Šįkart užtrukau gerą savaitę, kol “siela grįžo namo” po kelionių:) Tie, kurie ilgai yra kur nors keliavę, mane supras: parvažiuoji žmogus po ilgo nebuvimo namuose, ir viskas nesava, daiktų nerandi, šaldytuvas tuščias, įkvėpimo nėra… Sugalvoji kokį patiekalą, pažiūri, kad pusę dienos sugaiši lakstydamas pirkti produktų. O čia dar kaip tyčia savaitgalis, kai tas nedirba, anas pasibaigęs… Esu sutikusi žmonių, kuriems ir mėnesio reikia, kad “sugrįžtų į ritmą”. Aš tiek daug be šeimininkavimo visgi neištverčiau:) 

Yra viena išimtis – nemoku gaminti svetimose virtuvėse. O ypač laikinose, kokiuose nors svečių namuose, kur atsidaręs spinteles randi keletą lėkščių ir stalo įrankių, porą pigiausių puodų, atšipusius iki begalybės peilius, kurie net virtos bulvės nė velnio neperpjautų, prisvilintą ir nuo karščio išsikraipiusią keptuvę, kažkada pirktą už porą litų… Tokios virtuvės tinka nebent arbatai užsiplikyti, arba sumuštiniui susitepti. O tai anoks šeimininkavimas:) Be to, keliaujant įdomiau ragauti kitų pagamintą maistą, semtis naujų idėjų…

Grįžusi po kelionių visada kokiam pusmečiui būnu soti……kiaušiniene pusryčiams:) Kiaušiniai visais pavidalais – tai tradicinis svečių namų ir viešbučių pusryčių repertuaras…. Tad per ilgas keliones jie išlenda per gerklę:) 

Užtai yra ypatinga diena, kai su pirkinių krepšiais iš mašinos į namus kursuoju kokius tris kartus, kai šaldytuve nelieka nė milimetro vietos (tiesa, jūs dar turėtumėte pamatyti mano šaldytuvą, kuris, lažinuosi, dvigubai didesnis nei tie, kurie stovi daugumoje tradicinių lietuviškų virtuvių), ir jis visas braška nuo daržovių ir šviežutėlių maisto produktų, mano šiaurinis balkonas nuklotas tais daiktais, kurie netilpo į šaldytuvą, o galvoje koks 100 idėjų ką gaminsiu šiandien, ryt, poryt…. (kad tik valgyt kam būtų:)). Štai ši diena man būna tikro sugrįžimo po kelionių diena! Nes nuo tada oficialiai “grįžtu į virtuvę” ir į normalų ritmą:)

Tad štai šia proga penktadienio vakare galima pasidaryti tikrą šventę! Net ir dviems. Su gero vyno taure ir ilgais pokalbiais. Aš savo šaldiklyje turėjau dvi naminės ožkos šlauneles, tačiau šiam patiekalui tiks ir aviena, ir jautiena, ir vištienos ketvertukai, ir kalakuto blauzdos… Svarbiausia šiame troškinyje – mano firminiu jau seniai tapęs pomidorų ir balto vyno padažas su avinžirniais, pagardintas Artimųjų Rytų prieskoniais, kuriuos jūs tikrai turite. Ir, be abejo, miela kompanija:) 

Prieš gamindami šį patiekalą būtinai iš vakaro užmerkite avinžirnius, kad jie išbrinktų. Arba geriausia jau dabar užsimerkite visą pakelį avinžirnių, juos gerai išbrinkinkite, tada suskirstykite į maišelius porcijomis, ir tokius išbrinkusius užšaldykite. Kitąkart kai sugalvosite ką nors su jais gaminti, iškart turėsite paruoštus:)

Ozkos troskinys su pomidorais ir avinzirniais-6_Horizontal
Jei neturite ožkienos patiekalą gaminkite su kitokia mėsa – aviena, jautiena, vištiena, kalakutiena…
Šviežių lapų salotos - kol dar nesibaigė sezonas...
Šviežių lapų salotos – kol dar nesibaigė sezonas…
Skaniausia - su kuskusu ir šviežių salotų lapais
Skaniausia – su kuskusu ir šviežių salotų lapais
Svarbiausia šiame patiekale - pomidorų padažas su vynu ir avinžirniais
Svarbiausia šiame patiekale – pomidorų padažas su vynu ir avinžirniais
Ožkienos troškinys pomidorų, balto vyno ir avinžirnių padaže
Porcijos 4
Sultinga mėsa ir aromatingas tirštas padažas, pagardintas Artimųjų Rytų prieskoniais
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 ožkienos šlaunys (arba kitokia mėsa: aviena, jautiena, kalakutiena, vištiena)
  2. Druskos, pipirų
  3. Šlakelis aliejaus
Padažui
  1. 1 svogūnas, supjaustytas
  2. 3-4 skiltelės česnako, susmulkintos
  3. 1 šaukštelis kumino
  4. 1/2 šaukštelio džiovintų kalendrų
  5. 1 šaukštelis saldžiosios paprikos
  6. 1/4 šaukštelio čili pipirų (arba pagal skonį)
  7. 1 šaukštelis cukraus
  8. 1 šaukštas pomidorų pastos
  9. 1 indelis (400g) pomidorų savo sultyse
  10. 1/2 stiklinės balto vyno
  11. 1 stiklinė išbrinkusių avinžirnių
Papuošimui
  1. Šviežios kalendros lapelių
Patiekimui
  1. kuskusas
  2. šviežių lapų salotos
Instrukcijos
  1. Mėsą pabarstykite druska, pipirais, galite kuriam laikui palikti pasimarinuoti. Gilioje keptuvėje arba troškintuve įkaitinkite šlaką aliejaus ir jame iš abiejų pusių apkepkite mėsą. Išimkite ir atidėkite į šalį.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 150C (su apipūtimo funkcija).
  3. Į keptuvę arba troškintuvą įpilkite dar šlakelį aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol šie suminkštės. Svogūnams bebaigiant kepti suberkite kapotus česnakus. Kai šie paskleis aromatą, suberkite visus prieskonius - kuminą, kalendras, saldžiąją papriką, čili pipirus, įberkite cukraus. Kepinkite maišydami, kol prieskoniai gardžiai pakvips, o svogūnai karamelizuosis. Tada įdėkite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite.
  4. Suplikite pomidorus su visu skysčiu, ir maišydami toliau kepinkite. Jei pomidorai nesmulkinti, tuomet sumaigykite juos lengvai lopetėle. Į konservą, kurioje buvo pomidorai, įpilkite iki pusės vandens, ir supilkite į kepantį padažą. Galiausia supilkite vyną, pagardinkite druska ir pipirais, suberkite avinžirnius, ir kurį laiką patroškinkite, kol padažas sutirštės.
  5. Jei padažą gaminote keptuvėje, supilkite jį į troškintuvą, sudėkite apkeptus mėsos gabalus, panardinkite juos į padažą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite sandariai uždengtame troškintuve 1.5 valandos, per pusę kepimo laiko apversdami mėsą kita puse, ir karts nuo karto pašlakstydami padažu. Jei padažas pernelyg tirštas, įpilkite kepant šiek tiek vandens.
  6. Patiekite troškinį pabarstę šviežių kalendrų lapeliais, su kuskusu ir šviežių lapų salotomis.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.