Neseniai perskaičiau, kad Paryžiaus gyventojai skundžiasi baisuliniu vitamino D trūkumu. Pasirodo, prasti vitamino D kiekiai fiksuojami kone kiekvieno Prancūzijos sostinės gyventojo organizme. Gydytojų komentarai gana paprasti – „kur gi ne, juk Paryžiuje toks saulės trūkumas!! Dienos pilkos, apniukę, tad žmonės net neturi galimybių bent valandą rankas ir veidą atsukti saulei”.

Kai šiuos žodžius skaičiau, Vilniuje už lango pylė lietus. Ir pagalvojau sau: „kažin kokia vitamino D atsargų situacija lietuvių organizmuose? Galiu lažintis, kad paryžiečiams iki mūsų saulės deficito labai toli…”

Šaldytuve turėjau porą pakelių šviežių špinatų, ir nors šie žalėsiai vitaminu D pasigirti negali, užtai juose gausu kitų naudingų medžiagų – kalcio, magnio, fosforo, kalio, geležies, cinko, mangano, seleno. Špinatuose daug baltymų, angliavandenių, riebalų, krakmolo bei organinių rūgščių, taip pat vitaminų kaip PP, A, B ir C. Tad kaip labiau galima pamylėti savo organizmą, nei krimsti špinatus visais būdais ir visais pavidalais?:) Šįkart siūlau greitą ir gardų patiekalą – vištienos krūtinėlių suktinukus, įdarytus špinatais ir sūriu. Aš patiekiau su savo mėgiamu spanguolių, čili pipirų ir ananasų padažu, kurį paprastai patiekiu su kalakutiena arba vištiena.

Vištienos suktinukus būtina su kebinti mediniais dantų krapštukais, kad kepant neiširtų
Vištienos suktinukus būtina su kebinti mediniais dantų krapštukais, kad kepant neiširtų
Vištienos suktinukai su sultingu špinatų ir sūrio įdaru
Vištienos suktinukai su sultingu špinatų ir sūrio įdaru
Vištienos suktinukai: tiks ir paprastai, ir šventinei vakarienei
Vištienos suktinukai: tiks ir paprastai, ir šventinei vakarienei
Vištienos krūtinėlių suktinukai, įdaryti špinatais ir sūriu
Porcijos 2
Gardūs vištienos suktinukai tiks ir šventinei, ir savaitės vakarienei
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 vištienos krūtinėlės
  2. 2 česnako skiltelės, labai smulkiai sukapotos arba sutrintos
  3. šlakelis aliejaus, druskos, pipirų
  4. 4 saujos šviežių špinatų
  5. 4 šaukštai tarkuoto kietojo geltono sūrio
  6. Šlakas baltojo vyno
Instrukcijos
  1. Vištienos krūtinėles aštriu peiliu įpjauname per visą plokštumą (ne iki galo!!)  taip, kad atvertus tarsi knygą, gautųsi kuo didesnis mėsos plotas. Pridengę maistine plėvele švelniai pamušame plaktuku, kad krūtinėlės suplonėtų. Įtriname smulkintais česnakais, pašlakstome aliejumi, pabarstome druska ir pipirais.
  2. Nuplautus špinatus sumetame į sausą keptuvę ir kaitiname, kol jie suvys, sukris. Išimame iš keptuvės, nuspaudžiame skystį, jei jis išsiskyrė ir neišgaravo. Špinatų masę  dedame ant  paruoštos mėsos krašto, pabarstome tarkuotu sūriu ir tampriai vyniojame suktinuką. Kad kepant neatsidarytų, suveriame kraštelį mediniais dantų krapštukais. Tą patį padarome su kita krūtinėle.
  3. Įkaitiname orkaitę iki 180C. Dedame suktinukus į kepimo indą, įpilame šlaką baltojo vyno ir pašauname į orkaitę. Kepame apie 30min., karts nuo karto palaistydami vyno padažu, kuriame suktinukai kepa.
  4. Prieš patiekiant išimame dantų krapštukus, supjaustome įstrižai ir dedame į paruoštas lėkštes. Patiekiame su mėgiama koše, virtomis arba keptomis bulvėmis, salotomis ir padažais.
Adapted from Kwestia Smaku
Adapted from Kwestia Smaku
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Vištienos krūtinėlių suktinukai, įdaryti špinatais ir sūriu": 6

  1. Nida:

    Renata – jei atidžiau paskaitysite, ten parašyta, kad šlaką vyno įpilam prieš dėdami į orkaitę (3 gaminimo punkte). Ir man beje, dažnai būna, kad skaitau ir nematau… 🙂

  2. Renata:

    Nida, rasote, kad reikalingas slakas vyno – o kurioje vietoje panaudojote?

  3. Nida:

    Tikrai taip, Dangira. Ir man ne vienas medikas patarė bent pusvalandį be jokių kremų kūną atiduoti saulės globai. Izraelyje tas buvo ne problema – saulės buvo net per daug. O štai Lietuvoje tikrai jaučiasi jos deficitas… Na, bet vasara dar tik ateina, tikiuosi, kad bus ne tik pakankamai saulės, bet svarbiausia,- laiko ja pasimėgauti:)

  4. Dangira:

    Keisčiausia yra tai, kad man net gyvenant Prancūzijos pietuose, kur mes tikrai nesiskundžiame saule, vis tiek trūksta vitamino D, tai parodė kraujo testas parodantis vitaminų lygį, kurį neseniai pasidariau. Tikrai nustebau. Gydytoja prirašė degintis arba sode darbuotis, ir jokių kremų nuo saulės tuo metu. Bent 30 minučių trumpom rankvėm vidurdienio saulėje žmogui jau pakanka, kad pasikrauti dienos porciją vitamino D. Iki šiol nelabai į tai atkreipdavau dėmesio ir kaip tik stengdavausi slėptis nuo manomai visiškai kenksmingų spindulių, o dabar vis stengiuosi bent trumpam pakaitinti nosį. Sėkmės! Tikiuosi saulutė jūsų neaplenks!

  5. Nida:

    Oi taip taip, Odeta… Rūpintis reikia labai ir nuolatos. Vitaminai – nuo A iki Z moterims tiesiog BŪTINI.

  6. Odeta:

    Nida, ypac moterims reikia pasirupinti, kad netruktu vitamino D:) Kaip kalcio, kalio, magnio, gelezies ir t.t. zodziu…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *