Aš ir vėl eksperimentuoju su iki šiol nepažintais grūdais, kuriuos iš savo gausaus asortimento pasiūlė pasirinkti “Livinn – sveiki produktai”. Iš tiesų, reikia atvirai pasakyti, kad tiek kartų praėjau pro Livinn parduotuvėles ir niekad nebuvau į jas užsukusi. Tuo tarpu dabar, kai turėjau progą pasidomėti plačiau jų asortimentu, pamačiau, kad daugelis “egzotiškų” ingredientų, reikalingų kai kurių mandresnių receptų iš naujųjų kulinarinių knygų gaminimui, yra būtent jų lentynose!

Taip nutiko ir su raudonaisiais ryžiais. Ar esate apie tokius girdėję? Ragavę? Ar žinote, kad ryžiai – tai kruopa, kurią savo tradiciniame meniu turi bene kiekviena tauta: italai gamina risotto, japonai suka sušius, tailandiečiai ir indai patiekia ryžius su savo kariais, o bendrai tai visa Azija ryžius valgo tarsi duoną kasdieninę. Jei paskaičiuotumėm kiek žmonių pasaulyje kasdien valgo ryžius, tai tokių būtų didžioji dauguma…

Raudoni ryžiai – tai viena laukinių ryžių rūšių su švelniu riešutiniu skoniu. Kadangi ryžiuose nėra gliuteno, jie tinkami dietinei mitybai.

Na o šie vegetariški burgeriai, kuriuos pagaminau naudodamasi knygos “Simply ancient grains” receptu, tapo tikru hitu jau po pirmo kąsnio! Nespėjau dorai net nufotografuoti, kaip visi burgeriai išgaravo nuo stalo… Teko kepti skubiai antrą porciją. Tie burgeriai, kurie liko nesuvalgyti, rytojaus dieną buvo kuo puikiausias snack’as nusinešus į darbą.

Šiuos burgerius galite valgyti vienus, pagardinę padažais (Buga’s čili ir granatų padažas čia tiko tobulai, tokiam skubiam patiekimui) – ypač skanu su garstyčių ir medaus padažu, kuriame įmaišyta truputis čili. Galite drąsiai rodyti liežuvį mėsėdžiams, nes jie savo skoniu ir maistinėmis medžiagomis nė kiek nenusileidžia tradiciniams mėsainiams:)

Burgeriai dar labiau tiko prie keptos vištienos krūtinėlės kepsnio kaip garnyras. Žodžiu, šie vegetariški raudonųjų ryžių ir burokų burgeriai – tai vienas iš šios vasaros top’inių atradimų!

Raudonieji ryžiai
Raudonieji ryžiai
Vegetariški burgeriai
Vegetariški burgeriai
Ryžių ir burokų burgeriai kuo puikiausiai pakeičia mėsiškus
Ryžių ir burokų burgeriai kuo puikiausiai pakeičia mėsiškus
Burgeriai skaniausi su garstyčių ir medaus padažu
Burgeriai skaniausi su garstyčių ir medaus padažu
Raudonųjų ryžių ir burokėlių burgeriai
Yields 10
Šių metų vasaros atradimas!
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2/3 stiklinės raudonųjų ryžių
  2. 2 kiaušiniai, lengvai suplakti
  3. 1 stiklinė šviežių burokėlių, sutarkuotų burokine tarka (prireiks apie 2 nedidelių burokų)
  4. 1 stiklinė sutrupinto feta sūrio (apie 150g)
  5. 2-3 šaukštai smulkių avižinių dribsnių
  6. ½ stiklinės susmulkintų žaliųjų svogūnų laiškų
  7. ½ stiklinės susmulkintų šviežių krapų
  8. ½-1 šaukštelis Buga’s čili padažo (arba pagal skonį, priklausomai kaip toleruojate aštrumą)
  9. Žiupsnelis druskos ir žiupsnelis grūstų juodųjų pipirų
  10. Aliejaus
Instrukcijos
  1. Pirmiausia pasiruoškite raudonuosius ryžius (juos išsivirti galite iš vakaro arba prieš kelias dienas, ir laikyti šaldytuve). Ryžius suberkite į puodą, įpilkite 1.5 stiklinės vandens. Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir uždengę virkite 25 minutes. Visas skystis turėtų būti susigėręs. Išjunkite ugnį ir palikite uždengtame puode dar pabringti 10 minučių. Tada atvėsinkite.
  2. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius. Suberkite likusius produktus: tarkuotus burokus, atvėsintus virtus ryžius, fetos sūrį, avižinius dribsnius, smulkintus žalumynus, čili, įberkite druskos ir pipirų. Viską sumaišykite (geriausia – rankomis, ir negailėkite, energingai paspauskite masę maišydami). Jei matote, kad masė pernelyg šlapia, nesiklijuoja, įberkite dar žiupsnelį avižinių dribsnių.
  3. Kepimo skardą ištieskite pergamentiniu popieriumi ir lengvai patepkite aliejumi. Šlapiomis rankomis formuokite burgerius ir juos dėkite į kepimo skardą. Pašlakstykite taip suformuotus paplotėlius aliejumi. Jei tik turite galimybę, padėkite skardą šaltai pusvalandžiui, ir tik tada kepkite.
  4. Įkaitinkinte orkaitę iki 200C. Pašaukite skardą su burgeriais ir kepkite 10-14 minučių kiekvieną pusę. Burgeriai turi būti traškūs išorėje ir minkšti, sultingi viduje.
Pastabos
  1. Burgerius galima kepti ir keptuvėje: prireiks apie 6 minučių abiems pusėms apkepti. Tik labai atsargiai juos verskite plačia mentele, kad nesubyrėtų!:)
Adapted from Maria Speck "Simply Ancient Grains"
Adapted from Maria Speck "Simply Ancient Grains"
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Garstyčių ir medaus padažas
Yields 1
Gardus padažas, kuris tiks ir prie kitų vegetariškų ar mėsiškų patiekalų.
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 3 šaukštai Dijon garstyčių
  2. 1 šaukštas medaus
  3. 1.5 šaukštas smulkiai sukapotų marinuotų agurkėlių
  4. apie ½ šaukštelio (arba pagal skonį) Buga’s čili padažo
Instrukcijos
  1. Visus ingredientus sumaišykite tarpusavyje, kol jie pilnai susijungs. Palikite pastovėti keletą minučių, kad skoniai susimaišytų.
Adapted from Maria Speck "Simply Ancient Grains"
Adapted from Maria Speck "Simply Ancient Grains"
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
 

Komentarų apie "Raudonųjų ryžių ir burokėlių burgeriai": 26

  1. Sandra:

    Labai geras receptas – del siu burgeriu jau antri metai kaip burokelius pradejau darze auginti 🙂
    Aplamai jusu receptai yra labai geri. Turiu nemazai visokiu kulinariniu knygu, bet pacios vertingiausios visgi tik dvi:
    – jusu “Izraelio skoniai” ir
    – “The Spice Ingredients Cookbook” by Lesley Mackley, Sallie Morris, isleista 1997, tik ji pas mane yra prancuzu kalba. Taip pat neeiliniai receptai.

  2. Nida:

    Indre, visiškai jums pritariu!! Mūsų šeimoje ir draugų tarpe taip pat labai prigijęs šis receptas, ypač kai prie to paties stalo susėda vegetarai ir mėsėdžiai, tai būna labai juokinga žiūrėti, kai mėsėdžiai pirmiausia griebia šiuos burgerius, ir tik paskui imasi už mėsos:)

  3. Indrė:

    Gaminu jau antrą kartą – labai patiko visiems – valgė po kelias porcijas ir vyras, ir vaikai. Sakyčiau labai sotus, mėsavalgiams įtinkantis ir sveikas patiekalas su riešutiniu „macnumu”

  4. Pingback: Kruopų ir daržovių paplotėliai be glitimo

  5. Nida:

    Dėkui, Jolanta! Niekuomet nebūčiau sugalvojusi!! Manau, kad daugeliui pravers šis patarimas.

  6. Jolanta:

    „… nekupiną vieną arbatinį šaukštelį bulvių krakmolo…”

  7. Jolanta:

    Pasidalinsiu savo atradimu:) Vietoj kiaušinių dėjau du šaukštus maltų linų sėmenų sumaišytų su 6 šaukštais karšto vandens ir dar įdėjau nekupiną arbatinį šaukšteliai bulvių krakmolo. Viskas susiklijavo. Ne ką prasčiau nei su kiaušiniais. Skonis tikrai neprastas. O linų sėmenis valgyti tikrai sveika.

  8. Nida:

    Jolanta, aš, prisipažinsiu, nesu susidūrusi su tokiais iššūkiais. Neturiu supratimo, kas vietoj kiaušinių suklijuoja tešlą, bet net neabejoju, kad sprendimų yra. Gal kas nors iš skaitytojų padės išspręsti šią dilemą?

  9. Jolanta:

    Gal kas patartu,kuo galima butu pakeisti kiausinius tokiuose patiekaluose?

  10. Nida:

    Skaitytoja – labai vertas dėmesio šis patiekalas, ypač vasarą, kai lengvesnio kažko norisi. Eksperimentuoti galima iki soties ir su kitom daržovėm. O su avinžirniais tokie dalykai irgi labai tinka, nes jų konsistencija labai gera. O ir maistingi jie.

  11. Skaitytoja:

    Butinai bandysiu, atrodo nuostabiai! Mes praeita vasara labai megom eksperimentuoti su burgeriais ne is mesos, labai skanus is avinzirniu su tahini gaunasi, lesiu. O siuos ryzius as pries kuri laika atradau, labai patiko. I sia parduotuve uzsukau irgi ieskodama kazkokio ingridiento patiekalui, o asortimentas visai neblogas ten pasirode.

  12. Nida:

    Edita, kaip smagu girdėti!!!! Mūsų šeima irgi aukščiausiu balu įvertino šį patiekalą, ir tikrai dar nekart gaminsime:) O greitai parašysiu dar apie vienus vegetariškus burgerius – tikiuosi, ir tie bus ne prastesni:)

  13. Edita:

    Gaminau ryžių burgerius.Nuostabu,viskas gavosi puikiai,burgerius formavau met.žiedo pagalba.Gerai iškepė,kieti ,standūs.Labai skanūs karšti,bet ir atvėsusių skonis neblogas.
    Labai patiko,gaminsiu dar.Ojau kokie gražūs!Vyras nelabai ir suprato iš ko pagaminti.
    Ačiū už puikų receptą.

  14. Nida:

    Wow… Sounds good!!! Būtinai išmėginsiu, nes dabar esu ant kruopų bangos:)

  15. Nida:

    Buga’s padažai yra mano labai mėgstamas produktas, jie gaminami Lietuvoje, ir parduodami visuose prekybos centruose. Atkreipkite dėmesį į lentynas. Visuose Buga’s padažuose yra čili pipirų, bet jie nėra labai aštrūs. Tačiau yra ir čili padažas, kuris yra labai aštrus, o taip pat Adžika, kuri tinka labai daug kam – pradedant marinatais ir baigiant mėsos patiekalų pagardinimui. Paragaukite, tikiuosi patiks ir jums!

  16. Germante:

    Laba diena, šiandien gaminu šiuos Jūsu burgerius. noriu paklausti kas yra Buga’ padažas. Kur jį pirkti?

  17. Nida:

    Simona, žinoma, kad galima:) Gausis kaskart vis kitoks skonis! Aš dar pamėginčiau ir su laukiniais ryžiais…

  18. Simona:

    Nida, sakykite, ar galima raudonuosius ryžius pakeisti kitomis kruopomis, pvz. grikiais ?

  19. Aistė:

    Sveiki. O ką būtų galima dėti vietoj jūsų nurodyto čili padažo?

  20. Nida:

    Sigita, net neabejoju, kad ir šie burgeriai paliks įspūdį, ne mažesnį nei patys ryžiai. Tikrai puikiai derantys skoniai! O dėl burokėlių – taip, jūs supratote teisingai: burokėliai tarkuojami žali. Jie suteikia burgeriams traškumo!

  21. Sigita:

    Apie raudonuosius ryžius pirmą kartą sužinojau prieš penkerius metus, kelionės į Pietų Prancūziją metu. Jie yra auginami Camargue slėnyje ir aišku buvo nupirkti ir išbandyti. O Jūsų pagaminti burgeriai atrodo ypatingai – ketinu juos daryti, tik noriu pasiteirauti dėl burokėlių – ar teisingai supratau, kad jų nereikia apvirti ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *