Indiškos duonos nei iš tolo neprimena lietuviškų:) Ten nėra didelių kepalų, iš kurių galima atsiriekti plačią duonos juostą, tikriausiai dėl to, kad indai neturi tradicijos kepinių kepti krosnyse. Užtai plonytės duonos paplotėlį galima iškepti ir užsikūrus laužą, ant ugnies uždėjus skardos gabalą (taip mums duoną kepė bedinai, kuomet keliavome dykumomis Jordanijoje).

Kuo skiriasi indiška naan duona nuo roti? Skiriasi nedaug kuo – miltais. Tiek viena, tik kita kepama iš paprastos tešlos, kuri suminkoma iš dviejų ingredientų: vandens ir miltų. Roti duonai naudojami ne kvietiniai, bet pilno grūdo, arba dar geriau – durum miltai (indiškai – atta). Skiriasi duonos spalva, skiriasi ir skonis. Tačiau tiek vieną tiek kitą galima labai lengvai pasigaminti patiems.

Indiška duona
Indiška duona
Kaip iškepti indišką duoną
Kaip iškepti indišką duoną
Indiška duona su padažais
Indiška duona su padažais
skaniausia su sviestu
skaniausia su sviestu
Indiška duona roti
Yields 10
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų (gali prireikti dar trupučio, jei tešla lips prie rankų)
  2. 1  stiklinė šilto vandens
  3. 1 šaukštelis smulkios druskos
  4. Patiekimui - tirpintas sviestas arba ghee.
Instrukcijos
  1. Miltus sumaišykite su druska, suberkite į didelį dubenį ir supilkite šiltą vandenį. Pirštų galais maišykite masę, kad susidarytų trupiniai. Tada minkykite tešlą apie 10 minučių, kol ji taps minkšta, elastinga, nelips prie rankų. Palikite uždengę pastovėti apie pusvalandį.
  2. Įkaitinkite sunkią švarią ir sausą keptuvę (idealiai tiks špižinė). Atplėškite mažą gabalėlį tešlos ir jį iškočiokite į ploną paplotėlį. Jei tešla limpa prie rankų ar kočėlo, galite arba pabarstyti miltais, arba šiek tiek suvilgyti aliejumi.
  3. Dėkite paplotėlį į įkaitusią keptuvę ir kepkite, kol paplotis išsipūs, paruduos. Tada apverskite ir iškepkite kitą pusę. Kol kepsite likusius paplotėlius, iškepusius laikykite uždengę, geriausia šiltoje orkaitėje.
  4. Patiekite šiltus, prieš patiekiant patepkite tirpintu sviestu.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

 

 

  1. Nida:

    Gabija, bet jums tikrai nereikia indiškų miltų, nes tiks ir lietuviški. Jie niekuo nesiskiria:)

  2. Nida:

    Taip, Vakare, indiškų receptų yra nemažai, ir šiame bloge taip pat. Juos galite susirasti (išsifiltruoti) pagal raktažodžius paieškos laukelyje, arba pagal tagą „Indiški patiekalai”

  3. Vakarė:

    Gal turite daugiau indiškų receptų?Nes šie paplotėliai labai patiko!!

  4. Nida:

    Vilija, dėkoju už gražius žodžius:) Su ta duonele, matyt, reikia įdirbio, nes ir man ne visi paplotėliai vienodai iškilo… Esu skaičiusi ir mačiusi video, kad duonelę kepant viename krašte prispaudžia lengvai su švariu virtuviniu rankšluosčiu, tada kitas kraštas, neprispaustas, išsipučia. Paskui paspaudžia tą išsipūtusį, kad kitas kraštas išsipūstų… Bet ne visi gavosi ir man… Tik man ir taip skanu buvo – žinoma, jei iškart juos valgėm. Nes kai kartą sugalvojau iškepti prieš valandą ir laikyti šiltai, tai sukietėjo į akmenį… 🙂 Jei išsiaiškinsiu kokią paslaptį ar pati ją atskleisiu – mielai pasidalinsiu:)

  5. Vilija:

    Sveiki Nida,

    grįžus iš Indijos, labai norėjosi išsikepti tos duonelės (kartu su kitais indiškais patiekalais, gamintais draugų vakarėliui:) Aišku, tą ir padariau. Viskas gavosi puikiai, tačiau duonelė ne visada vienodai išsipūsdavo. Matyt, tai priklauso nuo kažko. Gal galėtumėte patarti, kas galėjo turėti įtakos?

    Ačiū už mokėjimą įkvėpti gaminti ir džiaugtis maistu:))

  6. Nida:

    Donata, ach tai štai kuo tas merginas viliojo svečiai iš tolimųjų kraštų?? Net neabejoju, kad tais skoniais ir kvapais būdavo nesunku merginas prisikviesti:)) O dar studentaujant, o dar bendrabuty, kur visuomet badas į akis žiūri…:) Rankomis net neabejoju, kad skaniau, tik vis nesiryžtu namuose taip eksperimentuoti:))

  7. Nida:

    Kita Nida, aš tai tikrai nepasniknauju… Kažkaip man tik pagrindines šventes pagal taisykles gaunasi švęsti – Kūčias, Kalėdas, Velykas… O kas tarp jų, tai neišeina:) Perlinių kruopų pakelis ir pas mane eilės laukia – jau turiu minčių kaip jį panaudosiu, tik nežinau kada:))

  8. Donata:

    Oi Nida, tu su šita duona ir tuo lęšių troškiniu man priminei studentavimo metus. Universitete buvo grupė studentų iš Pakistano, tuo metu buvo kažkokia egzotika…jie labai vaišingi buvo ir vis kviesdavo lietuvaites gražuoles į svečius:))), o mūsų nekuklių būta! Jie kepdavo tokią duoną, troškindavo visokius troškinius, kvapai būdavo nerealūs. Ir laaabai skanu. Ta duona su visokiais troškiniais kažkas tookio buvo. Valgydavome aišku viską pirštais, kaip jie ir valgo:)) Reiks pabandyti ir šią duoną kepti, paprastai ji ten pasidarydavo kiek pamenu ir labai skanu.

  9. kita Nida:

    Labas rytas, Nida.
    Atrodo labai gražiai, bet širyt ji(indiška duona) manęs nevilioja 🙂 po vakar dienos perlinio kruopainio bei juodos duonos varškės ir lašišos salotų. Beje, ar praktikuojate pasninką ir kaip tas reikalas pas žydus :)Aš bandau, kiek pavyks…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *