Nepatikėsite, tačiau rytais išbėgusi pabėgioti po savo miškelį deduosi…. pirštines… 10 laipsnių temperatūra tikrai nėra draugiška rankoms:) Negi tai jau ženklas, kad ruduo ne ateina, bet atbėga tekinas??…

Rytais jau norisi ir sotesnių pusryčių… Ne taip, kaip karščiams užklupus, kai atsikėlus užtekdavo vien tiršto jogurto su vaisiais ir medumi bei kelių šaukštų granolos… Šiandien sau pasigaminau burnočių (amaranth) iš „Livinn sveiki produktai” košę, kurią vietoj cukraus saldinau minkštomis datulėmis, ir valgiau pabarsčiusi sunokusiomis šilauogėmis. Pagardui šiltu metų laiku tiks bet kokie sezoniniai vaisiai ir uogos, tuo tarpu žiemą šią košę gardinsiu džiovintais abrikosais, kurių pasirikimu ir kokybe „Livinn” tikrai gali didžiuotis… 

Kai kurie žmonės mano, kad virti košes rytais – tai pernelyg didelė prabanga, kadangi rytinės minutės paprastai būna kruopščiai suskaičiuotos. Stovėti 20 minučių prie viryklės, žiūrint į kunkuliuojantį puodą, galima nebent savaitgalį:) Tačiau su šiuo receptu yra puiki išeitis, nes dalį darbo galima atlikti „nieko nedarant” – iš vakaro tereikia užpilti burnočius verdančiu vandeniu ir eiti miegoti. Ryte jie bus išbrinkę, tad pakaks vos 5-8 minučių ir maistinga košė jau garuos ant jūsų pusryčių stalo, o sotūs būsite iki pat pietų!

Burnočių košė - sotus pusrytinis patiekalas
Burnočių košė – sotus pusrytinis patiekalas
Burnočių košė tinka su šviežiais arba džiovintais vaisiais bei riešutais
Burnočių košė tinka su šviežiais arba džiovintais vaisiais bei riešutais
Burnočių košė su vaisiais ir riešutais
Porcijos 4
Lengvas pusrytinis patiekalas be glitimo, tinkamas kiaurus metus
Komentuoti
Spausdinti
Burnočiai
  1. 1 stiklinė burnočių kruopų
  2. 4 datulės be kauliukų, supsmulkintos
  3. 4-5 cm ilgio cinamono lazdelė
  4. 1.5 stiklinės verdančio vandens
Košės užbaigimui
  1. 1 stiklinė pieno
  2. Žiupsnelis druskos
Patiekimui
  1. šviežios uogos arba vaisiai, arba džiovinti abrikosai*
  2. Lengvai paskrudinti pinijų riešutai
  3. Medus arba klevų sirupas
Iš vakaro
  1. suberkite burnočius į puodą, sudėkite datules ir cinamono lazdelę ir užpilkite verdančiu vandeniu. Uždenkite puodą ir palikite kambario temperatūroje brinkti per naktį.
Ryte
  1. Į puodą įpilkite pieną, įberkite druskos ir užkaiskite. Karts nuo karto maišydami virkite košę apie 8 -10 minučių, kol ji visiškai sutirštės.
  2. Nuimkite nuo kaitros, išimkite ir išmeskite cinamono lazdelę. Patiekiant pagardinkite šviežiomis uogomis arba vaisiais, pašlakstykite medumi arba klevų sirupu, jei trūksta saldumo (man saldumo užteko nuo datlių), pabarstykite pinijų riešutais.
Pastabos
  1. *Jei košę verdate su abrikosais, juos susmulkinkite ir sumeskite į puodą kartu su pienu ir druska, ir virkite toliau kaip nurodyta.
Adapted from Simply ancient grains
Adapted from Simply ancient grains
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
O kalbant apie rudenį, jei jau pradėjote planuoti ką veiksite, kai užklups tamsūs ilgi ir niūrūs lapkričio vakarai, pasvarstykite galimybę vykti kartu su manim į kulinarinę kelionė po Izraelį, kurią organizuoja West Express. Tai netipiška kelionė, visiškai naujas maršrutas, kokio anksčiau nėra buvę šios kompanijos repertuare… Ir nors gali pasirodyti, kad kelionės kaina nemaža, turėkite omeny, kad grupėje bus vos 10-12 žmonių, o ir į kainą viskas įskaičiuota. Išties, Izraelis nėra pigi šalis, kainos ten šiek tiek kandžiojasi, bet dažnai žmonės apsigauna griebdami pigius maršrutus, ir nesuprasdami, kad didžioji dalis išlaidų laukia nuvykus… O be to, keliauti su 30 žmonių grupe irgi yra savotiškas reikalas… Čia kiek kitaip, nes visas maršrutas sukasi apie valgymus ir ragavimus, ir net kulinarines pamokas, tad daugiau išlaidų kaip ir nenusimato:) Na, nebent suvenyrams ar prieskoniams iš persiško turgaus klodų… 

  1. Nida:

    Aurelija, geras, ne visiems tie burnočiai „prilimpa”, bet tas pats ir su kynva – man ji labiau kaip garnyras ir salotų ingredientas patinka.

  2. Aurelija:

    Man tai burnočiai viena mėgstamiausių košių. Vat biolivinė balanda nelabai sueina…. Valgau pusryčiam vien dėl to, kad „sveika” 😀

  3. Nida:

    Lolita, ji tikrai labai savotiško skonio…. Man vieno pakelio užteko, daugiau aš jos ir nepirkau….

  4. Lolita:

    Man burnočių košė irgi nepatiko, dėl specifinio kvapo kurį vos pavyko cinamonu užslopinti. Gerai, kad jokių smeliukų tikrai nebuvo. Valgyt man skaniausia su klevų sirupu ir cinamonu.

  5. Nida:

    Inga, pritariu, kad tie burnočiai specifinio skonio. Aš pakelį suvartojau, bet daugiau jų pirkti neperku… Kažkaip ir man jie neprilipo…:)

  6. Inga:

    Sveiki. Ačiū už receptą! Dariau viską pagal instrukcijas, bet seklos neišbrinko. Laimė, perskaičiau komentarus ir nepyliau pieno išvis. Viriau kiek ilgiau, kol košė pasidarė panaši į bolivinę balandą. Anksčiau komentavusieji buvo teisūs – skonis specifinis, kartais apima jausmas, lyg valgytum smėlį:) bet su bananu suvalgiau, saldumo pakako ir iš datulių.

  7. Nida:

    Daiva, aš, jei atvirai, daugiau niekada tų burnočių ir nepirkau. Subėriau kas liko į visokius kepinius, bet kaip košė man gal yra skanesnių kruopų. Maniškės bent jau be smėlio buvo:)

  8. Daiva:

    Tikrai, ir man nutiko tas pats- kruopos visai neišbrinko, buvo skysta, jos kietos po ilgo virimo ir smėlis tarp dantų. Aš suvalgiau, šeima tik vaisius nurinko nuo viršaus 🙂 O košes tikrai valgom dažnai. Taip apsidžiaugiau pamačiusi šį receptą, nes vis nesugalvodavau, ką su tomis kruopomis daryti…

  9. Jurga:

    Nida, kas gi dabar gali žinoti 🙂 Reikės įsidrąsinti vėl kada nusipirkti.

  10. Nida:

    Jurga,kaip keista…. Man visokiose kitokiose kruopose gana dažnai smėlio pasitaiko (ypa grikiuose), bet bolivinėse balandose dar niekada… Gal partija negera pasitaikė?…

  11. Jurga:

    Apie smėlį kruopose 🙂 Pirkome ir mes vienu metu burnočių ir bolivinės balandos „Livinn” Panevėžyje. Tai nebepamenu, kurios, bet irgi turėjo smėlio- girgždėjo dantyse gan nemaloniai ir atbaidė nuo tų ganėtinai brangių mūsuose kruopų/sėklų. Džiaugėsi vištos… Reiktų susikaupti ir dar sykį prisiruošti nusipirkti, neekologiškų, gal ten nieko nebus 🙂

  12. Nida:

    Linai, labai keista, kad burnočiai neišbrinko! Lygiai taip pat keista, kad juose buvo smėlio! Aš, aišku, nesu didelė specialistė ir su šiomis kruopomis tikrai neturiu itin daug patirties (nesu išbandžiusi labai daug gamintojų produkcijos), bet man nepasitaikė smėlio nė kruopelės. O žinant kruopų smulkumą- neįsivaizduoju kaip jas reiktų išplauti… Gal dėl abejotinos kokybės ir tos proporcijos nesuveikė?… Aš kadangi pati mėgstu ne tokias skystas košes, tai vandens (pieno) irgi pilu mažiau. Jei kada nusipirksite kitos firmos burnočių išbandykite – gal tikrai kruopos kaltos? Aš, beje, burnočius pirkau Livinn.

  13. Linas:

    Kažkas ne taip recepte su proporcijomis.Iš vakaro stiklinė burnočio+1,5 stiklinės verdančio vandens.Ryte viskas buvo nė kiek neišbrinkę ir nesutirštėję.Dėl įtarimų,kad skysčio per daug pieno pyliau tik pusę stiklinės.Po 20 min virimo vis tiek buvo”sruba”,o ne”košė”.Teko tirštinti avižų sėlenomis.
    Gal turite technologiją,kaip tokią smulkią frakciją atskirti nuo smėlio-žvyro?Tiek”žemių”kruopose atsimenu tik iš vaikystės prieš 40 metų.Dabar visas kruopas-sėklas parduoda švarias.Burnotis(nežinau kilmės šalies)-išimtis.

  14. Rasa:

    Nesuprantu, kodėl burnočių košė dažniausiai rekonenduojama saldi?..
    Man labiausiai patinka ne „desertinė”, o „normali” pusrytinė burnočių košė su daržovėmis 🙂 Gaminimo pradžia ta pati, o baigiant virti įmetu kubeliais supjaustytą cukiniją arba brokolį (labai gerai, jei per naktį pamirkytas). Nukaitus nuo ugnies – dar krapų, drukos. Riebalai pasirinktinai: avokadas, alyvuogės ar šalto rūkymo lašinukai.

  15. Nida:

    AG – burnočiai tikrai specifinė kruopa. Nėra mano pirmasis pasirinkimas, kaip kokie grikiai, avižos ar perlinės kruopos. Jei turiu kokį šių kruopų likutį tai įmaišau į kitas košes, pvz., bolivinių balandų. Arba išvirusias kruopas panaudoju kartu su malta mėsa, gamindama kotletus, arba sumaišau su kitomis daržovėmis (apvirtais kopūstais, virtomis bulvėmis) ir kepu vegetarinius paplotėlius.

  16. AG:

    Turbut nepribrendau kosems 🙂 tik sugadinau produktus. Gal kokiu ideju, kur butu galima panaudoti sita kose? 😀

  17. Nida:

    Dovile – toks yra tikslas!! Kad gurmaniška kelionė, kurią mano bičiulė gerai apibūdino „EAT, PRAY & LOVE vienoje vietoje”, taptų reguliariu maršrutu, ir kad kuo daugiau žmonių pamatytų MANO Izraelį – visai ne tą, kurį rodo autobusiniams keliautojams…:)

  18. Dovile:

    Labai norėčiau į šitą kelionę, bet šitie metai tokie įtempti, kad niekaip nepavyks paatostogaut. Tikuosi, kad kelionė bus puiki ir jūs kitais metais tą pačią pakartosite.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *