Laisvadienis – tai metas, kai norisi sustoti po darbų ir mėgautis namų ramybe. Su kuo jums asocijuojasi namų ramybė? Su įdomia knyga? Tingiu gulinėjimu prieš talevizorių? Spragsinčio židinio ugnimi? Man ramybė namuose visų pirma asocijuojasi su nosį kutenančiais kvapais, sklindančiais iš virtuvės.

Kad ir ką sakytumėte, mielinių bandelių kvapas dar nei vieno nepaliko abejingu! Pamenu,  studijų metais mūsų fakultete rytinių paskaitų metu kasdien pakvipdavo pirmame pastato aukšte kepamomis mielinėmis bandelėmis, mat apačioje buvo įsikūręs pieno baras! Vos sulaukdavom paskaitos pabaigos ir per pertaukas bildėdavom laiptais žemyn. Tos bandelės per penkerius studijų metus taip ir nepabodo, nors valgydavom jas kasdien. Ir dabar, kai tik namuose imuosi kepti mielines bandeles, pati vos sulaukiu, kol jas ištrauksiu iš orkaitės ir atsilaušiu minkštutį gabalėlį…

Šios bandelės su cinamonu, riešutais ir razinomis – tradiciniai tipiški pusryčių kepiniai. Be galo lengvai pagaminamos, skaniausios, savaime suprantama, minkštos, ką tik iškeptos. Mėgavomės jomis ir puodeliu kavos kartu su „Šeimininkės” redakcijos žurnaliste Giedre. O apie ką su Giedre kalbėjomės, skaitykite viename artimiausių žurnalo numerių:)

bandelės su cinamonu
bandelės su cinamonu
Pusrytinės bandelės su cinamonu
Pusrytinės bandelės su cinamonu
mielinės bandelės su cinamonu
mielinės bandelės su cinamonu

 

Mielines cinamonines bandeles
Skaniausios – kol dar karštos:)
Mielinės bandelės su cinamonu, riešutais ir razinomis
Komentuoti
Spausdinti
Mielinei tešlai
  1. 3 šaukštai cukraus
  2. 20g šviežių mielių (arba 2.5 šaukštelio sausų mielių)
  3. 1 stiklinė šilto pieno (40C)
  4. 3 stiklinės miltų
  5. 1/2 šaukštelio druskos
  6. 4 šaukštau tirpinto sviesto
Įdarui
  1. 2 šaukštai tirpinto sviesto
  2. 1.5 šaukšto malto cinamono
  3. 5.5 šaukšto rudojo cukraus
  4. 1/2 stiklinės razinų
  5. 1/2 stiklinės sukapotų graikiškų riešutų
Viršui patepti
  1. 4 šaukštai tirpinto sviesto
Instrukcijos
  1. Mieles ir cukrų sudėkite į nedidelį dubenėlį ir šaukštu ištrinkite, kad susimaišytų. Supilkite šiltą pieną ir įdėkite šaukštą miltų. Išmaišykite ir palikite šiltai, kad masė suputotų, mielės pradėtų veikti.
  2. Miltus sumaišykite su druska. Suberkite į didelį dubenį arba į virtuvinio kombaino indą. Padarykite viduryje duobelę, į ją supilkite mielių ir pieno mišinį, taip pat šiltą (ne karštą!!) tirpintą sviestą. Maišykite masę tol, kol ji taps minkšta, žvilgančia ir elastinga tešla. Iš tešlos suformuokite rutulį, jį aptepkite arba tirpintu sviestu, arba aliejumi, įdėkite į dubenį, ir tą dubenį uždengę švariu virtuviniu rankšluostėliu, palikite šiltai mažiausiai valandai.
  3. Kai tešlos kiekis padvigubės, suminkykite tešlą iš naujo, ir vėl suformuokite rutulį. Šioje stadijoje galite tešlą uždengti maistine plėvele ir statyti į šaldytuvą (jei ketinate kepti bandeles rytojaus dieną). Jei kepsite tuoj pat, iškožiokite tešlą į didelį ploną stačiakampį. Visą stačiakampio plotą patepkite tirpintu sviestu, pabarstykite cinamonu, cukrumi, razinomis ir kapotais riešutais. Tampriai susukite tešlą, tada supjaustykite maždaug 2-3 cm gabaliukais. Bandeles sustatykite į kepimo skardą (tiks bet kokia apvali skarda, arba torto forma su nuimamais kraštais). Bandelių viršų patepkite tirpintu sviestu. Palikite uždengę švariu rankšluostėliu, kol įkais orkaitė.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Dėkite indą su bandelėmis į orkaitės vidurį ir kepkite 10-15 minučių, arba kol bandelės gražiai paruduos. Valgykite šiltas, atsiplėšdami pirštais kiekvieną bandelę. Patiekiant galite pabarstyti cukraus pudra.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Mielinės bandelės su cinamonu, riešutais ir razinomis": 22

  1. Nida:

    Sandra, oi tikrai neturėjo gautis trapi tešla… Gal pridėjote daugiau miltų, nei parašyta? Kartais tešla atrodo lipni minkant, tai norisi šiek tiek daugiau miltų pridėt, bet tikrai nereikia daugiau… Taip pat trapumas galėjo atsirasti kepant netinkamoje temperatūroje, jei bandelės labiau džiūvo nei kepė

  2. Sandra:

    Gavosi telša trapi, kai iškepė. Ar taip ir turėjo būti? Labai norėjau šlapių drėgnų bandelių

  3. Ri:

    As visa laika stikline matuoju kaip 200ml ir viskas tobulai gaunasi 🙂 bandeles idealios, aciu uz recepta!!! 🙂

  4. Nida:

    Laima, kaip aš jus suprantu… Man irgi gramais ir militrais matuoti labiausiai patinka. Bet kartais receptai būna štai tokie, o tikrai nelabai turiu laiko paversti viską gramais… Gerai, kad šiuo konkrečiu atveju tikslumas nėra toks labai labai svarbus:) Mielinės bandelės visada būna tobulos, ypač dar kol šiltos, ką tik iškeptos:)

  5. Laima:

    Nerealios, ačiū už receptą 🙂 Tik vargas su tom stiklinėm mėgstantiems skaičiuoti gramais ir kilogramais, bet ir iš akies puikiai gavosi.

  6. Nida:

    Karolina, nieko tokio! Jūs nusipelnėt visų, kurias suvalgėt:)

  7. Pingback: Cinamoniniai sviestiniai sausainiai – Nidos receptai

  8. Julija:

    Ačiū labai už atsakymą. Aš kiekvieną kartą gamindama kažką iš amerikietiškų receptų, iš naujo ieškau tų atitikmenų, todėl tikrai nusipirksiu tuos matuoklius 🙂
    Labai dėkoju ir būtinai užsišaldysiu bandelių Kalėdom, kad tik jų liktų po kepimo !
    Su artėjančiom šventėm Jus! 🙂

  9. Nida:

    Julija, tas stiklinės klausimas vis iškyla, nors jau tiek kartų jis apdiskutuotas:) Matyt reikės man kur nors į viršų iškelti mato vienetus surašytus, nes vis dar žmonės klaidinasi. Tad atsakau: stiklinė (angl. cup) yra mato vienetas pats savaime. Galite nusipirkti matuoklių, kuriuose sužymėta 1 cup, 1/2 cup, 3/4 cup, 1/3 cup ir taip toliau. Be proto naudingas daiktas buityje, labai rekomenduoju. Jei jau versti į mililitrus, tai ta stiklinė (arba cup) yra 250ml. O šaukštas visuomet vienodas – 15ml. Ir taip pat labai rekomenduoju įsigyti matuoklius, kur sukabinta specialūs šaukštai ir šaukšteliai, su 1, 1/2 šaukšto bei 1, 1/2, 1/4 šaukštelių matuokliais. Turėsite ramią galvą ruošdami bet kokį patiekalą. O dėl bandelių darykite taip: arba iškepkite jas ir užšaldykite, o Kalėdų rytą įdėkite keletui minučių į orkaitę kokių 160C, kad atitirtptų ir sušiltų – bus kaip šviežios; arba, jei norėsite pažaisti, tai užsiminkykite tešlą iš vakaro, palikite nakčiai šaldytuve kilti, o paskui jau pagal receptą – ištraukite, palaukite kol įgaus kambario temperatūrą, tada kočiokite, formuokite ir kepkite. Pirmas būdas greitesnis. Tik nešaldykite neiškeptų bandelių!!

  10. Julija:

    Nida, gal galite parašyti, kokia jūsų vienos stiklinės ir vieno šaukšto talpa?
    Ar galima suruošus bandeles uzšaldyti ir ryte iškepti?
    Labai noriu Kalėdų rytuj šių bandelių ir bandysiu kepti pirma kartą 🙂

  11. Pingback: Švediškos bandelės su kardamonu – Nidos receptai

  12. Jurate:

    Gardumas ir minkštumas neišpasakytas. Iki šiol geriausias receptas cinamoninių bandelių. Ačiū 🙂

  13. Nida:

    Na va kaip faina, Dovile, kad tokiam maloniam darbeliui tave įkvėpiau:)

  14. Dovilė:

    Aš paskaičiau ryte tavo receptą ir susimotyvavau pusryčiams pyragą su obuoliais, kriaušėm, avietėm iškepti.

  15. Nida:

    Į sveikatą, Jūrate:) Maniškės jau baigia išgaruoti iškepusios:) Dėl to sviesto – visuomet iš akies jį dedu, kai noriu pasilepinti, tai irgi papildomai lydau:) Na neslėpsiu, kuo to sviesto daugiau – tuo skaniau:)

  16. Jurate:

    Ačiū, labai laiku. Prieš keletą dienų ieškojau jūsų bloge šio recepto. Labai patogūs matavimo vienetai ir gaminimo eiga, tik reikėjo lydyti sviesto papildomai. Jau orkaitėj kepa 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *