Jūs galvojate, kad labai sudėtinga iškepti tikrą indišką duoną naan??:) Užtikrinu, kad tai – vieni juokai (ypač dėl to, kad laukimo žymiai daugiau negu paties aktyvaus darbo). Ir nors Indijoje ši duona kepama spaecialiose krosnyse, vadinamose „tandur”, kur duonos lakštai prilipdomi prie karštos krosnies sienos, mūsiškė orkaitė tam irgi puikiai tinka. Receptas, kuriuo naudojausi – tai Londono „La Porte des Indes” franko-indiško restorano šefo Mehernosh Mody naudojama technika. Man ji pasiteisino.

Kai besiruošdama savo indiškam vakarėliui varčiau visas turimas knygas, ieškodama geriausio recepto indiškai duonai iškepti, negalėjau apsispręsti kurį jų naudoti. Abu buvo pakankamai skirtingi, tad nusprendžiau pasitarti su savo inde namų tvarkytoja. Kai ji atėjo, puoliau ją su klausimais – kaip gaminti tą, aną, kaip kepti duoną… O ji nustėrusi tik žiūrėjo į mane ir tikino, kad naan niekuomet gyvenime nėra pati kepusi:)) Tad teko remtis tik intuicija ir teorinėmis žiniomis. Bet viskas gavosi tikrai puikiai. Mano patarimas būtų toks: kepkite duonelę visai prieš pat susirenkant svečiams, arba, jei turit tokią galimybę, jau jiems susirinkus. Kadangi duona be galo gardi kol tik ištraukta iš orkaitės (ji iškepa per 5-6 minutes). Aš iškepiau savo duonas prieš geras dvi valandas, ir prieš pateikdama pašildžiau grilyje. Buvo skani, bet ne tokia minkšta kaip šviežia.

Naan (skirta 14 žmonių)

900 g miltų

1  šaukštas kepimo miltelių

1 a. šaukštelis cukraus

1 kiaušinis, lengvai suplaktas

300ml pieno, užvirinto ir atvėsinto iki drungnos temperatūros

300ml drungno vandens

4 šaukštai aliejaus

2 šaukštai sezamų arba nigela sėklų

Tirpintas sviestas patepimui

Dideliame dubenyje persijojame miltus, sumaišome juos su kepimo milteliais, cukrumi ir trupučiu druskos. Centre padarom šulinį, supilam kiaušinį ir dalimis pieną bei vandenį. Sumaišome, kol tešlos dalys susijungia tarpusavy. Ant miltais pabarstyto stalviršio minkom tešlą kol ji galutinai susijungia ir padedam atgal į dubenį. Uždengiame drėgnu šiltu rankšluosčiu ir paliekame pusvalandžiui pastovėti šiltai.

Į tešlą įminkome aliejų ir dar paliekame tešlą pastovėti šiltai pridengtą rankšluosčiu mažiausiai valandai.

Padaliname tešlą į 14 lygių dalių, juos sudedam ant miltais pabarstyto padėklo, pridengiam rankšluosčiu ir dar paliekam pastovėti pusvalandį.

Įkaitinam orkaitę iki 240C kartu su dviem kepimo skardom, kad ir jos įkaistų. Lengvai miltais pabarstytame paviršiuje iškočiojam lašo formos ploną paplotėlį, truputį patepame lydytu sviestu ir pabarstome sezamu arba nigela sėklomis.

Sviestu lengvai patepame įkaitusias skardas ir į jas klojame po du naan paplotėlius. Kepame apie 5-6 Minutes, kol duona iškils ir taps auksinės spalvos. Dedame į pašildytą indą ir uždengiame drobele, kad neatauštų. Prieš pateikiant patepame lydytu sviestu.

Komentarų apie "Naan – indiška duona": 7

  1. Nida:

    Petrai, dėkui:) Druskos turėtų būti 1 šaukštelis…. Sorry, jei įsivėlė klaida.

  2. Petras:

    Labsa, Nida!
    labai patinka man tavo receptai 🙂 Naan duodnoje druskos neturi buti ar netycia nepateko i recepta?

  3. Pingback: Indišką duoną nesunku išsikepti namuose

  4. neringa:

    pagaliau prisiruošiau ir aš išsikepti indiškos duonos, sumažinau produktų kiekį, bet tešlos vis tiek gavosi labai daug, bijau, kad tiek neįveiksim:) iškilo klausimas ar galima likusią tešlą užšaldyti ir panaudoti kitą kartą? ar nepakenks duonos kokybei?

  5. Nida:

    Labas Grita! Tikiuosi, atostogos pavyko ir prasti orai jų nesugadino:) Man visuomet smagu gaut iš tavęs kokią žinutę, ir ypač tavo naudingus kulinarinius patarimus ir pastebėjimus! Gražios atėjusios vasaros!

  6. grita:

    Labas,Nida, senai besiraseme, as irgi buvau isvykusi atostogu,tai pirmiausia grizusi uzsukau pas tave.Puikus receptas,manau, labai tinkamas vasaros griliams,nes i ta duonele galima privynioti ka tik nori ir valgyti su grilyje keptomis darzovemis ir ne tik.Lauksiu nauju tavo receptu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *