Negaliu nepasidalinti svarbiausia naujiena, kuri uzurpavo pastarosiomis dienomis visą mano dėmesį taip, kad neliko laiko ne vien įrašams blog’e, bet ir maisto gaminimui, nei valgymui!!:) Mano žaislų tarpe atsirado naujas žaislas – profesionali foto kamera. Kadangi iki šiol su fotografija susidurti teko tik labai buitiniame lygmenyje, teko nužyguoti į pirmą klasę (gal net nulinę), ir pradėti intensyviai mokytis. Tos pamokos kol kas nuobodžios, bet būtinos, kad suprasčiau dar vieną „užsienio kalbą” – fotografijos kalbą:) Tikiuosi, kad ir patiekalų nuotraukose, kurias dėsiu į blog’ą pamatysite skirtumų:)

Kadangi dabar 20 valandų per parą praleidžiu skaitydama, galvodama, ir net sapnuodama(!!) apie fotografijos elementus ir naujus išmoktus terminus, tai laiko gaišti virtuvėje neturiu:) Tačiau kadangi šeima negali nukentėti dėl mano naujo hobio, reikia juos karts nuo karto palepinti. Šiuo metu pas mus vieši retas svečias – mano studentė dukružė. Džiaugiuosi, kad ji atvyko su ilgu sąrašu patiekalų, kuriuos norėtų, kad pagaminčiau. Dauguma jų sutampa su tuo, ką mėgstu ir aš (ech, tas obuolys taip netoli nusirito – lygiai taip pat kaip aš iš proto eina dėl kulinarijos, ir net rašo savo blog’ą – missnak.blogspot.com! Ir labai neblogai valdo jei ne fotoaparatą, tai tikrai nuotraukų redagavimo kompiuterines programas:)). Bet jau kaip apsidžiaugiau, kad tame sąraše atsidūrė ir Panir Palak – bene labiausiai mano mėgstamas indiškas patiekalas iš švelnaus namuose pagaminti sūrio (panir) ir tiršto špinatų padažo…

Kadangi esam dviese, šįkart nufotografavom panir gaminimo stadijas (tiesa, šios nuotraukos dar su sena kamera), ir mano pirmieji pabandymai pažaisti su kur kas rimtesne – Nikon D3S. Patiekalas labai tinkamas laukiant užtrukusio pavasario, ir sočių Velykų!:)

Panir palak

Panir Palak 

10 puodelių stambiai sukapotų šviežių špinatų lapų arba 2 puodeliai šaldytų špinatų

Paniras, pagamintas iš 3 litrų 3% riebumo pieno (paniro gaminimo instrukcijos – žemiau)

3/4 puodelio smulkiai supjaustyto svogūno

4 skiltelės česnako, smulkiai sukapoto

25mm gabalėlis imbiero šaknies, sutarkuotas

Gabalėlis čili pipiro, supjaustytas (pagal skonį ir pagal tai, kiek aštrumo toleruojate)

1/2 šaukštelio kurkumos (turmeric)

3/4 puodelio šviežių arba konservuotų pomidorų minkštimo

1 šaukštelis garam masala prieskonių

2 šaukštai grietinėlės

druskos pagal skonį

Aliejaus (augalinio)

 indiskas panir palak

  1. Į puodą įpylę truputį vandens ir jį užvirinę, sumetame špinatus ir juos 2- 3 minutes pakaitiname, kol žalėsiai susmenga, pasidaro minkšti, bet dar nepakeičia spalvos
  2. Nusausiname, perliejame šaltu vandeniu, kad neprarastų žalios spalvos ir atvėsiname.
  3. Virtuviniu kombainu arba mikseriu suplakame špinatus iki vientisumo.
  4. Didelėje keptuvėje arba puode įkaitiname šlaką aliejaus, sumetame svogūnus ir ant mažos ugnies juos troškiname, kol pasidaro permatomi.
  5. Į keptuvę sumetame česnakus ir imbierą, taip pat čili pipirus ir kurkumos prieskonius, maišydami kepiname dar 1-2 minutes and vidutinės ugnies.
  6. Supilame pomidorų minkštimą ir troškiname, kol iš masės atsiskirs aliejus.
  7. Supilame į masę sutrintus špinatus, įpilame 2 šaukštus vandens, gerai išmaišome ir kepiname ant vidutinės ugnies apie 2 minutes.
  8. Pagardiname druska, garam masala prieskoniais ir galiausiai įpilame grietinėlę. Dar kartą gerai viską išmaišome.
  9. Į masę sudedame kubeliais supjaustytą panirą, atsargiai išmaišome ir pakaitiname viską dar 1-2 minutes.
  10. Pateikiame su virtais ryžiais

indiskas patiekalas su spinatais ir suriu

Paniras

3 litrai pieno (ne mažiau 3% riebumo)

12 šaukštų citrinos sulčių arba acto (kiekvienam litrui pieno po 4 šaukštus rūgšties)

Reikės: Didelio puodo pienui kaitinti, termometro (nebūtina), marlės gabalo.

Pieną užkaičiame dideliame puode, Jo nereikia užvirinti – kai temperatūra pasiekia 80-85 lapisnius, ugnį išjungiame, Tokioje temperatūroje (jei neturite termometro) pieno paviršius pasidengia putomis.

paniro gaminimas

Po vieną šaukštą į pieną pilame citrinos sultis (actą), ir po kiekvieno šaukšto maišome. Iš masės pradės atsiskirti varškės tipo „nuosėdos”, kurios išplauks į paviršių.

indisko surio gaminimas

Kai supilame visą rūgštį, paliekame sutrauktą pieną šiek tiek pravėsti. Tada perpilame masę per marlę ir paliekame nusivarvėti. Palikti nusivarvėti galite net visai nakčiai – tuomet masė bus tikrai sausa. Tačiau jei skubate, nuvarvinkite panirą bent jau valandą, o paskui dar nusauskinkite keletu popierinių rankšluosčių.

indiskas panir

Paslegiame marlėje susuktą panirą po puodu su vandeniu (arba po kitu sunkiu daiktu). Palaikome bent valandą. Taip paruoštą panirą laikome šaldytuve.

kaip pagaminti panir

Komentarų apie "Panir Palak. Indiškas špinatų ir sūrio patiekalas": 6

  1. Pingback: Paniras pomidorų padaže – Nidos receptai

  2. Pingback: Maltos avienos karis su indiška roti duona – Nidos receptai

  3. Nida:

    Mano mama irgi sviestą, pamenu, trilitriniam stiklainy plakdavo TV žiūrėdama:) O varškę išmokau daryti kai kartą su draugėmis atostogaujant jų kaime netyčia surauginom pieną (gal užsižaidėm ir neįdėjom į šaldytuvą?). Ir tada prisiminėm, kad reikia pakaitinti tą surūgusį pieną ir gaunasi varškė. Žodžiu, kažkas mums nesigavo – nei konsistencija, nei skonis nebuvo varškės:) O su paniru tai tikrai labai lengva, nes sunkiausias darbas – tai parsitempti pieno kelis litrus iš paruotuvės:) Dukra labai apsidžiaugė, kai pasakiau, kad jos blog’ą perskaitei:) Žinau, kaip tai svarbu pradedantiems:) Labai tau ačiū už palaikymą. O su ta fotografija tai aš panašiai kaip tu maniau – tai tokia nauja sritis, kad net bijau pradėti gilintis į subtilybes (ypač technines). Bet jau kai įsitraukiau, tai negaliu atsitraukt:) Aišku, dar veža ir tai, kad labai gera kamera, tai lengva efektus išgaut. Žodžiu, jei jau išnyksiu iš šito blog’o ilgam, tai žinokit, kad man nieko blogo neatsitiko, tiesiog užsikaifavau nuo fotografijos:)

  4. Dovilė:

    Mano mama anksčiau ir varškę, ir sviestą darydavo, bet man tai kosmosas iki šiol atrodo tas procesas;-) O tokį patiekalą aš mielai kokiam indų restoranėlyje suvalgau, bet namuose negaminu, nes šeima išvis netolerantiška tokiai egzotikai.
    O jūs abi su dukra tikros šaunuolės. Ir dukra kokia jau didelė, nors mama dar tokia jauna yra. Perskaičiau darbe jos blogą atidžiai nuo-iki;-)
    O fotografija tai man dar neatrasta sritis, nes reiktų pirma techninius dalykus išsiaiškinti, o aš taip neturiu tam motyvacijos, kad baisu kam ir prisipažinti.

  5. Nida:

    Grita, mieloji, smagu tave girdėti:) Dėkui už komplimentus, juos su malonumu perdaviau:) Smagaus tau pasiruošimo šventėms!

  6. grita:

    Labas mergaites,saunuoles,viska gaminate pacios.Dukryte netgi gyvendama Londone nepamirsta lietuvisku tradiciju susimusti tikro sviestuko.Didziausi komplimentai jai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *