Nidos receptai

Varškės ir moliūgų apkepas

Dar viena ekskursija po plačiuosius interneto lobynus:) Kai pamačiau Anželikos (http://www.kainetingiu.com/) patalpintą varškės ir moliūgų apkepą, iškart žinojau, kad būtinai jį išbandysiu. Varškė visais pavidalais – tai produktas be kurio negalėčiau gyventi! Visi svečiai, atvykstantys iš Lietuvos, pirmu numeriu gauna “užsakymą” lauktuvėms: varškės sūrio (nes jį lengviausia transportuoti). Šią savo besąlygišką meilę varškei perdaviau tikriausiai ir savo vienintelei dukrai Rūtai: gyvendama Bankoke ji tiesiog mirė iš nusivylimo, kad Tailande nėra varškės… Suprantu ją kuo puikiausiai, nes pati nežinau kaip ilgai ištverčiau šaly, kurioje negaminama varškė…

Anželika, savo blog’e patalpinusi šį nuostabių spalvų meno kūrinį, paklausta, ar jis skanus, kukliai atrašo jog “taip, skanus”. Žmonės, šis apkepas – dieviškas!!! O dar pridėjus visiškai nulines pastangas jį pagaminti – tai tiesiog tobulas patiekalas visomis prasmėmis: sugaišto laiko, reikalingų priduktų paprastumo, ir puikaus rezultato. Esu tikra, kad jei vaikams negalite įsiūlyti daržovių, šį apkepą jie sulapnos su didžiausiu malonumu!! Tikiuosi, kad savo įspūdžiais tie, kurie išbandys, pasidalins komentaruose :) Tad Anželika, didelis ačiū už receptą!

Varškės ir moliūgų apkepas (lengvai mano modifikuotas)

2 pakeliai varškės (mūsiškiai pakeliai po 250g)

Apie 800g moliūgo

4 kiaušiniai

7 šaukštai manų kruopų

6 šaukštai cukraus (jei mėgstate saldžiai, dėkite šiek tiek daugiau)

Sauja razinų

Vanilijos

Žiupsnis druskos

Paruošiame moliūgą: kepimo popieriumi išklotoje skardoje kepame supjaustę dideliais gabalais ir pašlakstę aliejumi apie valandą, arba kol moliūgas taps minkštutis. Atvėsiname. (Aš paprastai išsiekpu daugiau moliūgo nei man reikia vienam patiekalui, nes jis gali kelias dienas stovėti šaldytuve, ir kaskart nereikia kaitinti orkaitės). Nulupame odelę.

Moliūgo masė: moliūgą blenderiu ar kokiu kitokiu grūstuvu sutriname iki purios masės. Įplakame 2 kiaušinius, 3 šaukštus manų kruopų, 3 šaukštus cukraus ir žiupsnelį druskos.

Varškės masė: 2 kiaušinius išsukame su cukrumi, sumaišome su minkšta varške, įmaišome 4 šaukštus manų kruopų, vaniliją ir žiupsnelį druskos. Pabaigoje įmaišome nuplautas ir karštam vandeny pamirkytas razinas.

Apkepui skirtą kepimo formą ištepame sviestu. Ant dugno išliejame moliūgo masę (1/3 kiekio), tada dedame varškės masės pusę, liejame moliūgo masę (kitą 1/3 kiekio), likusią varškę ir ant viršaus užbaigiame likusia moliūgo mase. Neišsigąskite, kad moliūgo masė bus daug skystesnė nei varškės masė, ir varškės masė taip tolygiai nepasidengs visu paviršiumi. Visvien iškepęs apkepas bus gražiai pamargintas:)

Kepame apie valandą 180C orkaitėje. Pateikiame su mėgiama uogiene arba grietine (man skaniausia -su natūraliu graikišku jogurtu).

Originalus receptas: http://www.kainetingiu.com/2011/10/varskes-moliugu-apkepas.html

 

 

Comments

  1. Daiva
    2011 10 20

    O koki moliuga dejote, “helloween’ini ” ar butternut squash? Dekui.

  2. Nida
    2011 10 20

    Daiva, dėjau “heloweenini” (geras pavadinimas!!:)), bet manau, kad didelio skirtumo nebūtų naudojant ir kokią kitą rūšį.

  3. Vilma
    2011 10 20

    Aš Andželikos receptą irgi išsisaugojau, o dabar dar ir pakelsiu jį aukščiau sąraše :) atrodo fantastiškai!

  4. Nida
    2011 10 20

    Vilma, sėkmės! Tikiuosi, ne tik pakelsi sąraše, bet ir kuo greičiau išbandysi! Aš jau planuoju sekantį šio apkepo kepimą savaitgalį atvykstantiems svečiams vaišinti :)

  5. Dija
    2011 10 20

    Pabaigoje įmaišome nuplautas ir karštam vandeny pamirkytas citrinas.

    gal razinas? 😀

  6. Nida
    2011 10 20

    Dija! Ačiu!!! Na ir išsiblaškymas mano:) Tekstą pataisiau.

  7. Anželika
    2011 10 20

    Nida, džiaugiuosi, kad patiko šis apkepas :)
    Pritariu, kad šį apkepą su malonumu sušveis bet kuris daržovių nemėgstantis vaikas 😉 Maniškis (tiesa, visai jau ne vaikas, o 21 m. vaikinas), nevalgo nei varškės, nei moliūgo, o šį apkepą valgė su didžiausiu malonumu 😉

  8. Nida
    2011 10 21

    Ačiū, Andželika, kad pasidalinai receptu! Lauksiu naujų įrašų tavo blog’e!

  9. Daiva
    2011 10 22

    Isbandziau, labai skanus, ir man su naturaliu graikisku jogurtu buvo skaniau, nei su gritine :)

  10. Nida
    2011 10 22

    Ačiū, Daiva, kad parašei:)

  11. Alma
    2013 01 28

    Kepa orkaiteje ir nekantrauju paragauti. Tiesa,pas mane moliugu mase gana tirsta,gal dar kiek nuo moliugu veisles priklauso.

  12. Ilona
    2014 10 09

    Bandau ir as si receptuka, Kaip Alma rase pas mane ir moliugu mase gavosi tirsta, na bet tikiuosi kad viskas bus gerai ir valgysi skanu apkeepa:)

  13. Nida
    2014 10 10

    Ilona, smalsu, ar viskas gavosi. Tos masės tirštumas priklauso nuo moliūgo rūšies. Vieni skystesni gaunasi, kiti tirštesni. Aš tada manų arba mažiau, arba daugiau dedu. Bet visada skaniai gaunasi, bent man:)

  14. Giedre
    2014 10 23

    Mano dukters studentes ivertinimas: ziauriai skanu :)

  15. Nida
    2014 10 25

    Giedre, labai smagu girdėti!! Mūsų šeimoje šis apkepas populiarumu lenkia visus kitus kepinius:)

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>