Dar nuo darželio (o gal ir mokyklos??) laikų turiu vieną mylimą sriubą – tai agurkinė. Tas sūrus raugintų agurkų rūgštumas, susimaišęs su prieskoninių daržovių saldumu, bulvių minkštumu ir perlinių kruopų slidumu, man tiesiog siejasi su kulinarinio komforto jausmu. Juk visi turime savo kulinarinio komforto pojūčius, tiesa?:) Ir tie pojūčiai, kaip taisyklė, atėję iš vaikystės…

Aš nelabai pamenu, kad mama namuose virtų agurkinę sriubą. Labiau ją prisimenu iš mokyklos valgyklos (o mūsiškė, beje, buvo be priekaištų!! Aš tik ir laukdavu progos mokykloje valgyti pietus…), ir iš Lenkijos. Lenkijoje ši sriuba – viena kokių 5-6 populiariausių, tradicinių. Ir kai nekurie mano draugai spjaudydavo perlines kruopas, kurios jiems tą sriubą darydavo nevalgomą, man būtent jos ir buvo pats skaniausias šios sriubos ingredientas!

Mano klasiokė Ronata vadindavo šią sriubą “Leningrado agurkine” (net neįsivaizduoju, iš kur toks pavadinimas…), ir studijuodama visuomet ja pasirūpindavo prieš išeidama į kokį didesnį vakarėlį:) Sakydavo, kad niekas rytojaus dieną nepagelbsti labiau, nei Leningrado agurkinė:) Su perlinėmis kruopomis, savaime suprantama, ir su grietine:) 

Lengviau  nei bet kuri kita sriuba pagaminama, agurkinė turi kelias labai paprastas taisykles. Visų pirma, perlines kruopas patartina prieš verdant išmirkyti. Pamerikte jas iš vakaro, tuomet tikrai neužtruksite ilgai sriubą virdami. Kita taisyklė – agurkai: juos dėkite į sriubą pačioje pabaigoje, kai visos kitos daržovės (morkos, bulvės) bei kruopos bus minkštos. Jei agurkus sudėsite virimo pradžioje, nieko jiems neatsitiks, bet rūgščiame skystyje sunkiau suminkštės daržovės. O be to, agurkams tikrai pakaks tų 3-4 minučių, kad paskleistų aromatą ir suteiktų unikalų sriubos skonį. 

Agurkų kiekį recepte užrašyti labai sunku: vieni agurkai sūresni, kiti rūgštesni… Pradėkite nuo mažiau, ir ragaukite. Jei manote, kad trūksta rūgštumo, įdėkite dar, arba įpilkite šlakelį skysčio, kuriame agurkai rūgo. Jei sriuba gavosi pernelyg rūgšti, įberkite šiek tiek druskos – ji subalansuos sriubos skonį. Taip pat nepamirškite, kad sriubą dar gardinsite grietine, kuri suteiks truputį rūgštumo. 

Agurkine sriuba

Agurkinė sriuba
Porcijos 4
Soti, šildanti, gydanti
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. Šlakelis aliejaus
  2. 1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas
  3. 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  4. 1 didelė morka, spjaustyta kubeliais
  5. 1/4 saliero šaknies, supjaustyta kubeliais
  6. 1/2 stiklinės perlinių kruopų, išmirkytų pernakt
  7. 2 bulvės, supjaustytos kubeliais
  8. 1.5 litro sultinio arba vandens
  9. 2 lauro lapai
  10. Raugintų agurkų pagal skonį, smulkiai supjaustytų arba sutarkuotų stambia tarka
  11. Druskos, juodųjų pipirų
Instrukcijos
  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Kai šie suminkštės ir truputį apskrus, suberkite česnakus, po pusės minutės - morkas ir salierus. Kepinkite maišydami, kol daržovės karamelizuosis. Suberkite išmirkytas ir nusausintas perlines kruopas, toliau maišydami pakepinkite kelias minutes. Suberkite bulves, dar minutę pakepinkite. Supilkite sultinį (arba vandenį), įmeskite lauro lapus, pasūdykite, užvirinkite. Virkite uždengę ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės, o kruopos bus al dente.
  2. Pabaigoje sudėkite pjaustytus raugintus agurkus, pavirkite apie 2-3 minutes, paragaukite. Jei trūksta, įberkite druskos, įpilkite šlakelį raugintų agurkų sunkos, pagardinkite juodaisiais pipirais. Patiekite su grietine.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Renata, jūs matyt salierų nemgėstate:) Man salierai privalomi kiekvienoje sriuboje:) Bet žinoma, čia galima improvizuoti kiek širdis geidžia:)

  2. Renata:

    Nu man tas salieras visą sriuba sugadino🙂kita kartą kai jo nedesiu bus skani🙂salieras fui😁

  3. Nida:

    Gineta, tai virkite sriuboje tas kruopas! Na virsite gal 15 minučių ilgiau, bet gi išvirs jos. Nevirkite atskirai.

  4. Gineta:

    Sveiki, jei kruopų neišmirkiau, o sriubos labai noriu:) – gal jas pavirti atskirai?

  5. Pingback: Keptų moliūgų ir speltų salotos su granatais ir halloumi sūriu – Nidos receptai

  6. Nida:

    Jo, Dusia, ta su bulvių kleckais gera….. Priminėt, reikės išsivirti:)

  7. Renata:

    Mes gaminame su savo marinuotais panasiai, tai viskas super 🙂

  8. Nida:

    Grita – priminei pieniškas sriubas… Juk tikrai jos būdavo beveik kasdien vakarienei… Nepamenu kiek metų nevalgiau pieniškos sriubos!!

  9. Grita:

    vaikystes skonio prisiminimuose pieniska perliniu kruopu sriuba,tobula ziema ir agurkine.

  10. Nida:

    Virginija, su marinuotais nebandžiau, ir verčiau paieškočiau raugintų šiai sriubai, nei mėginčiau… Bet gal aš neteisi? Gal kas nors bandė?

  11. Dovilė:

    Čia tas hate nuo patirčių priklauso. Kaip mano tėvai pvz nemėgsta makaronų patiekalų, nes asociuojasi tik tu tais tarybinių laikų sušutusiais makaronais pieniškoje sriuboje ar panašiuose patiekaluose.

  12. Nida:

    Dovile, tos perlinės kruopos apskritai visiems savotiškas love-hate relationship:) Pamenu, po rusų armijos grįžę vaikinai sakydavo, kad visam laikui atsivalgė. Man tai jos labai labai patinka, ir ypač sriubose…:)

  13. Dovilė:

    Man vaikystėje šita sriuba nelabai patiko ir net nežinau kodėl. O dabar tai mūsų namuose vyro ir dukros pati mylimiausia po šaltibarščių ir labai dažnai verdame. Ir apskritai mėgstame perlines kruopas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.