Pernai, benaršydama vienos mėgstamos lenkų blogerės Every Cake You Bake tinklapį, negalėjau atsigėrėti įvairiausiais sumanymais kaip panaudoti maiste žibutes. Gležnais violetiniais lapeliais ji puošė tortus, gardino macaronsų kremą, žibučių cukrumi barstė eklerus, gamino žibučių sirupą ir uogienes. Tiesa, ji naudojo ne tą rūšį žibučių, kurios auga mūsų miškuose, o labiau darželio gėles, kurios turi labiau išreikštą violetinę spalvą.

Pernai visus metus dirbau Lenkijoje, tad parkeliavusi trumpiems savaitgaliams namo, pasimėgauti žibutėmis taip ir neturėjau galimybės. Užtai šiemet stebiu bundančios gamtos kvėpavimą taip nuosekliai, kaip niekad iki to. Man tyvenu miške, kur pavasarį mėlynuoja žibučių laukymės, vasarą noksta žemuogės, avietės ir mėlynės, o rudenį galima ir pagrybauti:) 

Parsinešiau vakar visą pluoštą gležnų žiedelių ir pasigaminau truputėlį žibučių cukraus – tik tiek, kiek prireiks dekoracijoms ir pabarstymams. Buvo gaila plėšyti vioeltinių lapelių, verčiau sumerkusi pundą į kavos puodelį mėgausiuosi pavasario spalvomis dar keletą dienų:) 

Žibučių cukrui tiks miško žibutės, o taip pat tos, kurios auga pievose, bet nepatarčiau naudoti gėlių, kurias nuskinsite tręšiamose žemėse. Teks nuskabyti visus melsvus žiedlapius po vieną, antraip persismelks nemalonus gėlių kotelių skonis. Kuo daugiau lapelių naudosite, tuo bus intensyvesnė spalva. Tuo tarpu tikėtis kokio nors išraiškingo miško žibučių cukraus kvapo neverta, nes jos beveik nekvepia. Užtai kitų rūšių žibučių cukrus tikrai turėtų kvepėti! 

Kokia nepakartojama žibučių spalva!!
Kokia nepakartojama žibučių spalva!!
Žibučių cukrus tiks desertų dekoracijoms
Žibučių cukrus tiks desertų dekoracijoms
Kuo stambesnis cukrus, tuo gražiau. Kuo daugiau žibučių lapelių, tuo intensyvesnė spalva
Kuo stambesnis cukrus, tuo gražiau. Kuo daugiau žibučių lapelių, tuo intensyvesnė spalva
Žibučių cukrus
Greitas ir paprastas būdas pasigaminti violetinio cukraus dekoracijoms
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 stiklinė stambių kristalų cukraus
  2. 1/2 stiklinės (arba daugiau) žibučių žiedlapių
Instrukcijos
  1. Suberkite cukrų ir žiedlapius į gūstuvę ir grūskite kol žiedlapiai nudažys cukrų violetine spalva.
  2. Suberkite taip paruoštą cukrų ant pergamentinio popieriaus, paskleiskite kuo plonesniu sluoksniu ir palikite džiūri per naktį.
  3. Suberkite išdžiūvusį cukrų į sandariai užsidarantį stiklinį indelį.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Žibučių cukrus": 8

  1. Nida:

    Kristina, manau, kad kaip ir kiekvieną cukrų – galima laikyti kelis mėnesius tai tikrai! Bet kadangi šį gaminau pirmąkart, tai pažiūrėsiu kiek stovės ir ar neišbluks spalva:)

  2. Nida:

    Inga, Marta, Kristina – manau, kad Kristinos išaiškinimas yra tiksliausias. Po Martos pastabos puoliau ieškoti informacijos kiek nuodingos žibutės, ir išties, jų šviežių valgyti nepatartina. Tuo tarpu džiovintos žibutės, pasak šaltinių – yra vaistažolė. Šiuo atveju nežinau kaip traktuoti, mat cukrus sutrintas su žibučių lapeliais visiškai išdžiūna… Nemanau, kad toks mažas kiekis galėtų pakenkti, bet jei tik turite galimybę, darykite cukrų iš našlaičių (ypač laukinių). Beje, ir mano skaityta lenkė blogerė būtent iš našlaičių daro ir cukrų, ir sirupą, ir kitus dalykus. Spalva taip pat turėtų būti intensyvesnė nei žibuoklių.

  3. Kristina:

    Nida, aš savo laiku labai aiškinausi reikalus apie žibučių valgymą, tai pasidalinsiu patirtimi 🙂 Tai va, mūsų miškų žibuoklės (lot. hepatica nobilis) iš tiesų priklauso vėdryninių šeimai ir yra laikomos nuodingomis. Naudojant mažais kulinariniais kiekiais, manau, niekas nenusinuodytų, bet šiaip jau dėl toksiškumo ir silpno kvapo virtuvėje jos nenaudojamos. Tuo tarpu kvapiosios gėlytės botaniniu požiūriu yra visai ne žibuoklės, o kvapiosios našlaitės (lot. Viola odorata). Lietuvoje (ypač Žemaitijoje) jų būna ir sulaukėjusių, bet mūsų kraštuose nėra, tai auginu darželyje (kapiųjų našlaičių nereikia maišyti su miškuose dažnomis šuninėmis našlaitėmis Viola canina). Šie žiedeliai turi labai stiprų kvapą (net išdžiovinti), aš juos ir cukruoju, ir sirupą verdu, ir, pavyzdžiui, morengus su jais kepu. Every Cake You Bake naudoja būtent kvapiąsias našlaites.

  4. Inga:

    O Dieve, kokios gražios nuotraukos!!! Ypač ta pirma, kur žibutės gražiai sau pūpso puodelyje! Perduosiu receptą mamai, kad padarytų tokio cukraus, nes pas mus žibutės neauga!

  5. Marta:

    Nida, aš pati esu naudojusi žibutes keliems receptams, bet vis sulaukdavau replikos, kad žibutės nuodingos. Galbūt tu esi radusi TĄ teisingą atsakymą – tai kaipgi čia yra? 🙂 mačiau ir žibučių sirupus darant.
    Cukrus puikus – pati pamėginsiu ir su kitomis gėlėmis, gal bijūnų spalva būtų vežanti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *