Po Valentiniškos šventės, kuri, tikiuosi, visiems jums praėjo be galo šiltai ir romantiškai, reikia skubiai pradėti ruoštis naujai šventei – Vasario 16-tai!:) Ir kadangi mūsiškė nepriklausomybės diena švenčiama ne vidurvasarį, kai orą pripildo gardaus grilio dūmo kvapas, o šaltą viduržiemį, prisiekusiems kulinarijos mylėtojams tai tik pliusas: šventinių patiekalų pasirinkimas – kur kas platesnis nei ant iešmo suverti marinuotos mėsos gabalėliai:) Jei dar neapsisprendėte ką pagaminti šventinei vakarienei – gal patiks šis nesudėtingas patiekalas?

Žuvų paplotėlius nusižiūrėjau nuo Oliverio. Medumi ir garstyčiomis karamelizuotas saldžias bulves – nuo Australijos moterų pamėgto leidinio Women’s weekly. Eksperimentuokit į sveikatą, keisdami ingredientus (pvz., saldžias bulves – morkomis), nes tik eksperimentais pasiekiama tobulybė! 🙂

Žuvų paplotėliai (4 asm)

  • 2 riekės padžiūvusios baltos duonos*
  • 2 po 150g lašišų file (be odos, be kaulų)
  • 300g baltos jūrinės žuvies file (be odos, kaulų)
  • 200g šviežio tuno
  • 1 citrina
  • 1 česnako skiltelė
  • saujelė šviežių petražolių
  • aliejaus kepimui

* Dviejų riekelių man buvo per mažai, paplotėlių norėjosi minkštesnių. Todėl naudočiau dar tiek pat.

Padžiovintą baltą duoną maisto smulkintuvu susmulkiname į trupinius. Tuo pačiu maisto smulkintuvu pulsuojant susmulkiname žuvį. Aš šiame procese nepasitikėjau savo smulkintuvu, nes nenorėjau, kad žuvis susimaltų į tyrelę, todėl žuvis sukapojau peiliu į vientisą masę. Gavosi toks „kebabinis” variantas 🙂 Beje, galima naudoti ir mėsmalę.

Su žuvies mase sumaišome nutarkuotos citrinos žievelę, susmulkintas petražoles, susmulkintą česnako skiltelę ir gerą žiupsnį druskos ir pipirų. Į masę įmaišom 2 šaukštus džiūvėsių (štai čia aš dėčiau džiūvėsių daugiau). Tada formuojame žuvies paplotėlius rankomis arba apvalia formele, kad gautųsi lygūs. Iš abiejų pusių gausiai apvoliojame džiūvėsiuose.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų ir iš abiejų pusių apskrudiname paplotėlius (maždaug po 7 minutes iš abiejų pusių).

Garstyčiomis ir medumi karamelizuotos saldžios bulvės (4-6 asm)

  • 2 kg saldžių bulvių, nuplautų, bet nenuluptų
  • 1/3 puodelio (120g) medaus
  • 1/4 puodelio (70g) grūdėtųjų garstyčių
  • 2 šaukštai pasmulkintų šviežio rozmarino spygliukų

Įkaitiname orkaitę iki 200C. Supjaustome saldžias bulves stalo teniso kamuoliuko dydžio gabaliukais.

Atskirame dubenyje sumaišome garstyčias, medų ir rozmarinus. Į šią masę sudedame saldžias bulves ir gerai jas apvoliojame, kad tolygiai pasidengtų šia mase. Sudedame taip pavoliotas bulves į pergamentiniu popieriumi išklotą didelę kepimo skardą vienu sluoksniu (jei netelpa, naudokit dvi skardas) ir skrudiname orkaitėje apie valandą, kol bulvės tampa minkštos ir karamelizuotos.

Žuvies paplotėlius pateikiau ant kuskuso „pagalvėlės”. Kuskusą paruošiau pagal instrukcijas, parašytas ant pakelio, pagardinau sviestu ir kapotomis šviežiomis petražolėmis bei trupučiu cinamono.

Skanių ir jaukių švenčių!

Komentarų apie "Žuvų paplotėliai ir medumi bei garstyčiomis karamelizuotos saldžios bulvės": 2

  1. Nida:

    Mindaugaaaaaiiiiii!!!! Sveikas sugrįžęs į „eterį”:)) Buvau tavęs pasigedusi. Einu skaityti tavo naujų įrašų:)
    Už 10 ačiū:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *