Jei pamenate, neseniai rašiau apie kelionę į Prancūziją, ir apie viešnagę nuostabiuose vietinių prancūzų namuose Konjako regiono pakraštyje. Likau pakerėta ne tik vietos žmonių šiltumu ir nuoširdumu, bet ir savaime suprantama, kulinarija. Paprastais patiekalais, kurių receptai perduodami iš kartos į kartą ir saugojami kiekvienos šeimos kulinariniuose metraščiuose. Vienas tokių šeimos receptų atkeliavo ir į mano namus… 

Mėsos troškiniai - paprastas, bet kartu nepaprastas patiekalas. Ypač turint omeny, jog mėsa troškinama ilgiau nei 6 valandas...
Mėsos troškiniai – paprastas, bet kartu nepaprastas patiekalas. Ypač turint omeny, jog mėsa troškinama ilgiau nei 6 valandas…

Prancūzijos kulinarinės nuotaikos tęsėsi visą šį savaitgalį, kadangi Vilniuje viešėjo Austrių Ambasadoriumi tituluojamas garsus virtuvės šefas Marcel Leoile. Praleidusi su šefu keletą valandų, pasisėmiau ne tik geromis emocijomis, bet ir užsirašiau keletą receptų, kuriais, kai tik atsiras proga, būtinai pasidalinsiu:)

Su garsiu šefu iš Prancūzijos Marcel Leoile
Su garsiu šefu iš Prancūzijos Marcel Leoile

Atėjus žiemos sezonui, vis dažniau ant mano viryklės kliuksi puodas, pilnas sotaus troškinio. Paprastai į tą puodą keliauja pakepinti svogūnai, ilgesniam troškinimui skirta mėsa su kaulais, raudonas vynas, konservuotų pomidorų indelis ir šakninių daržovių ryšulėlis. Paviręs keletą valandų, toks troškinys skaniausias kitą dieną, kuomet iš naujo pašildomas ir patiekiamas su traškiais raugintais agurkais arba šviežiomis salotomis…

Dar prieš savaitę, kuomet pas mus viešėjo garsus šefas iš Mozambiko, portugalas Celestino Santos, mudu su juo gaminome Pietų Afrikoje labai populiarų mėsos troškinį, vadinamą Pojki. Šis gaminamas ant gyvos ugnies, pastačius sunkų špižinį katilėlį ant trijų ilgų kojelių tiesiai virš liepsnos, ir palikus troškintis pusei dienos. Pojki buvo visų mūsų kelionių po Botsvanos safarius būtinas elementas, tad kartu su patiekalui mėgavomės ir maloniais prisiminimais… Vilniuje Pojki gaminome ant dujinės viryklės, ne ant laužo liepsnos:) O špižinį katiliuką be vargo pakeitė La Creuset špižinis puodas…. 

Gaminame kartu su žymiu šefu iš Mozambiko Cellestino Santos
Gaminame kartu su žymiu šefu iš Mozambiko Cellestino Santos
Pijki - tradicinis Pietų Afrikos troškinys, gaminamas ant ugnies
Pojki – tradicinis Pietų Afrikos troškinys, gaminamas ant ugnies

Tuo tarpu šį savaitgalį ėmiausi prancūziškojo troškinio Pot Au Foeu, arba tiesiogiai išvertus Puodo ant Ugnies, o dar tiksliau apibūdinant- patiekalo, kurį teisingiausia būtų vadinti tiesiog „Puodeli Virk!”:) Nieko išties stebuklingo ar ypatingo – tieiog reikia turėti 6 valandas laiko, nes užkaitus didelį puodą ant ugnies, kas valandą teks kažką į jį įmesti ir palikti toliau kunkuliuoti… Kaip ir dera, skaniausias Pot Au Foeu – kitą dieną, pašildytas… 

Šiuo šeimos receptu su manim pasidalino Sigita, o ragavau aš šį troškinį pas jos mielus uošvius viduramžius menančiame kaimelyje. Šitiek valandų troškinta mėsa tiesiog tirpo burnoje, o kiekviena daržovė buvo tinkamo minkštumo…  Žinoma, šarmingasis Sigitos uošvis Tiery gracingai, kaip dera prancūzams, patiekalą serviravo, ir buvo labai kruopščiai parinkęs tinkamus vynus… 

Aš savo prancūziškam troškiniui naudojau jaučio uodegas bei žandenas. Uodegos, beje, yra deficitinis produktas Lietuvoje, ir užsisakiusi jų Gegio Stalo parduotuvėje Užupyje laukiau kelias savaites, kol galėsiu mėgautis šiuo pusę paros virusiu gardėsiu… Tad jei tik užtiksite jaučio uodegų – griebkite nė nemąstydami, kadangi jos tokiam troškiniui tiks labiausiai!

Ir tik tą troškinį išvirusi supratau, kodėl Prancūzijoje šiam patiekalui specialiai supjaustyti ir paruošti mėsos gabalėliai surišami maistine virvele… O gi tam, kad nesuirtų ir nepasileistų, kaip kad man atsitiko:)) Žinoma, skonis – tobulas, naminis, keliantis malonius prisiminimus, labai tinkamas žiemai, ką čia ir besakysi… 

Mėsą prieš troškindami suriškite virvele, antraip ji subyrės ir gaudysite puode minkštus gabalėlius...
Mėsą prieš troškindami suriškite virvele, antraip ji subyrės ir gaudysite puode minkštus gabalėlius…
Pot Au Foeu - Prancūziškas troškinys
Porcijos 6
Sotus ir šildantis patiekalas žiemos savaitgalio vakarienei
Komentuoti
Spausdinti
Gaminimo laikas
6 hr
Gaminimo laikas
6 hr
Ingredientai
  1. Trijų rūšių mėsa: kiauliena, jautiena ir veršiena*
  2. Lauro lapai, juodų ir kvapiųjų pipirų žirneliai, druska
  3. 6-8 morkos
  4. 6-8 ropės (aš pakeičiau 2 salierais ir 2 pastarnokais)
  5. 6 svogūnai +1 svogūnas, į kurį susmaigstyta 10 gvazdikėlių
  6. 6 porai
  7. 6-8 bulvės
  8. 6-8 gabalėliai (bulvės dydžio) moliūgo
Instrukcijos
  1. Mėsą sudėkite į puodą ir pripilkite 3/4 puodo vandens. Pavirkite pusvalandį ant vidutinės ugnies.
  2. Ištraukite ir nuplaukite mėsą, vandenį, kuriame mėsa virė išpilkite. Į puodą įpilkite šviežio vandens, sumeskite apvirtą mėsą, užvirkite, įdėkite lauto lapu, druskos, pipiru. Virkite 30-45 min.
  3. Sudėkite morkas ir virkite 30-45min.
  4. Sudėkite ropes - toliau virkite 30-45min.
  5. Sudėkite svogūnus, į 1 svogūną subadykite 10 gvazdikėlių, virkite-45 min.
  6. Sudėkite porus - toliau virkite 30-45min.
  7. Sudėkite bulves, virkite 30-45min
  8. Sudėkite moliūgus, virkite 30-45min.
  9. Galite patiekti iškart, tačiau skaniausias troškinys - kitą dieną, pašildytas.
  10. Patiekite su sultiniu, kuriame visi šie ingredientai virė, su raugintais arba marinuotais agurkėliais ir garstyčiomis!
Pastabos
  1. Jautiena - žandai, uodegos, kiauliena - sprandinė, veršiena - kumpis arba gabalėliai su kaulu
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Rūta – atsakymai į abu jūsų klausimus TAIP. Prancūzai tikrai daržovių nepjausto verdant, susipjausto lėkštėje išvirusias:) Ačiū ir sėkmės gaminant:)

  2. Ruta:

    Sveiki, šį savaitgalį ketinu išbandyti šį troškinį sode, lauko židinyje, milžiniškame špižiniame puode. Ar teisingai suprantu, kad daržovių visiškai nereikia pjaustyti, o jas dėti tiesiog į puodą? Ir dar: ar apvirus mėsą, antrą kartą reikia taip pat pilti 3/4 vandens į puodą naujam virimui?
    Dėkoju už atsakymą ir sėkmės Jūsų kulinariniuose stebukluose. jie įkvepia išbandyti vis kažką naujo 🙂

  3. Pingback: Mano šventinis meniu

  4. Nida:

    Bravo, Alma!! Jaučių uodegos, kaip keistai tai skambėtų,- paklausiausias produktas žiemos sezonu!!:) Labai džiaugiuosi kartu su jumis, kad drąsus eksperimentas sulaukė pelnytos sėkmės!:)

  5. Alma:

    Sio sezono patiekalas sulaukes ovaciju:) Dekui uz ikvepta drasa isbandyti jaucio uodegas ir patiekalo gaminimo laika- tai visai paprasta ir jokio streso.

  6. Nida:

    Sophie – skoniai skirtingi, pritariu jums!! Nors ir afrikietiškų pojki variantų valgiau įvairių (tik beje, visi skanūs buvo:))

  7. Sophie:

    Išbandyta, bet skoniu tikrai neprilygsta afrikietiškam potjie.

  8. Nida:

    Jurga, aš keturiems žmonėms viriau 1 jaučio uodegą ir 1 žandenas, tai porcijų buvo mažiausiai 8 žmonėms:) Manyčiau, 4 užteks vienos uodegos, ir daržovių, skaičiuojant po vieną kiekvienos žmogui:)

  9. Jurga:

    Labai įkvepiančiai surašyta ir nekantrauju išbandyti 😉 Tik nesuprantu koks mėsos kiekis troškinyje? Kiek uodegaičių reikia pirkti? Ačiū

  10. Nida:

    Ačiū, Ramune!! Tai joks ne kabinėjimasis, dėkui, kad pataisėt, nes aš prancūziškai nei žodžio nemoku! Labai dėkoju, kad pataisėt!:)

  11. Nida:

    Dėkoju, Ramune!! Išties, prancūziška klasika ir paprasti patiekalai turi kažką tokio užburiančio… Mielai prasinešiu, jei tik keliausim į tą pusę (o jau svajoju nežmoniškai po Prancūziją kokį mėnesį pakeliauti, išragauti viską viską!!), ir būtinai vietinių patirties klausiu:) Net pavydu, kad jūs ten turite laimę gyventi!!:)

  12. Ramune:

    Skamba puikiai, bus būtinai įtrauktas į žiemos meniu ir išbandytas. Ir nors labai nemėgstu kabinėtis prie raidžiu, šį karta, būdama didžiausia frankofile, leisiu sau pastebėti, kad pavadinimas turi skambėti pot au feu:)

  13. Dangira:

    Iš tiesų toks paprastas ir gardus dalykas tas Port Au Foeu troškinys. O ką jau besakyt apie sultinuką!! Tokia jau yra ta Prancūziška virtuvė, dažnai labai paprasta, bet reikalaujanti kantrybės. Jei kada būsit pietuose prasineškit, į svečius pakviesiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *