Jau iš pavadinimo numanote, kad čia bus kažkas ypatingo, tiesa?:) Iš tikrųjų – tai nesudėtingas patiekalas, kuris tikrai turi visas būtinas gero maisto savybes: skanus, sveikas, skirtingų tekstūrų, subalansuotų skonių, gražiai atrodantis ir netikėtas savo detalėmis. 

Esame pratę risotto gaminti iš arborio ryžių. Tiesą pasakius, tai ir yra risotto esmė, ir tik šių ryžių pagamintas tirštas kreminis patiekalas turi teisę vadintis risotto. Tačiau ne vienąkart mėginau žaisti bandydama ryžius pakeisti kitomis kruopomis, ir nė karto nenusivyliau! Pavyzdžiui, neįprastai skaisčiai raudonos spalvos perlinių kruopų ir batvinių risotto,  arba perlinių kruopų risotto su cukinijomis ir šparaginėmis pupelėmis, arba indiškais vėjais alsuojantis geltonųjų lęšių risotto. Tad jei jau risotto galima pagaminti iš perlinių kruopų, vadinasi šio patiekalo variacijoms tinka ir kitos mėgstamos kruopos. 

Bolivinių balandų (kynva) risotto – mano naujas atradimas. Viriau jį su vištienos sultiniu, tačiau visiškai vegetariškai versijai galite rinktis daržovių sultinį. Originaliame recepte buvo siūloma risotto gardinti grietine, tačiau aš švelniam rūgštumui išgauti pasirinkau tradicinį būdą – baltą vyną. Na, o užuot pabaigoje gardinus risotto sviestu, šiame recepte jis tiesiog pabarstomas svieste pakeptais briuselio kopūstais su migdolų riešutais, šalavijų lapais ir nutarkuota citrinos žievele. 

Verdiktas? Tobulas moteriškas patiekalas. Tiems, kam patinka kitokie, netikėti skoniai bei sveikesnis maistas. 

Bolivinių balandų risotto su briuselio kopūstais - tobulai subalansuotas patiekalas
Bolivinių balandų risotto su briuselio kopūstais – tobulai subalansuotas patiekalas
Traškūs riešutai, apskrudę briuselio kopūstai ir kreminė quinoa konsistencija - tobulas derinys
Traškūs riešutai, apskrudę briuselio kopūstai ir kreminė quinoa konsistencija – tobulas derinys
Bolivinių balandų risotto su briuselio kopūstais ir migdolais
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 3 stiklinės (750ml) vištienos sultinio
  2. 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  3. 1/2 svogūno, smulkiai supjaustyto
  4. 1 skiltelė česnako, susmulkinta
  5. 1 stiklinė ( 180g) bolivinių balandų (quinoa)
  6. 1/4 stiklinės (60ml) baltojo vyno
  7. 1/4 stiklinės tarkuoto Parmezano sūrio (plius dar šiek tiek patiekimui)
  8. Druskos, grūstų juodųjų pipirų
  9. 60g sviesto
  10. 500g briuselio kopūstų
  11. 1/2 stiklinės (80g) pasmulkintų migdolų
  12. 1 stiklinė šalavijų lapų
  13. 1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės
Instrukcijos
  1. Vištienos sultinį užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir laikykite ant ugnies, kad lėtai virtų.
  2. Puode su storu dugnu įkaitinkite šauktą aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, nuolat maišydami (5-6 min.), kol jie taps permatomi. Tada suberkite česnakus ir dar minutę pakepinkite. Suberkite nuplautas ir labai gerai nusausintas bolivinių balandų kruopas ir maišydami toliau skrudinkite apie minutę.
  3. Įpilkite balto vyno ir kepinkite, kol šis beveik visiškai išgaruos. Tada įpilkite samtelį karšto sultinio ir virkite karts nuo karto maišydami, kol kruopos sugers skystį. Pilkite dar samtelį sultinio, ir vėl kepinkite, kol kruopos sugers skystį. Taip per 10-15 minučių supilkite visą sultinį, o kruopos per tą laiką turėtų tapti al dente - ne pernelyg minkštos, tačiau traškios ir sultingos. Pabaigoje suberkite tarkuotą sūrį, išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais, ir palikite uždengtame puode.
Pasigaminkite briuselio kopūstus
  1. Atskirkite išorinius lapus nuo didesnių briuselio kopūstų.
  2. Įkaitinkite keptuvėje sviestą ir sudėkite briuselio kopūstus ir jų lapus. Kepinkite ant vidutinės ugnies apie 3 min., maišydami. Tada suberkite migdolus ir šalavijus bei citrinos žievelę, ir maišydami kepinkite dar 3 minutes, kol viskas gražiai apskrus.
  3. Padalinkite risotto į dubenėlius, ant viršaus užberkite briuselio kopūstus su migdolais ir šalavijais. Patiekite pabarstę dar trupučiu tarkuoto sūrio ir grūstų juodųjų pipirų.
Adapted from Life in Balance
Adapted from Life in Balance
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Bolivinių balandų risotto su briuselio kopūstais ir migdolais"

  1. Pingback: vegetariškas stir fry su briuselio kopūstais ir tofu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *