Jau kuris laikas laukiau progos pagaminti ką nors rytietiško, egzotiško, kvapnaus ir nekasdieniško. Ir štai į rankas papuolė Fresh Living kulinarinis žurnalas iš Pietų Afrikos, kuriame savo šeimos receptu pasidalino barzdotas musulmonas, prižiūrintis Keiptauno mečetę. Ahmadas gimęs pačiame Keipe, bet jo tėvai ir seneliai kilę iš Indonezijos ir Malaizijos. O šis šventinis plovas – tai jų šeimos patiekalas, kurio receptas perduodamas vienos kartos kitai. Achmado žmona biryani gamina kiekvieną penkradienį, bet šeima sėda prie stalo ir jį ragauja kitos dienos piertums. Sako, kuo ilgiau biryani pastovi, tuo jis skanesnis.avienos biryani

Mano verdiktas štai koks: tai nėra lengvas patiekalas  savo kalorijų skaičiumi, nei greitas skai2iuojant laiko sąnaudas, kurių prireiks jį ruošiant:) Ir jis vertas dėmesio ne vien todėl, kad pasigaminus pagal pilną receptūrą, galėsite primaitinti pulką žmonių, arba maitintis visą likusią savaitę, vis pasišildydami. Biryani skonis – tikrai išskirtinis, o aromatų gausa tiesiog verčia iš koto. Aš gaminau iš pusės porcijos, tad mėgausimės biryani dar kelias dienas garantuotai:) ir to mėgavimosi jau laukiu!:)

Avieną šiame recepte laisviausiai galima pakeisti vištiena (kiauliena nesiūlau dėl suprantamų priežasčių:) nei jei susigundysite, nesiekite šio patiekalo su jokiu musulmonišku kraštu:)). Patiekimui recepte buvo nurodyti virti kiaušiniai – aš instrukcijų laikiausi:) Virti kiaušiniai tikrai puošė patiekalą, bet ir be jų galima laisvai apsieiti:)

Aviena su ryziais ir lesiais

Avienos biryani (8-10 asm)

1 kg avienos, supjaustytos stalo teniso kamuoliuko dydžio gabalėliais

Marinatui:

1 stiklinė (250ml) kefyro arba natūralaus jogurto

1 šaukštelis cinamono

4 kardamono pumpurėliai (sutraiškykite ir išimkite iš vidaus sėkleles, o patį pumpurėlį išmeskite)

2 čili pipirai, smulkiai sukapoti (arba pagal skonį)

1/2 šaukštelio kurkuma (turmeric)

2 šaukštai biryani masala (prieskonių mišinys)

5 gvazdikėliai

1 didelis pomidoras, sutarkuotas stambia tarka

1 šaukštas sutrintų česnakų

1 šaukštas sutarkuotos imbiero šaknies

Biryani:

Augalinis aliejus kepimui (prireiks nemažai:))

2.5 stiklinės (500g) basmati ryžių, nuplautų ir nusausintų

1.5 stiklinės (375ml) vandens

6 didelės bulvės, supjaustytos į stalo teniso kamuoliuko g dydžio abalėlius

3 dideli svogūnai, supjaustyti plunksnelėmis

250g rudųjų lęšių

Druskos

Pateikimui:

4-6 kietai virti kiaušiniai

Raudonieji svogūnai

Šviežios kalendros

Vyšniniai pomidorai

Raudoni ir žali čili pipirai

avienos plovas

Sumaišykite marinato ingredientus tarpusavyje ir į juos sudėkite avieną. Palikite marinuotis šaltai mažiausiai 3 valandas (aš marinavau 2 dienas:)).

Įkaitinkite didelę keptuvę (arba troškintuvą, kuriame vėliau troškinsite visą biryani patiekalą), įpilkite aliejaus ir jame apkepinkite ryžius, Kai jie pradės darytis skaidrūs, įpilkite stiklinę vandens, sumažinkite ugnį, uždenkite ir patrtoškinkite 5 minutes. Per tą laiką vanduo turėtų būti pilnai susigėręs į ryžius. Išimkite taip apvirtus ryžius į indą ir padėkite į šalį.

Toje pačioje keptuvėje dar kartą įkaitinkite šlaką aliejaus ir jame kepinkite bulves, kol jos taps gelsvos, šiek tiek apkepę (apie 5-7 minutes). Išimkite bulves į atskirą indą ir atidėkite į šalį.

Įkaitinkite toje pačioje keptuvėje dar aliejaus ir suberkite supjaustytus svogūnus. Kepinkite juos maišydami, kol svogūnai paruduos, apskrus. Išimkite į atskirą indą, padėkite į šalį.

Į tą pačią keptuvę (ar troškintuvą) supilkite avieną su visu marinatu, uždenkite ir troškinkite ant nedidelės ugnies 30 min. Išimkite į atskirą indą, padėkite į šalį.

Per tą laiką, kol mėsa troškinasi, atskirame puode apvirkite lęšius pasūdytame vandenyje, kol jie bus al dente (ne visai minkšti). Nupilkite vandenį, pasidėkite į šalį.

Į troškintuvą sluoksniais dėkite visus pasiruoštus ingredientus tokia tvarka: apačioje dėkite pusę kiekio bulvių, tada paskirstykite pusę kiekio kepintų svogūnų, ant svogūnų – pusę kiekio lęšių ir pusę kiekio ryžių. Tada sudėkite mėsos gabalėlius ir supilkite visą skystį, kuriame ji troškinosi. Ant mėsos vėl sluoksniuokite likusius ingredientus: bulves, svogūnus, lęšius ir ryžius. Pasūdykite ir užpilkite 1 stikline vandens.

Dėkite uždengtą troškintuvą į 180C karštumo orkaitę (arba troškinkite puode ant viryklės, uždengę, ant nedidelės ugnies). Troškinkite 1 valandą. Po pusvalandžio patikrinkite, ar netrūksta skysčio, ar jis neišgaravo, jei reikia papildykite. Taip pat patikrinkite, ar netrūksta druskos.

Pateikite papuošę virtų kiaušinių ketvirčiais, pjaustytais raudonaisiais svogūnais, šviežiomis kalendromis ir mėgstamais aštriais padažais (sambal, harisa ar kt.)

birijani su aviena ryziais lesiais

 

Komentarų apie "Avienos biryani: Malaizijos aromatai": 2

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.