gaminsim:)

  6. Virga:

    Oijojoi, kaip skaniai atrodo! Kai kitąkart atvažiuosi, tą pusę ėriuko kepsim šitaip 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *