Kaip Kalėdos turi savus tradicinius kepinius, lygiai taip Velykos turi savus. Ant mano Velykų stalo paprastai būna sūrio pyragas. Žinoma, klasikinis Niujorko sūrio pyragas – tai visuomet saugi alternatyva, jei nėra minčių kitokiems kepiniams arba nesinori ieškoti naujovių. Tačiau aš kasmet stengiuosi svečius nustebinti vis kitokia sūrio pyrago versija: kokosinis dulce de lece sūrio pyragas, garų vonioje keptas sūrio pyragas su aguonų pagrindu, lenkiškas Krokuvos sūrio pyragas, ar kuris nors sūrio pyrago su putėsiais variantas. 

Užtai šiemet Velykoms išmėginau dar vieną labai tradicinį, užsienyje labai žinomą ir paplitusį, o mūsuose, tikiu, dar tik ateisiantį kepinį – šiltas Velykines bandeles su kryžiumi (hot cross buns). Pagal tradicijas, siekiančias 17-18 amžių, šios bandelės Anglijoje, Australijoje, Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitose Britų Sandraugos šalyse buvo patiekiamos Didyjį penktadienį, ir tikima, kad būtent tą dieną jos gali išgydyti net sunkiausius ligonius. 

Prieskoniais, džiovintomis spanguolėmis arba razinomis, apelsinų cukatais pagardintos bandelės išties tokios minkštos ir gardžios, kad negali sustojęs smaližiavęs… Sakoma, kad šias bandeles puošti kryžiumi sugalvojo graikai, o anglų šeimininkės vieną bandelę pakabindavo visiems metams palubėje virtuvėje, ir ši, sakoma, apsaugodavo namus nuo gaisrų. 

Skaniausios bandelės dar šiltos, tik ką iškeptos, su minkštu sviestu ir mėgiama namine uogiene. Norėdami atšviežinti bandeles rytojaus dieną, įdėkite trumpam į pakaitintą orkaitę. 

Velykinės bandelės su kryžiumi
Velykinės bandelės su kryžiumi
Skaniausios bandelės dar šiltos, su minkštu sviestu ir uogiene
Skaniausios bandelės dar šiltos, su minkštu sviestu ir uogiene
Rytojaus dieną bandeles pašildykite orkaitėje
Rytojaus dieną bandeles pašildykite orkaitėje
Šiltos bandelės su kryžiumi
Yields 12
Komentuoti
Spausdinti
Bandelių tešlai
  1. 500 g miltų
  2. 300 ml pieno
  3. 30 g šviežių mielių
  4. 40 g sviesto
  5. 2 kiaušiniai
  6. 1/4 stikinės cukraus
  7. 75 g razinų arba džiovintų spanguolių
  8. 2 šaukštai apelsinų cukatų
  9. 1 šaukštelis cinamono
  10. 1/2 šaukštelio prieskinių, skirtų meduoliams (arba žiupsnelis imbiero ir muskato)
  11. 1 šaukštelis druskos
  12. 1 plaktas kiaušinis patepimui
Kryželiui
  1. 1/2 stiklinės miltų
  2. 4-5 šaukštai vandens
Glazūrai
  1. cukraus sirupas*
  2. arba 1/3 stiklinės skysto medaus arba klevų sirupo
Instrukcijos
  1. Mieles sutrupinkite į nedidelį dubenėlį, įberkite 1 šaukštą cukraus, 2 šaukštus miltų ir įpilkite 3 šaukštus šilto pieno. Padėkite šiltoje vietoje 15 minučių, kad masė suputotų.
  2. Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi. Pieną pašildykite ir jame ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti, kad būtų apie 40C temperatūros. Miltus sumaišykite su druska, cinamonu, prieskoniais. Razinas (spanguoles) ir cukatus perliekite verdančiu vandeniu ir nusausinkite, tada apibarstykite miltais.
  3. Į plaktus kiaušinius supilkite mielių masę, tada pakaitomis dėdami miltus ir pieną su sviestu, užmaišykite minkštą elastingą tešlą. Bebaigiant maišyti tešlą suberkite miltais apibarstytas razinas ir cukatus.
  4. Iš tešlos suformuokite rutulį ir pabarstę miltais padėkite dubenyje šiltai 1-1,5 valandoms, kol tešlos tūris padvigubės.
  5. Tešlą perkelkite ant darbastalio ir padalinkite į 12 dalių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir suformavę 12 apvalių bandelių sudekite jas į skardą, palikdami tarpus tešlai paaugti. Padėkite šiltai, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad bandelės padvigubėtų. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Pasidarykite kryžiaus masę
  1. Miltus sumaišykite su vandeniu - turi gautis labai tirštos grietinės konsistencija. Sukrėskite masę į konditerinę rankovę arba celofano maišelį, nukirpkite kampelį ir išspauskite iš šios masės po kryžių ant kiekvienos bandelės.
  2. Kepkite bandeles apie 30 minučių, kol jos gražiai paruduos.
  3. Iškepusias bandeles dar karštas patepkite cukraus sirupu (arba medumi arba klevų sirupu).
Pastabos
  1. * Cukraus sirupą išsivirkite iš 1/3 stiklinės vandens ir 2 šauktų cukraus. Virkite apie 5 minutes, kol šiek tiek sutirštės.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Šiltos Velykinės bandelės su kryžiumi": 2

  1. Nida:

    Agne, tikrai labai keista, tešla turėjo būti minkšta, elastinga, bet tikrai ne skysta. Priežastis viena – arba per daug skysčio tešloj, arba per mažai sausų birių produktų (miltų). Ar produktus svėrėt, ar matavot stiklinėmis?

  2. Agnė:

    Sveiki, kepiau šias bandeles, tačiau gavosi labai skysta tešla. iškilo puikiai, tačiau apie rutuliuku formavimą nebuvo net kalbos… iškepti iškepiau, skonis buvo geras, tačiau nesuprantu kodėl tokia skysta tešla gavosi, nors viską pagal parašytus kiekius sudėjau. Kas galėjo būti negerai..?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *