Tuno užtepėlė su citrina ir žaliais pipirais

6 Apr

Yra tokia taisyklė, kurios aš niekuomet nesilaikau. Ta taisyklė skelbia, kad užuot naują patiekalą gaminus svečiams, reikia pradžioje jį pagaminti saviems, be progos ir be streso, o tik tada “išstoti ant scenos”. Tai va aš niekada taip nedarau. Darau priešingai. Jei randu kokį įdomesnį patiekalo receptą, vien tą receptą perskaičiusi galiu nuspręsti ar viskas gausis gerai, ar neverta rizikuoti.

Tuno uztepele su zaliaisiais pipirais

Taip atsitiko ir pastarąjį kartą – be kelių jau mano firminiais tapusių patiekalų, vakarėliui išbandžiau ir keletą visiškai naujai atrastų. Ir ką gi – ši tuno užtepėlė tapo mano vertinimų skalėje visišku lyderiu, ir net neabėjoju, kad ji įeis į dažnai gaminamų grupę:) Be galo paprasta pagaminti, be įmantrių priedų (nebent konservuoti žalieji pipirai, bet tikiu, kad Lietuvoje jie taip pat laisvai randami kaip ir Izraelyje). Dar vienas geras patiekalo nbruožas – kad jis pagaminamas iš vakaro, ir tik prieš prasidedant vakarėliui įdedamas į lėkštę. Man patinka, kai daug ką galima pasidaryti iš anksto, nepasiliekant pernelyg daug rūpesčių paskutinei dienai.

Išmėginkit, tikrai patiks!

Tuno uztepele su lasisa

Tuno užtepėlė su citrina ir žaliais pipirais (8 asm).

2 x 170g indeliai konservuoto tuno aliejuje, nusausinto

100g labai mink6to sviesto

1 šaukštas alyvuogių aliejaus

4 šaukštai grietinės

1 ir 1/2 šaukštelio nutarkuotos citrinos žievelės

2 šaukštai citrinos sulčių

Drsuka, pipirai

5 šaukšteliai nusausintų marinuotų žaliųjų pipirų

6 didelės plonos riekelės rūkytos lašišos

Tuną, sviestą. citrinos sultis ir žieveles, aliejų, grietinę sudedame į virtuvinį kombainą ir sutriname iki pastos konsistencijos. Jei peiliukai nustoja suktis dėl per tirštos masės, įlašiname kelis lašus šilto virinto vandens.

Nusausintus pipirus lengvai patraiškome kočėlu ir įmaišome rankomis į tuno masę. Pagal skonį pagardiname druska ir pipirais.

Aliejumi patepame du nedidelius dubenėlius (labai gerai tinka užkepėlėms skirti indeliai). Juos išklojame virtuvine plėvele, palikdami laisvus plačius plėvelės kraštus, kuriais vėliau uždengsime patiekalą. Visą indelį kartu su sienelėmis išklojame lašišos gabalėliais, taip, kad jie truputį persidengtų tarpusavyje. Paliekam šonuose lašišos kraštus tiek, kad jų užtektų uždengti visam likusiam paviršiui.

tuno uztepele

Padalinam tuno užtepėlės masę į abu indelius, išklotus lašiša, šaukštu paspaudžiam, kad užsipildytų visa ertmė. Lašišos juosteles, kurios kyšo paliktos, uždengiame ant viršaus ir uždengiame celofano plėvele. Pastatome į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, kad sustingtų.

Išimame pagamintus užkandžius ir išverčiame uos ant lėkštutės, nulupam celofano plėvelę. Pateikiame su krekeriais arba šviežia balta duona, arba paskrudintu gabalėliu duonos.

tuno uztepele

 

Print Friendly

Komentarai

  1. grita 06. Apr, 2013 at 12:53 #

    Labai puikus patiekaliukas,butinai pasigaminsiu.

  2. Nida 06. Apr, 2013 at 13:14 #

    Grita, nu kaip man smagu, kai tu visuomet pirmoji perskaitai ir parašai!!:)

  3. grita 06. Apr, 2013 at 15:09 #

    Nida,na taip iseina tikrai netyacia, toks vaizdas,kad as istisai prie kompo,bet greiciuiau prie puodu.Pasigirsiu,kad geguzes pabaigoje laukiu dar vieno anukelio,tai savaitgali kai atvaziuoja tai lepinu visokiais skanumynais.

  4. Nida 06. Apr, 2013 at 15:50 #

    Grita!!! Kokia puiki naujiena!!!!!!! Sveikinu!!!!! Čia tai bent malonūs rūpesčiai!!!:)

  5. Skaitytoja 06. Apr, 2013 at 17:06 #

    Nida, kaip skaniai skamba! Butinai isbandysiu kita savaitgali. Man irgi patinka tokie patiekalai, kuriuos galima pasiruosti is vakaro ar kelios dienos pries ir patiekti sveciams atejus. Ir man irgi buna puiki proga isbandyti daug naujau patiekalu/ uzkandziu, kuriu dar nesu dariusi :)

  6. Ruta 06. Apr, 2013 at 18:03 #

    Puikios nuotraukos, labai grazios kompozicijos!!

  7. Nida 07. Apr, 2013 at 12:17 #

    Dėkui, Rūta ir Skaitytoja! Galimybė pasigaminti iš anksto patiekalus, kurie ant stalo atrodo kaip ką tik paruošti yra išties nepamainoma, planuojant vakarėlius. Kartais, kai mūsų namuose vyksta priėmimai, kuriems samdome profesionalias šefų komandas, visuomet stebiuosi, kiek dalykų jie atsiveža jau iš anksto padarytų, apkeptų, sudėliotų, paruoštų… Paskutinė stadija, prieš pat patiekalui atkeliaujant ant stalo, trunka labai trumpai…

  8. Agne 07. Apr, 2013 at 13:39 #

    Nida, o zalieji pipirai, tai kurie dabar cia? Ne jelapenos?

  9. Nida 07. Apr, 2013 at 14:26 #

    Agne, oi ne ne, ne jelapenos! Tai green peppercorns – tokie pat kaip juodi pipirai, tik žalios spalvos. Jie parduodami konservuoti (mažuose stiklainėliuose, dažniausiai stovi šalia kaparėlių). Jie atrodo štai taip: http://www.google.co.il/imgres?imgurl=http://www.jewmalt.com/wp-content/uploads/2012/01/Hakushu-2.jpg&imgrefurl=http://www.jewmalt.com/category/distilleries/suntory-hakushu/&h=2396&w=1175&sz=341&tbnid=W5SfnxFZIk32HM:&tbnh=98&tbnw=48&zoom=1&usg=___mq6VTNI9Hk3ryjLq2nPeG213oU=&docid=YpWNU6L0NC94HM&sa=X&ei=5VdhUdiDMKnM0QWLroHwBQ&ved=0CEEQ9QEwAg&dur=459

  10. Dovilė 07. Apr, 2013 at 16:50 #

    Labai estetiškai patiekta. Man visad klausimas buvo kaip tas užtepėles gražiau patiekti. Visa ką sumastydavau, tai tik į gražų indelį įdėti arba jei kietesnės konsistencijos kokio puodelio pagalba paprastai bokštelį padaryti.

  11. Nida 07. Apr, 2013 at 22:12 #

    Dovile, ši užtepėlė turi kietesnę konsistenciją dėl naudojamo sviesto. Tad šaldytuve ji sustingsta ir pjaustoma išlaiko formą. Kitos užtepėlės kreminės, tad iš tiesų su estetika sunkiau. Na, nebent į labai kokį gražų indą įdėt, bet po pirmo pamakalavimo peiliu ar šaukštu, viskas sugriūna:)

  12. odeta 08. Apr, 2013 at 09:00 #

    Nida, pastas darau visokias, bet kad suvynioti į lašišą, niekada “nedašilo” ačiū už puikią idėją. Nebereikės svečiams šaukštais kabinti ir teptis ant skrebučių…fantastika:)

  13. Nida 08. Apr, 2013 at 11:28 #

    Odeta, tik turėk omeny, kad ši užtepėlė sustingusi tampa kieta, pjaunama peiliu. Jei į lašišą sudėsi minkštą masę, nekas gusis- išbėgs viskas per kraštus:)

  14. Ausra 08. Apr, 2013 at 18:34 #

    kaip mandrai atrodo!!! tikrai puiki ideja; riekes kada ir man sitaip paserviruoti, kai noresiu sublizfgeti;

  15. Nida 08. Apr, 2013 at 20:05 #

    Iš tiesų, Aušra, mandra ir kartu paprasta:) Ir atrodo ant stalo “blizgančiai”!:)

  16. Egidija 23. Dec, 2013 at 21:23 #

    o, o, o! +1 patiekalas kuciu stalui! Aciu:)

  17. Nida 24. Dec, 2013 at 08:07 #

    Pažadu, kad sulauksite daug liaupsių! Ši užtepėlė visuomet būna ant mūsų šventinio stalo ir džiaugiasi didele sėkme!

  18. Skaitytoja 29. Dec, 2013 at 20:52 #

    Nida, sveika, susiruosiau gaminti :) Pasitikslinimas: tunas 170g cia jau grynoji tuno mase (170)? Ar skardines su skysciu 170g mase? Kvailokas klausimas, bet noriu but tikra :) ))

  19. Nida 30. Dec, 2013 at 13:28 #

    170 – skardinės masė. Aliejaus nupylus bus šiek tiek mažiau. Sėkmės:)))

  20. Skaitytoja 10. Jan, 2014 at 12:02 #

    Dariau, ir tikrai – super uztepele! Traukiu i pastovius receptukus :)

  21. Nida 11. Jan, 2014 at 09:05 #

    Skaitytoja, net neabejojau, kad taip ir bus:) Labai džiaugiuosi!

Komentuok!