Šokinėju iš džiaugsmo ir nežinau kaip atsidėkoti Linai, kuri su savo vyru Tomu prikėlė mano blog’ą iš numirusiųjų!! Negana to, kad Lina sutvarkė visą naująjį dizainą, jie dar ir sugebėjo ištaisyti visas klaidas, kurios pasitaikė pakeliuj, pernešinėjant visą 6 metus kauptą duomenų bazę iš vieno serverio į kitą. Brrrr…. baisu net įsivaizduoti, kas būtų per jausmas, jei tie kaupti duomenys būtų ėmę ir prapuolę negrįžtamai…  

Todėl ilgai netuščiažodžiaujant, skubu talpinti receptą, kuris laukė eilėje signalo, kad blog’as jau pilnai funkcionuoja, ir kad jau galima daryti naujus įrašus:)

Šios mielinės purios iki skausmo bandelės – tai mano nostalgiški prisiminimai iš Lenkijos:) Jos vadinasi Jagodzianki, ir kai jau prasideda mėlynių sezonas, tai tiesiog visos kepyklos daugiau nieko nekepa, vien jas:) O kai tas sezonas pasibaigia, tai kepyklos ir toliau kepa jagodziankas (bandeles su mėlynėmis), tik iš šaldytų uogų:) Todėl šių skanėstų Lenkijoje yra visada, ir visur, ir jei aš važiuoju kur nors per Lenkiją automobiliu, tai net neįsivaizduoju, kad pakeliuj sustojusi nusipirkti puodelį kavos ar arbatos, susilaikyčiau nuo šviežios bandelės su mėlynėmis:) 

Kažkada manęs skaitytojai klausė, kur panaudoti kiaušinių trynius, kurie lieka kepant morenginius desertus ir kepinius, tokius kaip tortas pavlova arba grikių miltų madlenos, mano mėgstamiausi sausainėliai. Tai štai jums ir atsakymas: arba gaminkite ledus, arba kepkite štai šias burnoje tirpstančias mielines bandeles su mėlynėmis!!! (Aš savo šaldiklyje „atdariau” atskirą skyrių šaldytoms mėlynėms, kurias žiemą tik tam ir naudosiu:))

Mielinės bandelės su mėlynėmis
Mielinės bandelės su mėlynėmis

 

Minkštos bandelės su mėlynių įdaru
Minkštos bandelės su mėlynių įdaru
Mielinės bandelės su mėlynių įdaru
Yields 16
Minkštutės bandelės - tobulas pasigardžiavimas prie puodelio popietinės arbatos
Komentuoti
Spausdinti
Mielinei tešlai
  1. 50 g šviežių mielių
  2. 250 ml šilto pieno
  3. 500 g miltų
  4. 1 kiaušinis
  5. 5 kiašinių tryniai
  6. 100 g labai smulkaus cukraus arba cukraus pudros
  7. 100 g sviesto
Įdarui
  1. Apie 300g mėlynių
Patepimui
  1. 1 kiaušinio trynys sumaišytas su 1 šaukštu pieno
Instrukcijos
  1. Mieles išimkite iš šaldytuvo iš anksto, kad jos įgautų kambario temperatūrą. Sutrupinkite jas nedideliame dubenėlyje ir į dubenėlį įpilkite pusę kiekio vos vos šilto pieno (tik ne per karšto, nes tešla gali neiškilti), įberkite 1 šaukštelį cukraus ir 2 šaukštelius miltų. Išmaišykite, uždenkite dubenėlį švariu rankšluostėliu ir padėkite šiltai, kad suputotų (apie 10-15 min).
  2. Kiaušinį ir trynius kartu su cukrumi išsukite iki purios masės.
  3. Miltus persijokite į didelį dubenį, supilkite suputojusias mieles, suplaktus kiaušinius su cukrumi, likusį šiltą pieną ir ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Rankomis arba elektriniu maišytuvu išminkykite tešlą, kol ji taps elastinga, bet labai minkšta. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje valandai, kad tešla pakiltų, jos kiekis padvigubėtų.
  4. Iškilusią tešlą sumaigykite, tada padalinkite į 16 lygių gabalėlių. Rankomis formuokite iš kiekvieno tešlos gabalėliio paplotėlį, patieksite jį į delną ir į vidurį pridėkite apie 3 šaukštelius mėlynių (jos turi būti sausos, o jei šaldytos - neatšilę). Sulipdykite tešlos kraštelius, tarsi gamintumėte virtinius. Lipdydami kraštelius saugokite, kad nepatektų miltų, antraip kepant mėlynių įdaras gali ištekėti per nesusiklijavusią vietą.
  5. Taip paruoštą bandelę dar rankose paformuokite, kad ji įgautų pailgą formą ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ta pusia į apačią, kuria suklijavote kraštelius. Taip suformuokite likusius pyragėlius, o skardoje palikite pakankamai vietos , kad bandelės kepant išsipūstų. Jums prireiks dviejų skardų - į kiekvieną sutalpinsite po 8 vienetus.
  6. Skardas pridenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų - apie pusvalandį.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (be apip8timo funkcijos). Pirmos skardos bandeles patepkite kiaušinio trynio ir pieno plakiniu ir pašaukite į orkaitę, į jos vidurinę dalį. Kepkite apie 16-18 minučių, kol gražiai pagels. Tada iškepkite antrą skardą bandelių.
Pastabos
  1. Bandeles galite pabarstyti cukraus pudra arba aptepti lukru: 1/2 kiaušinio baltymo sumaišykite su 1/2 stiklinės cukraus pudros, ir šia skysta mase aptepkite bandeles ir palikite padžiūti.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Saldžios bandelės su mėlynėmis": 7

  1. Pingback: Trupininis pyragas su mėlynėmis – be miltų, veganiškas – Nidos receptai

  2. Pingback: Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas – Makowiec – Nidos receptai

  3. Pingback: Drėgnas, sunkus, tradicinis varškės pyragas su razinom ir apelsinų žievelėm

  4. Nida:

    Odeta, oi kaip suprantu:) Ir man, kas priprasta, sunkiai „atlimpa”:) Stengiuosi padaryti taip, kad blog’as išliktų kuo paprastesnis, patogesnis naudojimui. Jei bus kur – tobulinsiu. Ypač paieškos skiltis. O kol kas dėkui ir tau, ir kitiems už pastabas ir kritiką:)

  5. Odeta:

    Nida, as irgi treniruojuosi su Tavuoju tinklarasciu, ech ta prigimtis sunkiai taikytis su permainomis. Labai smagu, kad receptai santraukoje matosi su nuotraukomis. Man tai labai patinka toks variantas. Dar smagu, kad receptas yra atskirtas nuo bendro teksto. Tik paklaidziojusi po puslapius sunkiai radau kaip sugrizti i pradini puslapi.

  6. Nida:

    Ačiū už pastebėjimus, Dovile:) Su tais sušiais tai nežinau – aš jų nematydavau:) Bet kad visi skaitydavo, tai faktas – kažkaip tarsi užstrigęs tas puslapis buvo… O dabar vis dar ieškau geriausios formos, kad ieškot paprasčiau būtų. O jūs visi kritikuokit, nes tikslas juk kad lengviau jums naudotis būtų, o ne kad man rašyt paprasčiau būtų:)

  7. Dovile:

    Dar pratinuosi prie naujos blogo išvaizdos. Ankstesnę versiją irgi reikėjo suprast, nes niekaip iž pradžių nesupratau kodėl vis rodo, kaip tuos sušius gamint 😉 Įtariu, kad jie buvo tokie „populiarūs”, nes daugelis net nesuprato kodėl juos rodo ir spausdavo paskaityt postą 😉 Dabar viskas atrodo įdomiau, tik reik kategorijos paieškai gan siauros, nebent ieškai per paieškos langelį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *