Sakau jums atvirai: nieku gyvu nebūčiau patikėjusi, kad desertinį kepinį galima iškepti be riebalų ir miltų. Ir dar kad šokoladinį glajų galima pagaminti su… vandeniu. Bet išbandžiau, ir patikėjau. Atrodo, atsirado išeitis tiems, kurie neabejingi desertams, bet dar ir paskaičiuoja kalorijas (taip kaip aš:)). 

Šis šokoladinių keksiukų receptas – iš naujausio Donna Hay žurnalo „Fresh+Light”. Neatsistebiu savo mylimiausios šefės, australės Donna Hay išmone ir kūrybiškumu: visas 162 puslapių žurnalas – tai svekuoliškų, bet nė kiek skonio prasme į kompromisus nesileidžiančių receptų rinkinys. Iš šio numerio jau gaminau sočias bolivinių balandų ir tachini padažo salotas – po jų soti jaučiausi visą dieną. Esu pasižymėjusi dar keletą kepinių, kuriuos, išmėginusi, pasidalinsiu ir su jumis. Tuo tarpu šio vakaro deserto žvaigždė – kuklusis burokėlis! Na argi ne puikus pasirinkimas subalansuotai mitybai?:)

Burokėliai turi nemažai saldumo, tad cukraus prireiks labai nedaug...
Burokėliai turi nemažai saldumo, tad cukraus prireiks labai nedaug…
...o tirštą šokoladinį sirupą pagaminsite iš vandens, kakavos ir klevų sirupo:)
…o tirštą šokoladinį glaistą pagaminsite iš vandens, kakavos ir klevų sirupo:)
Šokoladiniai keksiukai su burokėliais
Yields 12
Drėgni ir aromatingi keksiukai be miltų ir be riebalų
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 burokėlis, sutarkuotas smulkia tarka (viso 1 ir 3/4 stiklinės*)
  2. 3 kiaušiniai
  3. 1/2 siklinės (90g) rudojo cukraus**
  4. 1/2 stiklinės (125ml) kefyro
  5. 1/2 stiklinės (50g) kakavos
  6. 1/2 stiklinės (60g) maltų migdolų riešutų
  7. 1/2 stiklinės (75g) grikių miltų
  8. 2 šaukšteliai kepimo miltelių
Šokoladiniam sirupui
  1. 1/2 stiklinės (25g) kakavos
  2. 1/4 stiklinės (60ml) klevų sirupo
  3. 1/3 stiklinės (80ml) vandens
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C.
  2. Elektriniu plakikliu arba rankomis dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi ir kefyru. Kitame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: kakavą, grikių miltus, maltus migdolus ir kepimo miltelius. Suverskite sausus ingredientus į kiaušinių masę, išmaišykite ir tada suverskite tarkuotus burokėlius, ir viską gerai sumaišykite. Tešlą supilstykite į riebalais pateptas keksiukų formeles. Kepkite 25 min. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.
  3. Pasigaminkite šokoladinį sirupą: mažame puodelyje sumaišykite kakavą su klevų sirupu, supilkite vandenį ir gerai išmaišykite. Užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies apie 4 minutes, arba kol sirupas sutirštės. Prieš patiekiant palaistykite keksiukus šokolado sirupu.
Pastabos
  1. *Stiklinė = 250ml
  2. **Aš dėjau 60g cukraus
Adapted from Fresh+Light
Adapted from Fresh+Light
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Šokoladiniai burokėlių keksiukai: be riebalų ir glitimo": 23

  1. Nida:

    Sofija, ačiū, kad parašėt. Kadangi negaliu patikrinti recepto pirminio šaltinio, siūlau vadovautis gramais (25g). Šiaip 25g turėtų būti ¼ stiklinės, tad tai panašiau į stikliuką tikrai 🙂 Kakavos milteliai nėra sunkūs, bet visgi aš eičiau su 25g.

  2. Sofija:

    Laba diena, Nida. Turiu tokį vieną šokoladinių saldėsių „faną”. Perkepiau beveik visus Jūsų receptus su šokoladiniu pradu. Kažkaip netyčia užkliuvau už pastarojo. Visai patrauklus, sveikas ir… be riebalų… VALIO!!!! Tik, va, be Jūsų patikslinimo šventė neįvyks 🙂 Sustojau ties sirupu. Rašote: „Šokoladiniam sirupui
    1/2 stiklinės (25g) kakavos…..” 1/2 stiklinės ir 25 g kakavos kažkaip man čia ne taip… Gal stikliukas (tas, tai 50 g būna…) ? 🙂

  3. Nida:

    Jolanta, tarkuokit smulkia tarka, ta kur morkas arba bulves tarkuojat (bulves cepelinams). Sulčių nusunkti nereikia.

  4. Jolanta:

    Kokia tarka tarkuoti burokėlius – skirta morkoms kur siauri plyšeliai ar visiškai sutrinti į tyrelę? Ar reikia nusunkti sultis?

  5. Nida:

    Brigita – apie 2-3 dienas… Bet aišku, kad skaniausi kol švieži….

  6. Nida:

    Lijana, man taip pat ši tešla iškilo mažiau, nei įprasta, todėl kitąkart pilsiu tešlos daugiau į formeles. Matyt, burokėliai visgi duoda savo svorio, tad ir pakilimas mažesnis.

  7. Lijana:

    Kazkodel man tie keksiukai neiskilo… 🙁 Ant keksiuku formeliu pakuociu parasyta, jog reikia pripildyti 2/3 keksiuko formeles, kad kildami neisbegtu. Bet man taip ir iskepe nepilnos formeles. Skonis neblogas, bet nesuprantu, kodel taip atsitiko..

  8. Rasa:

    Ka tik iskepiau. Fantastiski! Sirupo net nedariau 🙂 Mano vaikui, kuris visiskai nepripazista saldumynu, keksiukai labai patiko. Zinoma, apie burokelius kol kas nutylejau 🙂

  9. Sofi:

    Puikūs! Burokėlių nemėgstantis mano vyriškis gyrė labai skanius keksiukus, bet slaptas ingredientas ir liko slaptu 🙂

  10. Gintare:

    Nuostabaus skonio keksiukai,nei kiek nenusileidzia paprastiems sokoladiniams.Nezinau kiek vienas turi kaloriju,bet is karto suvalgiau 6 be glajaus,nes tingejau daryti😊

  11. Nida:

    Lina, žinoma tiktų!! Tik jei nemaišo specifinis medaus skonis… Taip pat galima pakeisti agavės sirupu.

  12. Laima:

    O kuo galima būtų pakeisti klevų sirupą? Medus tiktų ar per saldu?

  13. Nida:

    Margarita – Australijoj… Jei kas važiuos greitu laiku, paprašykit, kad atvežtų…. Aš visus keliaujančius Sidnėjaus kryptimi jau esu užkankinusi prašymais su savo žurnalais:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *