Nu jau šito recepto tai tikrai nebūčiau dėjusi, nes anoks čia receptas – paprasčiausiai iškepti mėsą! Gerai, jau gerai –  dar pamarinuoti kelias valandas prieš kepant. Bet vos tik apie tai, kad neketinu dėti į blog’ą šio patiekalo, pasakiau Dariui, jie tiesiog pareikalavo BŪTINAI apie jį parašyti:) Kaip gi kitaip, mano vyras tiesiog miršta iš meilės avienai! O dar šiuo metu pas mus vieši Dariaus tėtis, kuris taip pat eina iš proto dėl avienos. Tad ši savaitė buvo „avienos” savaitė, o ją vainikuos jau kelias dienas marinuojama avies koja, kurią kepsiu šeštadienį.

Žinau, kad Lietuva – toli gražu ne avienos šalis. Bet… Jei pavyktų visgi gauti šviežios geros mėsos… pabandykit 🙂

Labai svarbu mėsą supjaustyti taip, kad kepsneliai nebūtų per ploni. Antraip jie sukeps ir bus sausi, nesultingi. Storis geriausia tegul būna 2,5-3 cm. Čia, Izraelyje, visa tai už mane padaro paslaugus arabas mėsininkas Jafoje, pačioje geriausioje mėsos parduotuvėje.

Mėsos marinatą paruošiu taip: sutrinu kelias skilteles česnako, suberiu po šaukštelį kumino, maltos kalendros, pipirų, pusę šaukštelio aštrios paprikos. Įpilu kelis šaukštus sojos padažo, kad pasidarytų skysta košelė. Ja ir aptepu avienos gabaliukus. Palieku pastovėti šaltai porą valandų.

O kepu įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus, bet ganėtinai dažnai vartydama ir vis sekdama, kad mėsa nebūtų per kieta. Kažkada viena restorano šefė išmokė kaip žinoti, kad mėsa – tinkamo kietumo (neperkepusi). Ji turi būti tokia pat minkšta, kaip delno dalis tarp nykščio ir riešo linijos. Net jei aviena bus šiek tiek neiškepusi viduryje, nesijaudinkite. Jei mėsa šviežia – ji bus sultinga ir labai skani. Iškepusius kepsnelius pabarstau šviežia kalendra.

O prie tokių kepsnelių labai tinka orkaitėje keptos bulvės su lupenomis, pagardintos rozmarinais. Bulves švariai nuplaukite ir supjaustykite pailgom skiltelėm (kuo jos plonesnės, tuo greičiau iškeps). Kepimo skardą pašlakstykite alyvuogių aliejumi, sudėkite bulvių skilteles, apibarstykite druska, pipirais ir šviežiais rozmarinais (susmulkintais). Dar kartą pašlakstykite aliejumi ir kiškite į įkaitintą (180C) orkaitę. Per pusvalandį-40 minučių turėtų gražiai apskrusti, o vidus būti minkštas ir sultingas.

O pabaigoje pridursiu, kad esu vegetarė, retkarčiais valganti vištieną, tad šio gardėsio net neparagavau 😉

Komentarų apie "Avienos šonkauliukai": 5

  1. juozas:

    nepasitikiui kulinarais, kurie neragauja savo maisto, kaip kad nepasitikiu zmonemis kurie gali kraujuoti penkias dienas ir nemirti

  2. Inga:

    Įdomu, receptas – avienos šonkauliukai, o postringaujama apie kepsnius, hm ……

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *