Nuo tos dienos, kai dovanų gavau ledų mašiną, negaliu nustoti ieškojusi informacijos apie ledų gamybą. Ne už ilgo mano kulinarinių knygų kolekcijoj turėtų atsirasti knyga apie tai (jaučiu, kad ir ne viena:)), bet kas iki šiol mane nustebino – kad ledus praktiškai galima pasigaminti iš bet ko… Negana to, galima į valias reguliuoti jų riebumą, kas daro šį desertą karštais vasaros mėnesiais dar patrauklesniu!

Mane žavi pačios įvairiausios ledų idėjos – mano jau išbandyti ledai su bazilikais, su rozmarinais, su sūriu, su juoda duona, su cinamonu, juodaisiais pipirais ir t.t.t.t.t….. Bet kai vieną vakarą paklausiau savo vyro kokių gi ledų jis norėtų, kad pagaminčiau, jis pasakė: „tai aišku, kad mano mėgstamiausių – paprastų vanilinių!”:) Tad teko gaminti klasikinius vanilinius ledus:)

Vaniliniai ledai

500ml pieno

125g cukraus

1 vanilės ankštis arba 1 šaukštels vanilės pastos

6 kiaušinių tryniai

100ml grietinėlės (nebūtina)

Puode storu dugnu užkaitiname pieną su 2/3 cukraus ir vanile. Lėtai užverdame. Per tą laiką ištriname trynius su cukrumi iki vientisos purios masės.

Kai pienas užverda, nuimame puodą nuo ugnies, ir samčiu įpilame šiek tiek karšto pieno į trynių masę, nuolat plakdami. Tą patį pakartojame dar 3-5  kartus, kol trynių masė sušyla (tik atsargiai, kad tryniai nesukeptų! Todėl nenutokite plakę). Tada sušilusius tryniu supilam atgal į pudodą su likusiu pienu ir nuolat maišant uždedame ant vidutinės ugnies. Maišant kaitiname tol, kol masė tampa tiršta tiek, kad perbraukus pirštu per šaukšto galinę dalį lieka švarus pėdsakas, o ne tarsi skystis šaukštas vėl pasidengia mase.

Jei kaitinsite per dideliame karštyje arba per silpnai maišysite, masė gali sušokti į gabaliukus. Tuomet arba viską pertrinkite per sietelį, arba suplakite mikseriu. Iškart puodą kelkite į dubenį, pilną ledukų, ir maišant atvėsinkite. Galutinai atvėsinkite šaldytuve.

Į gautą masę supilkite 100ml grietinėlės (tai duos ypač kreminę ledų konsistenciją, bet galima ir nenaudoti grietinėlės) ir išmaišykite. Toliau ledų masė pilkite į ledų gaminimo mašiną ir gaminkite juos pagal gamintojo instrukcijas.

Galite pateikti vanilinius ledus su šviežiais vaisiais, šviežių braškių piure, su granatų sirupu, su alkoholiniu užpilu, tarkuotu šokoladu ar dar kokiu mėgstamu pagardu. Kadangi gaminant ledus liko daug nesunaudotų baltymų, rekomenduoju pasigaminti štai tokius morenginius „lizdelius” ir ledus pateikti juose.

Komentarų apie "Vaniliniai ledai": 8

  1. Pingback: Šventiniai ledų suvožtiniai – Nidos receptai

  2. Pingback: Sluoksniuotas Tiramisu ledų tortas – Nidos receptai

  3. Nida:

    Ingrida, SVEIKINU!!! Tai gėris, kuriuo džiaugsiesi ne vienerius metus. Dėl ledų gaminimo priedo – pirmiausia patikrink, ar tavo šaldytuvo kamera pakankamo dydžio, kad jis tilptų:) Jis nėra mažas. O jei namuose yra vaikų arba jei mėgsti ledus, tai nereikia net pasakoti, kaip naminiai ledai skiriasi nuo pirktinių. Kažkuriame vasariniame „Laimos” žurnalo numeryje aprašiau visą istoriją apie namuose gaminamus ledus. Paskaityk įkvėpimui:)

  4. Ingrida:

    Gavau šiandien dovanų KA mikserį. Jau svajoju apie ledų gaminimo priedą. Ar vertas dėmesio daiktas? 🙂

  5. Nida:

    🙂 Išmatavau: indo diametras 21cm (plius iš abiejų šonų atsikišę auselės po 4cm kiekviena), aukštis – 18cm. Viliuosi, kad tilps:)

  6. aguonele:

    Žodžiu, erzinies :p
    aš ir taip ir taip bandžiau įkišti KA puodą į šaldiklį, bet nesėkmingai 🙁 dabar susimasčiau kaip čia šitam reikale prasisukti :DD Gal prie progos tu man gali išmatuoti aukštį ir plotį TO indo :* Aš turiu dar vieną kombaino indą, 3litrų, tai viliuos kad galbūt tas ledų indas toks bus ♥ Viltis durnių motina 😀 žinau…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *