Aštuonkojis – tikrai šventinis, toli gražu ne kasdienis ingredientas. Gyventumėm prie Viduržemio ar Adrijos jūros, kirstume aštuonkojus nors ir kasdien. O štai Lietuvoje aštuonkojui reikia pribręsti. Ir tinkamos progos reikia pasilepinimui. (Sufleruoju: artėja Mindauginės:))

Viena vertus, aštuonkojis nėra pigus, tačiau kita vertus – jis toks koncentruotas baltymais, kad toje kainoje tikrai atsispinti produkto vertė:) Dar vienas dalykas – jei gaminant žuvį nemaža jos dalis išsimeta (ašakos, oda, galva…), tai aštuonkojis suvartojamas visas 99.9%. Tad gerai pagalvojus, gal viskas ir tvarkoj su ta kainodara:) 

Žmonės dažnai baiminasi aštuonkojų nes nėra jiems tekę jų gaminti, tad nelabai žino nuo ko pradėti, bijo, kad nepasiseks, kad bus kietas…. Taisykles, kurių reikia laikytis gaminant aštuonkojį, esu surašiusi šiame įrašę, ir, savaime suprantama, patarimų gausu ir mano knygoje Žuvis pasaulio virtuvėse. Knygai receptą su aštuonkoju savo namų virtuvėje Vilniuje gaminau su pasaulinio lygio šefu, atskridusiu iš Mozambiko, tad patikėkite, visos paslaptys buvo ištrauktos iš pirmų lūpų:) Ir ne tik apie aštuonkojus:)

Prisiminkite esminį dalyką: tam, kad būtų tinkamas kepti ant griliaus, aštuonkojis turi būti pradžioje išvirtas. Tik tada, nupjovus kojas ir aptepus aliejumi, kepamas ant grotelių. Mano bičiulis šefas nuvalo aštuonkojo odelę (ta odelė rusvos spalvos, o nuvalius lieka tik balta aštuonkojo mėsa). Taip nuvalytas aštuonkojis mažiau limpa prie grotelių, bet asmeniškai man su odele ir čiuptuvais jis gražesnis:) 

Likusias aštuonkojo dalis, nepanaudotas šiam patiekalui, supjaustykite, ir pasigaminkite labai skanias salotas su bulvėmis

Rūksta dūmas, žadina apetitą:)
Grilis suteiks aštuonkojui nepakartojamo dūmo aromato

 

Aštuonkojis. Rimtas patiekalas rimtai šventei
Nepagailėkite padažo: jis šiame patiekale ne mažiau svarbus, nei pats aštuonkojis:) 

 

Grilyje keptos aštuonkojo kojos su japonišku padažu

4 asm. 

1 vidutinio dydžio aštuonkojis (apie 1.2kg)

1 svogūnas

2 lauro lapai

Druskos, pipirų

Aliejaus kepimui ant grotelių

Virtų ryžių patiekimui

Miso padažui:

4 šaukštai sakės

3 šaukštai mirin (saldaus japoniško ryžių vyno, skirto kulinarijai)

1 šaukštas rudojo cukraus

2 šaukštai sojos padažo

3 šaukštai miso pastos

1.5 stiklinės skysčio, kuriame virė aštuonkojis

Aštuonkojį išvirkite vandenyje su svogūnu, lauro lapais, pipirais ir druska, kaip aprašyta čia. Išimkite iš skysčio, kuriame virė (skysčio neišpilkite), atvėsinkite. Supjaustykite aštuonkojį po vieną koją, likusias dalis galite panaudoti salotoms. 

Įkaitinkite grilio groteles, aštuonkojo kojas patepkite aliejumi. 

Kol grilis kaista, pasigaminkite padažą: į keptuvę arba puodą supilkite sakę ir miriną, pakaitinkite, kol skysčio sumažės ir išgaruos alkoholis. Suberkite rudąjį cukrų ir pakaitinkite, kol jis ištirps, pradės karamelizuotis. Įpilkite sojos padažą (atsargiai, nenusideginkite karštais garais), tada miso pastą ir supilkite sultinį (apie 1.5 stiklinės, bet gali prireikti ir daugiau, pagal skonį). Kaitinkite viską maišydami, kol miso pasta visiškai ištirps. Pavirinkite 1-2 minutes, kol padažas mažumėlę sutirštės (tačiau jis turi likti skystas, ne lietuviškų padžų konsistencijos:)). Paragaukite – gal trūksta saldumo, o gal pernelyg sūru, tad praskieskite trupučiu vandens arba skysčio, kuriame virė aštuonkojis. 

Jei aštuonkojo kojeles kepsite Big Green Egg’e, įkaitinkite groteles iki maždaug 210-220C, ištepkite jas svogūno pusele, pamirkyta į aliejų, tada dėkite aštuonkojo kojas ir kepkite uždengę apie 2 min. Ištepkite viršutinę pusę marinatu, tada apverskite kojeles kita puse, patepkite kitą jų pusę marinatu, uždenkite ir kepkite dar apie 2 minutes. Reikia, kad aštuonkojis lengvai apskrustų, sušiltų ir įgautų dūmo skonio, tačiau neperkepkite jo, nes taps pernelyg kietas. Prieš ištraukiant iš grilio dar visas puses ištepkite marinatu, kad aštuonkojis gražiai žvilgėtų patiekiant. 

Patiekite gilioje lėkštėje: lėkštės viduje suformuokite iš ryžių “kalnelį”, šone dėkite po 1-2 aštuonkojo kojas, iš aplink apipilkite likusiu pakaitintu padažu. Papuoškite žaliais svogūnų laiškais. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.