Noriu jums pristatyti savo naują bičiulę – Anne Kleinberg. Nors esame pažįstamos daugiau nei metus, visai neseniai ėmėme ir sulipome į tikrą draugystę 🙂 Iš Niujorko kilusi ir jau antrą dešimtį Izraelyje gyvenanti Anne – tikra energijos bomba ir užkrečiantis pavyzdys visiems, kurie dėl kokių nors priežasčių negali savęs “atrasti”! Psichologė pagal išsilavinimą, interjero dizainerė pagal darbinę patirtį, ir puiki kulinarė pagal neblėstančią meilę maistui- štai kokia visapusiška ta mano draugė. Negana to, savo išmintį, atradimus ir sukauptas žinias ji sudėjo į 4 puikias kulinarines knygas, o šiuo metu deda paskutinius taškelius pirmojoje savo novelėje “Menopauzė Manchatane”.

Viena iš Anne kulinarinių pasijų – granatai. Toks pavadinimas puikuojasi ant jos pirmosios kulinarinės knygos. Iš JAV į Izraelį atvykusi moteris supratimo neturėjo apie tai, kaip išradingai galima panaudoti granatus virtuvėje, tačiau kai suskaičiavo visas gyvybiškai svarbias savybes, kurias iš granatų gauna mūsų organizmas, įsimylėjo šiuos vaisius iki išprotėjimo! 🙂 Todėl visos namų dekoracijos Anne namuose šiandien – visokių pavidalų granatai, o bet kokio maisto lėkštėje bus bent menkiausias granatiškas akcentas 🙂 Pavyzdžiui, net pateikdama Lambrusco, į taurę ji įmeta keletą prisirpusio granato grūdelių:)

Praeitą savaitę su vyru ir dukra viešėjome Anne ir jos vyro namuose. Anne namų virtuvė, kurią moteris projektavo metus, verta atskiro aprašymo, nes labiau funkcionalios patalpos aš dar kaip gyva nesu mačiusi:) Vaišės, kaip spėjate, buvo pagardintos granatais, o išvykdama gavau dovaną – kulinarinę knygą su Anne dedikacija.

Kelis patiekalus išbandžiau, ir tikrai neketinu sustoti! Granatai – išties nuostabus atradimas virtuvėje, todėl jei pamatysite parduotuvėje šį pirnokusį vaisų, griebkite negalvodami, o aš palaipsniui pasirūpinsiu, kad nepritrūktų idėjų ką su juo pasigaminti:) Jei norėsite pasmalsauti apie mano draugę ir pašmirinėti intensyviame jos gyvenime – štai Anne blogas: www.anneklreinberg.com.

Štai du receptai, kuriuos išbandžiau iš Anne knygos: Kinua salotos su žalumynais, feta ir granatais, bei krevetės su brendžiu ir granatų sultimis.

Kinua salotos su žalumynais, feta ir granatais

1 puodelis kinua kruopų

2 puodeliai vištienos sultinio arba vandens

1 puodelis žalių žirnelių (gali būti šaldyti)

1/2 puodelio sutrupinto feta sūrio

1/2 raudonojo svogūno, susmulkinto

1/2 raudonosios paprikos, supjaustytos

1/3 puodelio susmulkintų žalumynų: šviežio baziliko, kalendros ir petražolių

2 šaukštai sukapoto peletrūno

1/2 puodelio granatų sėklų

1/4 puodelio granatų sulčių

1 šaukštas apelsinų sulčių koncentrato (aš neturėjau koncentrato, tad įpyliau šaukštą apelsinų sulčių ir šaukštelį cukraus)

1 šaukštas baltojo vyno acto

2 šaukštai cintrinos sulčių

1 šaukštas alyvų aliejaus

druskos, pipirų

Praplautas kinua kruopas išverdame sultinyje arba vandenyje (apie 15 min), kol jos bus tinkamos salotoms – dar ne visai sukritę į košę 🙂 Atvėsiname.

Kol kinua verda, išverdame ir atvėsiname žirnelius (suberiame žirnelius į verdantį vandenį ir paverdame apie 5 minutes, paskui iškart perliejame šaltu vandeniu, kad neprarastų žalios spalvos)

Į atvėsusias kinua kruopas suberiame žirnelius, pipirą, žalumynus, fetą, svogūnus ir granatų sėklas. Viską išmaišome.

Mažame indelyje sumaišome visus padažo ingredientus: granatų sultis, apelsinų koncentratą, actą, citrinos sultis ir alyvų aliejų. Paskaniname druska ir pipirais. Prieš pat pateikimą į stalą, padažą supilame į salotas ir viską sumaišome.

Krevetės brendžio ir granatų padaže

1 šaukštas sviesto

1 kg šviežių krevečių

2 žali svogūnų laiškai

Druska, šviežiai grūsti juodieji pipirai

1/4 puodelio baltojo vyno

1 šaukštas brendžio

6 skiltelės česnako, susmulkintos

1/4 puodelio grietinėlės

2 šaulštai granatų sirupo

1 šaukštas sukapotų šviežių baziliko lapų

1 šaukštas sukapotų petražolių

1/4 šaukštelio čili pipirų plokštelių

1 šaukštelis citrinos sulčių

Sviestą ištirpiname gilioje keptuvėje. Sumetame krevetes ir žaliuosius svogūnus, supjaustytus kelių centimetrų ilgio juostelėmis, pabarstome druska ir pipirais. Supilame vyną ir brendį, suberiame česnaką. Viską kepame ant didelės ugnies, maišant, kol krevetės pasidarys rausvos (tai atsitiks labai greitai – per kelias minutes). Kiaurasamčiu išimame krevetes į dubenėlį ir laikome šiltai.

Į keptuvę supilame grietinėlę, granatų sirupą, suberiame bazilikus ir petražoles, čili, ir kepame apie 1-2 minutes. Padažas turėtų šiek tiek nugaruoti. Pabaigoje, kai padažo tirštumas tinkamas, įpilame citrinos sultis. Suberiame atgal į keptuvę krevetes, viską gerai išmaišome, paragaujame ar netrūksta druskos ar aštrumo.

Papuošiame lėkštėje citrinos ketvirčiais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.