Nidos receptai

Tuno užtepėlė su citrina ir žaliais pipirais

Yra tokia taisyklė, kurios aš niekuomet nesilaikau. Ta taisyklė skelbia, kad užuot naują patiekalą gaminus svečiams, reikia pradžioje jį pagaminti saviems, be progos ir be streso, o tik tada “išstoti ant scenos”. Tai va aš niekada taip nedarau. Darau priešingai. Jei randu kokį įdomesnį patiekalo receptą, vien tą receptą perskaičiusi galiu nuspręsti ar viskas gausis gerai, ar neverta rizikuoti.

Tuno uztepele su zaliaisiais pipirais

Taip atsitiko ir pastarąjį kartą – be kelių jau mano firminiais tapusių patiekalų, vakarėliui išbandžiau ir keletą visiškai naujai atrastų. Ir ką gi – ši tuno užtepėlė tapo mano vertinimų skalėje visišku lyderiu, ir net neabėjoju, kad ji įeis į dažnai gaminamų grupę:) Be galo paprasta pagaminti, be įmantrių priedų (nebent konservuoti žalieji pipirai, bet tikiu, kad Lietuvoje jie taip pat laisvai randami kaip ir Izraelyje). Dar vienas geras patiekalo nbruožas – kad jis pagaminamas iš vakaro, ir tik prieš prasidedant vakarėliui įdedamas į lėkštę. Man patinka, kai daug ką galima pasidaryti iš anksto, nepasiliekant pernelyg daug rūpesčių paskutinei dienai.

Išmėginkit, tikrai patiks!

Tuno uztepele su lasisa

Tuno užtepėlė su citrina ir žaliais pipirais (8 asm).

2 x 170g indeliai konservuoto tuno aliejuje, nusausinto

100g labai mink6to sviesto

1 šaukštas alyvuogių aliejaus

4 šaukštai grietinės

1 ir 1/2 šaukštelio nutarkuotos citrinos žievelės

2 šaukštai citrinos sulčių

Drsuka, pipirai

5 šaukšteliai nusausintų marinuotų žaliųjų pipirų

6 didelės plonos riekelės rūkytos lašišos

Tuną, sviestą. citrinos sultis ir žieveles, aliejų, grietinę sudedame į virtuvinį kombainą ir sutriname iki pastos konsistencijos. Jei peiliukai nustoja suktis dėl per tirštos masės, įlašiname kelis lašus šilto virinto vandens.

Nusausintus pipirus lengvai patraiškome kočėlu ir įmaišome rankomis į tuno masę. Pagal skonį pagardiname druska ir pipirais.

Aliejumi patepame du nedidelius dubenėlius (labai gerai tinka užkepėlėms skirti indeliai). Juos išklojame virtuvine plėvele, palikdami laisvus plačius plėvelės kraštus, kuriais vėliau uždengsime patiekalą. Visą indelį kartu su sienelėmis išklojame lašišos gabalėliais, taip, kad jie truputį persidengtų tarpusavyje. Paliekam šonuose lašišos kraštus tiek, kad jų užtektų uždengti visam likusiam paviršiui.

tuno uztepele

Padalinam tuno užtepėlės masę į abu indelius, išklotus lašiša, šaukštu paspaudžiam, kad užsipildytų visa ertmė. Lašišos juosteles, kurios kyšo paliktos, uždengiame ant viršaus ir uždengiame celofano plėvele. Pastatome į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, kad sustingtų.

Išimame pagamintus užkandžius ir išverčiame uos ant lėkštutės, nulupam celofano plėvelę. Pateikiame su krekeriais arba šviežia balta duona, arba paskrudintu gabalėliu duonos.

tuno uztepele

 

Comments

  1. grita
    2013 04 06

    Labai puikus patiekaliukas,butinai pasigaminsiu.

  2. Nida
    2013 04 06

    Grita, nu kaip man smagu, kai tu visuomet pirmoji perskaitai ir parašai!!:)

  3. grita
    2013 04 06

    Nida,na taip iseina tikrai netyacia, toks vaizdas,kad as istisai prie kompo,bet greiciuiau prie puodu.Pasigirsiu,kad geguzes pabaigoje laukiu dar vieno anukelio,tai savaitgali kai atvaziuoja tai lepinu visokiais skanumynais.

  4. Nida
    2013 04 06

    Grita!!! Kokia puiki naujiena!!!!!!! Sveikinu!!!!! Čia tai bent malonūs rūpesčiai!!!:)

  5. Skaitytoja
    2013 04 06

    Nida, kaip skaniai skamba! Butinai isbandysiu kita savaitgali. Man irgi patinka tokie patiekalai, kuriuos galima pasiruosti is vakaro ar kelios dienos pries ir patiekti sveciams atejus. Ir man irgi buna puiki proga isbandyti daug naujau patiekalu/ uzkandziu, kuriu dar nesu dariusi :)

  6. Ruta
    2013 04 06

    Puikios nuotraukos, labai grazios kompozicijos!!

  7. Nida
    2013 04 07

    Dėkui, Rūta ir Skaitytoja! Galimybė pasigaminti iš anksto patiekalus, kurie ant stalo atrodo kaip ką tik paruošti yra išties nepamainoma, planuojant vakarėlius. Kartais, kai mūsų namuose vyksta priėmimai, kuriems samdome profesionalias šefų komandas, visuomet stebiuosi, kiek dalykų jie atsiveža jau iš anksto padarytų, apkeptų, sudėliotų, paruoštų… Paskutinė stadija, prieš pat patiekalui atkeliaujant ant stalo, trunka labai trumpai…

  8. Agne
    2013 04 07

    Nida, o zalieji pipirai, tai kurie dabar cia? Ne jelapenos?

  9. Nida
    2013 04 07

    Agne, oi ne ne, ne jelapenos! Tai green peppercorns – tokie pat kaip juodi pipirai, tik žalios spalvos. Jie parduodami konservuoti (mažuose stiklainėliuose, dažniausiai stovi šalia kaparėlių). Jie atrodo štai taip: http://www.google.co.il/imgres?imgurl=http://www.jewmalt.com/wp-content/uploads/2012/01/Hakushu-2.jpg&imgrefurl=http://www.jewmalt.com/category/distilleries/suntory-hakushu/&h=2396&w=1175&sz=341&tbnid=W5SfnxFZIk32HM:&tbnh=98&tbnw=48&zoom=1&usg=___mq6VTNI9Hk3ryjLq2nPeG213oU=&docid=YpWNU6L0NC94HM&sa=X&ei=5VdhUdiDMKnM0QWLroHwBQ&ved=0CEEQ9QEwAg&dur=459

  10. Dovilė
    2013 04 07

    Labai estetiškai patiekta. Man visad klausimas buvo kaip tas užtepėles gražiau patiekti. Visa ką sumastydavau, tai tik į gražų indelį įdėti arba jei kietesnės konsistencijos kokio puodelio pagalba paprastai bokštelį padaryti.

  11. Nida
    2013 04 07

    Dovile, ši užtepėlė turi kietesnę konsistenciją dėl naudojamo sviesto. Tad šaldytuve ji sustingsta ir pjaustoma išlaiko formą. Kitos užtepėlės kreminės, tad iš tiesų su estetika sunkiau. Na, nebent į labai kokį gražų indą įdėt, bet po pirmo pamakalavimo peiliu ar šaukštu, viskas sugriūna:)

  12. odeta
    2013 04 08

    Nida, pastas darau visokias, bet kad suvynioti į lašišą, niekada “nedašilo” ačiū už puikią idėją. Nebereikės svečiams šaukštais kabinti ir teptis ant skrebučių…fantastika:)

  13. Nida
    2013 04 08

    Odeta, tik turėk omeny, kad ši užtepėlė sustingusi tampa kieta, pjaunama peiliu. Jei į lašišą sudėsi minkštą masę, nekas gusis- išbėgs viskas per kraštus:)

  14. Ausra
    2013 04 08

    kaip mandrai atrodo!!! tikrai puiki ideja; riekes kada ir man sitaip paserviruoti, kai noresiu sublizfgeti;

  15. Nida
    2013 04 08

    Iš tiesų, Aušra, mandra ir kartu paprasta:) Ir atrodo ant stalo “blizgančiai”!:)

  16. Egidija
    2013 12 23

    o, o, o! +1 patiekalas kuciu stalui! Aciu:)

  17. Nida
    2013 12 24

    Pažadu, kad sulauksite daug liaupsių! Ši užtepėlė visuomet būna ant mūsų šventinio stalo ir džiaugiasi didele sėkme!

  18. Skaitytoja
    2013 12 29

    Nida, sveika, susiruosiau gaminti :) Pasitikslinimas: tunas 170g cia jau grynoji tuno mase (170)? Ar skardines su skysciu 170g mase? Kvailokas klausimas, bet noriu but tikra :)))

  19. Nida
    2013 12 30

    170 – skardinės masė. Aliejaus nupylus bus šiek tiek mažiau. Sėkmės:)))

  20. Skaitytoja
    2014 01 10

    Dariau, ir tikrai – super uztepele! Traukiu i pastovius receptukus :)

  21. Nida
    2014 01 11

    Skaitytoja, net neabejojau, kad taip ir bus:) Labai džiaugiuosi!

  22. Gabija
    2014 12 01

    kur radote Lietuvoje green pepercorns?

  23. Nida
    2014 12 03

    Na, šeimininkės ir šeimininkai, pasidalinkite info su Gabija, nes aš savus pirkau ne Lietuvoje. Gal Assorti būtų?

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>