Apie samosas, atsimenu, pirmą kartą išįgirdau iš draugės gal prieš 15 metų. Tada ji tam tikromis savaitės dienomis skubėdavo į krišnaistų buveinę netoli stoties Vilniuje, ir pas juos įsigydavo kvapnių vegetariškų pyragėlių tokiu gražiu pavadinimu – samosos. Ji pirkdavo tuos pyragėlius dar karštus, ir pusę jų sukirsdavo pakeliui, kol pasiekdavo namus. Aš jų tada neragavau, tik žinojau pavadinimą:)

Indiskos samosos

Pirmą kartą samosų paragavau kažkuriame Londono indų restorane, ir man, kaip ir daugeliui, abejonių nekilo, kad tai vienas iš indoško maisto high-light’ų! Tas jausmas, kai priš nosį pilnas dubuo traškių pyragėlių, o tu juos dažai į gardžiausius padažus, ir niekiap negali sustojęs triaukšti, yra nepamirštamas. Todėl geroausia samosų prisikepti namuose ir mėgautis jomis kiek tik širdis geidžia:)

Samosas indai gamina ir su vegetariškais, ir su mėsiškais įdarais. Kiek mėginau jų kepti pati, man skaniausias štai šis – bulvių ir lęšių įdaras. Nepasiduokite pagundai prikrauti pernelyg daug įdaro – verčiau pasiimkite mažą espresso kavos šaukštelį ir juo kabinkite lęšius formuodami samosas:)

Samosas pateikite su jogurtiniu mėtų padažu arba kalendrų čatniu.

indiski pyrageliai samosos

samosos su filo tesla

vegetariski indiski pyrageliai

Indiškos samosos su bulvių ir lęšių įdaru
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 pakelis filo tešlos
  2. Aliejaus arba tirpinto sviesto
  3. 1 didelė bulvė
  4. 1/2 puodelio rudųjų lęšių
  5. 1 šaukštas aliejaus
  6. 1/2 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų
  7. 1 šaukštelis kumino sėklų
  8. 1 svogūnas, sukapotas
  9. 1/2 šaukštelio malto kumino
  10. 1 šaukštelis turmeriko (ciberžolės)
  11. 1 šaukštelis garam masala priekonių (šio mišinio galima rasti daugelyje prieskonių parduotuvių)
  12. 1 šaukštelis curry miltelių
  13. 1/2 puodelio šviežios kalendros, sukapotos
  14. Druska, pipirai
Instrukcijos
  1. Nedideliame kiekyje pasūdyto vandens išvirkite stambiai supjaustytas bulves ir lęšius (apie 20 min). Jei liko daug vandens, didžiąją dalį nusunkite. Švelniai šakute patrinkite bulves, kad jos sukristų, bet nepavirstų į vientisą košę.
  2. Keptuvėje Įkaitinkite aliejų, suberkit garstyčių sėklas, ir kai jos ims spragsėti, suberkite kumino sėklas ir kitus prieskonius ir šiek tiek pakepinkite, kad išsiskirtų aromatas. Suberkite svogūnus ir kepinkite maišant. Šiuos apkeptus svogūnus kartu su riebalais, kuriuose jie kepė, supilkite į bulvių ir lęšių masę, viską išmaišykite, atvėsinkite. Į atvėsusią masę sudėkite kapotas kalendras, patikrinkite ar netrūksta druskos, pipirų.
  3. Filo tešlos lakštus supjaustykite juostelėmis (aš pjaustau išilgai trumpesnės kraštinės, padalinu lakštą pusiau, o tada kiekvieną puselę supjaustau į 4 juosteles), patepkite kiekvieną juostelę lydytu sviestu arba aliejumi, į viršutinį kampą dėkite mažą šaukštelį įdaro, tada tą kampą užlenkite trikampiu iki krašto.
  4. Po to vėl trikampį lenkite link kito krašto. Taip suvyniokite į  mažą trikampio formos pyragėlį ir dėkite ant kepimo skardoje ištiesto pergamentinio popieriaus. Viršų patepkite aliejumi. Kepkite kol paruduos tešla (apie 20 minučių).
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Indiškos samosos su bulvių ir lęšių įdaru": 9

  1. ooo:

    Jau nusipirkau filo tešlos. 🙂 Kepsiu, kepsiu, kepsiu.
    Jūsų receptai originalus, o patiekalai gaunasi visada skanus.

  2. Nida:

    Hm, kad jų puslapyje tarsi Kauno adresas nurodytas buvo. O gal ir ten ir ten yra. Bet kuriuo atveju, tai tikriausiai kažkas panašaus, kas kažkada netoli stoties buvo, niekad ten nebuvau, tik visi eidavo ramybėje su krišnaistais pabūt. Ir samosų užkrimst:)

  3. Dovilė:

    Ne, cia Vilniuje, Gedimino pr. Va, kad ten ir nuotraukoms ir viskam reiktu tobuleti, bet manau, kad jie to nesiekia. Ten tiesiog krisnaitiska vieta, kur gali ateiti visi ir be jokiu pretenziju.

  4. Nida:

    Dovile, tikrai seniai girdėta ir matyta:) Tavo pagalba sužinosim apie naujas viečikes. Šitas restoranas, kaip supratau, Kaune? O tu Kaune dažnai lankaisi? Peržiūrėjau jų meniu – bent jau pavadinimai skamba autentiškai:) O nuotraukoms yra kur tobulėti.

  5. Dovilė:

    Pastaruoju metu per darbus mazai gaminu, bet vis panarsau po blogus, kad neprarast kvalifikacijos;-) Kai tik mokslai baigsis, tai bandysiu kazka is indiskos virtuves. As tai megstu i sita „restorana” nueiti http://www.radharane.lt/ . Nezinau kiek ten autentikos ir itariu kad visai jos nera, bet man ten labai patinka uzbegti ir pasedeti toje vietoje del ramybes, atidaus aptarnavimo, paprastumo.

  6. Nida:

    ooo, atsiprašau, neparašiau temperatūros. Ji standartinė, 180C. Rūčike, you are always more than welcome!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *