Visus planus tas nelemtas sniegas sumaišė!! Čia jau beveik žibutes rinkau iš vakaro, o kitą dieną iki kelių sniego mūsų miške pripustė… Spėjau tą kovo sniegą įamžinti, kol nepapilkėjo, kol nepradėjo tirpti ir nuo pušų varvėti… 

Winter in spring-20_Horizontal

Mieste sniego beveik nesimato, užtai miške viskas dar baltuoja. Ketinusi margučius dažyti su ką tik išlindusiais žolynėliais, deja, turiu keisti planus ir marginti juos patikimais natūraliais būdais. Nepasirūpinau šiemet svogūnų laiškais, tačiau prieskonių mano spintelė pilna, bent jau geltonų (su ciberžole) margučių tikrai bus:)

Kadangi mano Velykinis meniu jau sudarytas, galiu ramiai mėgautis paruošiamaisiais darbais. O kadangi visi receptai suguls po Velykų į šį blog’ą, jau nuo šiandien galėsite žinoti, kas jūsų laukia:) Nusprendžiau nelaikyti šiemet paslaptyje kuo vaišinsiu savo svečius, verčiau pamiklinsiu jų vaizduotę ir apetitą virtualiu būdu:)
Atskiro pasakojimo, manau, verti mūsų Velykiniai pusryčiai. Ne, mes nevalgome nieko kitko – tik kiaušinius, tačiau visa šeima pasidalinusi į dvi stovyklas: mano vyras Velykų pusryčiams pripažįsta tik iš vakaro kietai išvirtus ir gerai šaldytuve atšaldytus kiaušinius, tuo tarpu aš su dukra mėgstame šviežius, ką tik iš puodo ištrauktus dar šiltus margučius. Tad kiaušinius dažau dviem porcijom: iš vakaro – vyrui, o pasilikusi dažų ryte skubu virti kiaušinius mums, mėgstančioms šviežumą 🙂 Man iki šiol lediniai kiaušiniai asocijuojasi ne su Velykom, bet su paskubomis suvožtais pusryčiais arba mokyklinėm ekskursijom, kur ant batono su sviestu pūpsodavo virtas kiaušinis:) Užtai mama nepripažindavo jokių iš vakaro išvirtų margučių – visas maistas privalėjo būti šviežias:) Tad jau tiek metų, o aš neperėmiau savo vyro tradicijų, o jis – manųjų:) Įdomu – o kokius margučius Velykų pusryčiams valgote jūs?

Po pusryčių ir bažnyčios pasiraitojusi rankoves paprastai imu ruoštis šventinei vakarienei. Tai pagrindinis mūsų šventinis susbūrimas. Šiemet ant mūsų stalo bus dviejų rūšių sūdyta lašiša: vienas gabalėlis jau sūdosi kartu su burokėlių sultimis ir degtine, o kitas bus su imbierais, romu, citrinžole bei čili. Lengvesniam užkandžiui – iš Kretos atgabenti švieži pomidorai su itališka mocarela ir parūkytomis alyvuogėmis bei puode kepta balta duona, kurios nereikia minkyti, su linų sėmenimis ir saulėgrąžomis. Jei dar nesate apsisprendę ką pagaminti Velykoms, primygtinai rekomenduoju lukštuose užkeptus kiaušinius su špinatais: šis patiekalas buvo mūsų pernykštės švenės hit’as! Gal jį pakartosiu ir šiemet.

Visas dėmesys bus šiemet sutelktas į pagrindinius patiekalus, o jų bus net trys: žvėrienos (šerno ir stirnos) kumpiai, marinuoti raudoname vyne su daug česnakų ir rozmarinų, taip pat jaučio uodegų troškinys, ir kepta lašiša. Žinoma, su antraisiais patiekalais pagaminsiu keptų bulvių bei keptų glazūruotų daržovių. 

Užtai desertas šiemet bus ypatingas… Mano mėgstamiausias lenkiškas tradicinis Krokuvos sūrio pyragas bei minkštos velykinės bandelės su razinomis, vadinamos hot cross buns. Receptai – jau netrukus:)

Sveikinu jus visus su Prisikėlimo švente! Ramybės ir džiugesio jūsų namuose!:)

Velykinis sveikinimas 2016

 

 

  1. Nida:

    Ačiū, Rimut! Mano didžiausias įkvėpimas – šeima, draugai, skaitytojai, žalias miškas už lango ir kasdienė dozė geros energijos:) Tad nepanašu, kad artimiausiu metu bent vieno elemento gręsia pritrūkti:) Ramios, džiugios ir prasmingos Prisikėlimo Šventės!

  2. Rima:

    Aciu, Nida, uz idejas velykiniam stalui! Sveikinimai tavo seimai ir linkiu svieziu minciu, kur pacios geriausios tegul materializuojasi ☺daug saules ir meiles jusu namuose!!! Buk musu ikvepeja ir toliau skaniai gaminti! O ta nuotrauka su raudona kede, tiesiog neteali!!! :)🍀🌼

  3. Rima:

    Aciu, Nida, uz idejas velykiniam stalui! Sveikinimai tavo seimai ir linkiu svieziu minciu, kur pacios geriausios tegul materializuojasi ☺daug saules ir meiles jusu namuose!!! Buk musu ikvepeja ir toliau skaniai gaminti! O ta nuotrauka su raudona kede, tiesiog neteali!!! 🙂

  4. Nida:

    Valio!!! Šiltų kiaušinių valgytojų aiški persvara!! Na kaip jūs mane visos nuraminot! Pasirodo, šviežio maisto kultas gyvas. Labai džiaugiuosi, ir svarbiausia, apsikausčiusi argumentais diskusijai prie Velykų pusryčių stalo! Ačiū už linkėjimus, Ramune!!! Pavasariškos nuotaikos jūsų širdyje!

  5. Ramunė:

    Mes irgi tik už šiltus:) nors abiejų su vyru tėvai visada velykoms tiekdavo šaltus kiaušinius, mes pradėję kurti savo tradicijas, vieningai nubalsavom už tik šiltus:) aišku, velykų rytą didelio marginimo meno jau nepavyksta išvystyti, bet grožį aukojam vardan skonio. Su nuostabiausia pavasario švente ir jus, Nida! Meniu jūsų neįtikėtinas!!! 3 karšti!!!! Intriguoja ir pavadinimai, ir aprašymai, todėl labai lauksiu ir receptų:)

  6. Nida:

    Na, Dovile, tai šios Velykos bus ypatongos jums – su nauju startu netrukus. Puikūs metai nusimato!!!!!!! 🙂

  7. Dovile:

    Ačiū, Nida. Tikrai ne jūs vienos taip darote. Ir mano tėvai taip visą gyvenimą daro su velykiniais kiaušiniais 😉 Dar ne naujuose namuose švęsime. Turime dar mėnesį išsikraustymui, tai šventės bus tokiuose pusiau nusiaubtuose, pusiau supakuotuose namuose.

  8. Nida:

    Dovile, na kaip tu mane pradžiuginai:) Mano vyras mane vis įtikinėja, kad mes vienintelės taip darom:)) Kad visi iki vieno Velykiniams pusryčiams tik šaltus kiaušinius valgo:)) Valio!!! Vadinasi aš ne viena tokia:) Gražių jums švenčių – ar jau naujame bute švęsite??

  9. Dovile:

    Nida, mes irgi dažom kiaušinius „per du kartus”. Iš vakaro pamarginam, pasistengiam gražesnių ir kelių spalvų padaryti ir dar pasiruošiam kelis nevirtus rytojui. Tada ryte prieš pat pusryčius dar vieną puodą verdam ir dažniausiai vienos spalvos. Gaunasi gal ir ne tokie gražūs, bet šilti 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *