Sveiki įžengę į Naujuosius 2011 metus! Tikiuosi, kad šampanas liejosi laisvai, ant stalo garavo gardūs valgiai, visi valgė, per barzdą nevarvėjo, visi liko sotūs ir laimingi 🙂

Mes naujuosius pasitikom Nazarete – arabiškoje Šventosios Žemės dalyje. Po pernykščio nusivylimo, kuomet švęsdami naujametinę šventę viename restoranų Tel Avive buvom vieninteliai, keliantys vidurnaktį šampano taures ir dainuojantys ilgiausių metų (kas iššaukė gausius gretimų staliukų aplodismentus už gražiai paruoštą programą:)), tai šiemet išties visa širdimi jaučiu, kad naujieji atėjo. Baliuje, kuriame turėjom garbės dalyvauti, buvo pateiktas aukščiausios klasės maistas, gyvai dainavo net trys solistai, visi 200 svečių trypė pagal skambius muzikos ritmus, laisvai liejosi prancūziškas šaampanas, o vidurnaktį, per patį metų virsmą, ant galvų pažiro šūsnys blizgančių popiėrėlių, pučiamų galingo ventiliatoriaus (užuojauta valytojoms, kurios turėjo tuos popierėlius surinkti po baliaus…).

Na, o pirmasis šių metų įrašas, kaip ir reikia tikėtis po geros šventės, – tai soti sriuba, atstatanti prarastas jėgas ir sveikatą:) Tai tradicinė tiršta žirnienė. Kažkodėl man žirnienė asocijuojasi su kareiviškomis lauko virtuvėmis, garuojančiomis tarp sniego pusnynų vidury baltos žiemos. Ir nesvarbu, kad Tel Avive +23, po Naujųjų lietuviškas skrandis reikalauja sriubos ir su juo nepasiginčysi 🙂

Sriubai reikės:

2-3 juostelių rūkytų lašinukų, supjaustytų mažais gabaliukais

Vidutinio svogūno

2-3 česnako skiltelių

1 didelės morkos, supjaustytos gabaliukais

2 vidutinių bulvių, supjaustytų gabaliukais

1 puodelio žirnių (geriausia, jei išmirkysite juos kelias valandas arba pamerksite iš vakaro)

Druskos, pipirų, lauro lapų (2)

Keptuvėje arba puode storu dugnu paspirginam lašinukus, jei trūksta riebalų, įpilam šiek tiek alyvų aliejaus. Pakepiname riebaluose svogūnus, kol suminkštėja, sudedam česnakus, tada supilam morkas. Viską apkepinam nuolat pamaišant. Sudedam žirnius, užpilam vandens (apie 2 Litrus), užverdam. Įberiam 1,5 šaukštelio druskos, šaukštelį cukraus, pipirų, 2 lauro lapus ir paliekame virti, kol žirniai suminkštės. Pabaigoje suberiame supjaustytas bulves ir dar paverdame, kol suminkštėja bulvės. Pataisome skonį, jei trūksta druskos. Jei pageidaujate, galite sriubą supilti į blenderį ir sutrinti iki tirštos vientisos masės.

Valgome su grietine (jei mėgstate) ir kapotomis petražolėmis, su paskrudinta balta duona.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *