Net ir Advento metu norisi saldumynų! Na gal ne tokių saldžių, gal ne tokių “piktų”, bet tokių, kurie užpildytų visą kūną energija ir naudingomis maisto medžiagomis. Lengvesnių nei įprasta, ir labai tinkamų pusryčiams arba popiečio paskanavimui su puodeliu karštos žolelių arbatos. 

Kartais net nesusimąstome, iš kokių neįprastų ingredientų galime iškepti pyragus! Štai šis receptas iškart patraukė mano dėmesį, nes vietoje riebalų jame naudojamas tirštas graikiškas jogurtas, suteikiantis kepiniui drėgnumo ir lengvumo. Tuo tarpu didžioji dalis miltų pakeičiama…. virtomis kynva kruopomis! Panašiai kaip sėklų duonoje be miltų, kurios receptu neseniai dalinausi. Visas šio pyrago viršus nusėtas sėklų ir riešutų mišiniu, kuris stebuklingai priduoda keksui malonaus traškumo. 

Tiesą pasakius, net nežinau, ar šiam kepiniui labiau tinka kekso, o galbūt vaisinės duonos pavadinimas,… Spręskite (ir siūlykite) patys!:)

Nežinia, ar geresnis pavadinimas šiam kepiniui – keksas, ar vaisių ir riešutų duona:)
Tokiu sveikuolišku užkandžiu tikrai džiaugsis ir dideli, ir maži
Galite lepintis ir Advento metu:)

Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir kynvų keksas

  • 1/4 stiklinės (40g) saulėgrąžų
  • 1/4 stiklinės (40g) moliūgo sėklų
  • 3/4 stiklinės (115g) lazdyno riešutų, šiek tiek pasmulkintų
  • 1/2 stiklinės (80g) migdolų riešutų, šiek tiek pasmulkintų
  • 1/4 stiklinės (40g) džiovintų spanguolių
  • 1/2 stiklinės (75g) razinų
  • 1 stiklinė išvirtų ir atšaldytų kynvų (bolivinių balandų)
  • 1/2 stiklinės (85g) rudojo cukraus
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 2 kiaušiniai
  • 1 stiklinė (280g) tiršto natūralaus graikiško jogurto
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • 1 stiklinė (140g) pilno grūdo speltų miltų 

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Dubenyje sumaišykite saulėgrąžas ir moliūgo sėklas bei lazdyno riešutus ir migdolus. Atidėkite 1/2 stiklinės šio mišinio į šalį kekso viršui padengti. Į likusį mišinį įmaišykite džiovintas spanguoles, razinas, virtas kynvas, cukrų, kepimo miltelius, kiaušinius, jogurtą, vanilę ir miltus ir viską išmaišykite. Masę suverskite į riebalais išteptą ir kepimo popieriumi išklotą 10x20cm kekso formą. Viršuje pabarstykite atidėtą mišinį ir labai švelniai įspauskite į kekso masę. Kepkite 1 valandą ir 10 minučių, arba kol keksas bus pilnai iškepęs ir sausas viduje. Palikite pravėsti, tik tada išimkite iš kekso formos ir pjaustykite. Laikykite sandariai uždaromame inde šaldytuve, savaitę. 

Receptas: Donna Hay Fresh & Light

  1. Nida:

    Jurga – apie 1/2 stiklinės… Bet išsivirkite verčiau daugiau, kad ir pyragui nepritruktų, ir likusias galėtumėte kokiems paplotėliams ar maistingoms salotoms sunaudoti;)

  2. Jurga:

    Atsiprašau už savo negudrų klausimą 😉 Bet vistiek noriu patikslinti, kiek kinvų reikia virimui, kad gautųsi 1 stiklinė virtų? Dėkui.

  3. Pingback: Keksas su bananais, avižų dribsniais ir riešutų sviestu – Nidos receptai

  4. Nida:

    Violeta, kiekvienam prekybos centre arba sveiko maisto parduotuvėje. Kynva lietuviškai bolivinė balanda. Gal bus lengviau ieškoti.

  5. Nida:

    Jurga, na kaip dar aiškiau parašyti? “Stiklinė virtų kynva kruopų” reiškia stiklinę išvirtų kynva kruopų.

  6. Jurga:

    Sveiki, patikslinkite, prašau, dėl kinvos kiekio: ar stiklinė jau išvirtų kinvos sėklų, ar stiklinė dar prieš virimą? Dėkui.

  7. Nida:

    Kristine – tai kad recepte, kiek aš matau, yra ir virtos kynva sėklos (1 stiklinė), ir 1 stiklinė viso grūdo speltų miltų (140g). Ira bu šiuos ingredientus reikia sudėti į tešlą. Ar mudvi kažką skirtingai matom?…

  8. Kristine:

    Sveiki, recepte yra 1 stiklinė (140g) pilno grūdo speltų miltų , o aprasyme rasoma isvirkite kynva seklas. Patikslinkite kaip cia turi buti. Dekui

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.