Ar jūs matėt šių metų „Maxima” Kalėdinį klipą?? Kai pirmą kartą jį žiūrėjau, net susigraudinau… Kokia stipri emocija, visgi, yra paprasti dalykai, kurie kartojasi… Kaip ir pačios Kalėdos – kas met tos pačios, ir vis kitos…

Tradicijas mes paveldime iš savo namų, iš savo šeimos, bet jas kuriame ir patys. Viena iš mano pačios susikurtų tradicijų be abejonės yra Kalėdinių dovanų ruošimas ir pakavimas. Man valgomų dovanų ruošimas – malonus ritualas, kurio kasmet labai laukiu. O mano bičiuliai turbūt net neįsivaizduoja, jog galėčiau padovanoti ką nors kitktą, ne savo pačios pagamintą valgomą dovanėlę. Juk dažnai svarbesnis yra mielas žodis, apsikabinimas, gyvas (ne socilainių tinklų) pasimatymas, nei įteiktas daiktas, kuris gal ne visuomet atspindės to žmogaus šios dienos poreikius. Aš ir pati labai dažnai gaunu valgomas dovanas ir jos man labiausiai patinka.

Kelis metus Kalėdoms brandinau pyragus, ir tai yra patogu tiems, kurie mėgsta viską pasiruošti labai iš ansto. Tačiau šiemet nusprendžiau atidaryti tikrą Kalėdų dovanų manufaktūrą ir suruošti visai kitokias dovanėles tiems, kuriuos šią savaitę sveikinsiu:) Be pačių artimiausių, kiekvienais metais aš sveikinu dešimtis žmonių, tad kiekvienam sugalvoti ir nupirkti dovanėlę būtų greičiausiai net neįmanoma. Todėl man smagiausia prisipirkti maišą ingredientų, pakavimo priemonių – dėžučių, juostelių, maišelių, pakavimo popieriaus, – ir namuose skambant ramiai muzikai, žybsint eglutės lemputėms, stovėti valandų valandas virtuvėje, savo rankomis kuriant tai, kas tikrai pasaldins žmonių, kuriuos sveikinsiu, dienas.

Kalėdinės dovanos turi būti tokios, kurios šviežios išliktų savaitę ir daugiau, todėl joms kažin ar tiks mano mėgstamiausi mieliniai kepiniai – šie skaniausi tik kol švieži… Užtai traškūs ir net šiek tiek tąsūs viduje migdoliniai sausainiai, kurie drąsiai išstovės savaitę ir ilgiau,- labai geras pasirinkimas. Jie ypač greit pagaminami. ir prireiks vos 3 ingredientų (migdolų esencijos lašo net neskaičiuoju:)), o jūsų namai pakvips jaukumu. Iškepusius beliks tik supakuoti, užrašyti palinkėjimą, ir įteikti tiems, su kuriais jums gera.

Todėl tegyvuoja tradicijos, kurios kartojasi!

Kalėdinių dovanų gaminimas namuose – tarsi meditacija
Man labai svarbu prieš šventes pasveikinti tuos, kuriuos sveikinu kasmet
Dabar parduotuvėse galima rasti nuostabių dalykų dovanų pakavimui – nuo dėžučių iki juostelių, nuo etikečių iki mažų detalių papuošimams…
Ieškodamai receptų valgomoms dovanoms, visada stengiuosi rinktis tokias, kurios išliktų šviežios savaitę ir ilgiau

Migdoliniai sausainiai

  • 250g migdolų riešutų (nekepintų)
  • 350g rudojo cukraus
  • 60g kiaušinio baltymų (maždaug 1,5 kiaušinio)
  • 2 lašai migdolų ekstrakto

Migdolus sumalkite (nesistenkite, kad riešutai taptų miltais – nieko tokio, jei liks nedidelių gabaliukų). Sumaišykite šaukštu maltus riešutus su cukrumi ir baltymais ir esencija, kol masė susijungs.

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Išklokite dvi kepimo skardas kepimo popieriumi.

Drėgnomis rankomis formuokite iš tešlos rutuliukus, maždaug trešnės dydžio. Dėliokite rutuliukus paliekant apie 4-5cm tarpus vieną nuo kito, kad kepant jie turėtų kur plėstis. Kiekvieno rutuliuko centre pirštu įspauskite duobutę.

Kepkite apie 15 minučių, kol sausainiai taps traškūs. Išimkite iš orkaitės, palaukite, kol jie pilnai atvės, tada sudėkite į dėžutes, perriškite juostele.

Šis įrašas sukurtas bendradarbiaujant su „Maxima”

Vienas komentaras apie straipsnį "Valgomos dovanos: migdoliniai sausainiai"

  1. Nida:

    Asta, ačiū už sveikinimus ir už sausainių nuotykių aprašymą:) Dar kartą įsitikinau, kad paprasti dalykai kartais būna ne tokie ir paprasti:) Štai trijų ingredientų tešla, o kiek reikalų, kiek niuansų, kiek potyrių skirtingose virtuvėse:)

  2. Asta:

    Su Šventėm atėjusiom ir ateinančiom! Ačiū Jums, Nida, už įkvėpimą!
    Šie sausainiai jau iškepti ir išdovanoti/suvalgyti. Kepami jie elgėsi skirtingai, kaip kuriam patiko – vieni išskydo į plonučius, kiti liko pūpsoti aukštesniais ar žemesniais kauburiukais… Turiu įtarimą, kad nepasistengiau gerai sumaišyti cukraus ir migdolų, tai vieniem daugiau cukraus kliuvo, kitiem migdolų. Ir riešutus sumaliau gal kiek per stambiai, – pirštu duobutę įspausti nebuvo šansų, – subyrėdavo jie man. Bet nepaisant niuansų, iš lėkštės išgaravo staigiai 🙂

  3. Nida:

    Algirdai, man kuo toliau tuo daugiau klausimų dėl šių sausainių:) Šiaip jie turėjo labai nedaug išsileisti, maniškiai tikrai per daug suplokštėjo. Jei jūsiškiai dar labiau išsilydė, vadinasi kažkas ne taip su kiekiais produktų, bent mano toks spėjimas. Mano bičiulė profesionali konditerė sako, kad kadangi šioje tešloje nėra miltų, o tik sumalti migdolai, reikia leisti padarytiems sausainiams bent 15 minučių padžiūti prieš pašaunant kepti.

  4. Nida:

    Aiste, juokingiausia, kad originalioje prancūziškoje knygelėje, iš kurios šį receptą nusifotografavau, sausainiai irgi neišsiplėtę! Tad jūsiškiai gavosi geresni nei mano, tikri:) Va dabar ir pasakykit tą darėt kitaip:)

  5. Algirdas:

    Labas Nida, mano migdolinai sausainiukai labai issiplete ir gavosi tokie kudi. Kepiau fan cooking 160 laipsniu. Gal reikejo formuoti dar mazesnius rutuliukas? lauksiu patarimu. Aciu

  6. Aistė:

    Man sausainiai visai neišsiplėtė….🤷 ar įmanoma dėl įdėto mažesnio cukraus kiekio? Neįsivaizduoju, kaip įmanoma sugadinti 3 ingridientų receptą 🙈

  7. Nida:

    Simona, manau, kad viskas gausis ir su baltu cukrum… Nebandžiau, tiesiog recepte (prancūziškoje knygoje) buvo būtent tokia sudėtis… Pabandykite.

  8. Nida:

    Algirdai – Promo Cash & Carry! Yra įvairių dydžių, su langeliais arba be…

  9. Simona:

    Sveiki,
    Vietoj rudojo cukraus galiu deti balta cukru? Zadu mazinti cukraus kieki kad nebuti lb saldu bet ar nebus taip jog nepavyks pagaminti sausaineliu?

  10. Nida:

    Simona, aišku, taip. Šie sausainiai išstovės net dvi savaites ir bus skanūs.

  11. Simona:

    Sveiki,
    Tai jei kepciaiau siuos sausainelius siandien penktadieni ar galeciau juos dovanoti Kaledu proga ar jie dar butu skanus?

  12. Nida:

    Renata, šitie sausainiai tikrai saldūs, net sakyčiau čia labiau saldainiai nei sausainiai. Kepdami sausainiai taip karamelizuojasi, kad tampa traškūs, net kietoki. Bet šiuo atveju cukrus dar turi ir ilgesnio galiojimo funkciją… Jis čia ir kaip konservantas. Nes juk dovanos būtų gerai, kad galiotų bent jau 1-2 savaites…

  13. Renata:

    Kepiau pagal panašų receptą, tik 200 g migdolų miltų ir reikėjo dėti 150 g cukraus bei 1 kiaušinį. Skanu, bet man per saldu buvo ir su 100 g cukraus. Tai reikia turėti omeny, jeigu kas nemėgsta itin saldžiai :).

  14. Nida:

    Nomeda, tikrai nereikia plakti baltymo – tiesiog sumaišyti ir viskas. Tešla bus kaip plastilinas, iš jos labai lengvai suformuosite rutuliukus.

  15. Nida:

    Ina, į sveikatą:) Jei tik spėsiu, įdėsiu dar kelias šią savaitę:)

  16. Nomeda:

    Man klausimas iskilo- ar nereikia isplakti baltymo su cukrumi iki standziu putu?Ar tuomet jau gautusi kitokie suasainiai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *