Sveiki atjoję į 2014-uosius!! Tegul visi gausūs linkėjimai išsipildo, tepasiteisina visos viltys, kad šie naujieji būtų tikrai patys pačiausi:)

Po Naujametinių švenčių maratono, kaip žinia, žmonės būna pavargę nuo įmantrių valgių gausos. Dažnai tada, kai jau visi šventiniai likučiai sudoroti, norisi kažko jaukaus ir kasdieniško, naminio ir paprasto. Ir skanaus:)

Manau, kad visi Planetos gyventojai  gali būti suskirstyti į dvi dalis: tuos, kurie mėgsta kepenėles, ir tuos, kuriuos jų kvapas tiesiog vimdo. Nepavydžiu tokiems (antriesiems), jei jie dienas turėjo leisti sovietiniame darželyje, mat kepenėlės būdavo gan dažnos vaišės:) Iki šiol prisimenu persikreipusius kai kurių vaikų veidus, kai jiems auklėtojos mėgindavo per prievartą sugrūsti vieną kitą šaukštą pietų…:)

vistienos kepeneles

Aš priklausau tai pirmai grupei:) Labai smagu, kad mano vyras, ir vaikai taip pat nespjauna į kepenėlių pusę. Šiuo patiekalu, žinoma, nepiktnaudžiaujam, bet kartais, kai tik akis užkliūna už vištienos kepenėlių parduotuvėje, sugalvoju paruošti žaibišką skanią vakarienę.

Vištienos kepenėlės – tai milžiniškas vitamno A aruodas, tad jei kam šio vitamino trūksta, paskubėkite į mėsos skyrių:)

keptos vistienos kepeneles

Keptos vištienos kepenėlės (panašiai kaip darydavo mama, bet mano „pagerintos”:) 2-3 asm.

1/2 kg išvalytų vištienos kepenėlių

1 stiklinė pieno arba vandens

1/2 raudonojo svogūno, supjaustyto plunksnelėmis

1 rudasis svogūnas, suojaustyto plunksnelėmis

1 skiltelė česnako, labai smulkiai sukapoto

1/2 šaukštelio rupios druskos

1 šaukštelis rudojo cukraus

1-2 šaukštai raudonojo de xseres acto (arba Porto arba Marsala vyno)

Šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Čiobrelių – papuošimui ir pagardinimui (nebūtina)

Patiekimui: bulvių košė arba kruopos (skanu su perlinėmis, grikių kruopomis) ir karštas garnyras (burokėlių, morkų ar kt).

Kepenėles nuplaukite ir sudėkite į dubenėlį. Užpilkite pienu ir palikite pastovėti, kol paruošite kitus ingredientus.

Supjaustykite svogūnus, susmulkinkite česnakus.

Įkaitinkite didelėje keptuvėje aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite nuolat maišydami. Kai jie suminkštėja ir truputį apskrusta, suberkite česnakus ir po kelių sekundžių – nukoštas ir nusausintas kepenėles. Kepinkite maišydami, apversdami, apkepindami kepenėles iš visų pusių, kol jos gražiai paruduos, bus minkštos, o pragnybus nesimatys raudoos spalvos. Pabaigoje užberkite druska, cukrumi, viską išmaišykite, ir supilkite actą (arba vyną) bei užberkite šviežiai grūstais pipirais. Viską dar minutę pakaitinkite, kad actas nugaruotų, skoniai susigertų.

Pateikite pabarstę čiobrelių lapeliais, su karštais garnyrais – bulvėmis, kruopomis, daržovėmis.

kepeneles vistos

Komentarų apie "Vištienos kepenėlės": 22

  1. Sandra:

    Labai mėgstu kepeneles vištienos kalakutienos. Dažniausiai gaminu kotletus jie minkštesni nei jas taip pakepinti ar troškinti. Nustebau nes acto maiste nemėgstu lengvas vynas ar obuoliai geriau bet jo šitokį recepto nezynau. O garnyras labiau bulvės su daržovėmis.

  2. Nida:

    Ieva, aš visiškai jūsų pusėje:) Man šios kepenėlės irgi vietoje torto tinka:)

  3. Ieva:

    Darau ir su obuoliais ir su vynu kartu. Galima valgyti vietoje torto!

  4. Kestutis Valunta:

    Zodziu dejau ir vyna ir obuolius o daugiau laikiausi recepto patiekiau su virtom bulvem ir agurku salotom. Skonis pasakiskas ir zmona patenkinta!!! 100% rekomenduoju!

  5. Kestutis Valunta:

    Na kadangi neturiu po ranka nei vyno nei acto bandysiu su obuoliais. Ziuresim kas cia per skanumas gausis!

  6. Dalia:

    Sveiki kepeneliu megejai!Kepeneles labai megsta mano vyras,sunus ju nemegsta visai:((O as megstu irgi,bet va kad su vynu,ar obuoliais gaminama isgirdau pirma karta,ir siandien pabandziau.Skanumelis:)))

  7. Ruta:

    kaip uzsinorejau kepeneliu!!!!! Va prasau – gali pasigirti, kad savo nuotraukomis ir rastais suvilioji vegetarus mesa :]

  8. Nida:

    Puikuma, Daiva! Kepenėlių mėgėjai smarkiai išsiveržė į priekį!:)

  9. Daiva:

    Jungiuosi į mėgstančių kepenėles būrelį.:)
    Pasaka, kaip skanu!

  10. Nida:

    Dovile, puikumėlis, priimame tave į kepenėlių mėgėjų ratą:) Dabar jau pradedu abejoti, ar tikrai yra tokių, kurie nemėgsta?:)

  11. Dovilė:

    O mes kepenėles visada su morkomis gaminame. Su burokine tarka nemažai pritarkuojame ir kepame. Irgi priklausome tiems, kurie labai mėgsta kepenėles;-)

  12. Nida:

    Irena, labai ačiū!! Būtinai išmėginsiu su obuoliais ir parašysiu. Jau pagal aprašymą jaučiu, kad turėtų būti skanu!:)

  13. Irena:

    Labą dieną 🙂
    Aš taip pat priklausau pirmajai kategorijai – labai mėgstu kepenėles ir vyrą pripratinau. Noriu pasidalinti savo patirtimi 🙂
    Beveik visados kepenėles gaminu su obuoliais, o kai būna moliūgų sezonas, tai ir su moliūgais. Viską darau panašiai kaip Jūs, bet vietoj acto arba vyno, dedu obuolius ir moliūgą. Ir juos dedu drauge su kepenėlėmis. Jie paskleidžia savo visą turinį ir gaunasi saldžiarūgštis tirštas padažas. Jei kada bandysite, pasidalinkite, kaip gavosi. Man su obuoliais vištų (kartais ir kiaulės taip darau, bet vištų geriau) kepenėlės – išskirtinis patiekalas. Ačiū jums už išradingumą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *