Apie karštus garnyrus jau kalbėjomės. Dabar atėjo eilė visokiems kitokiems priedams, pagardinantiems mūsų gyvenimą 🙂 Aš be galo mėgstu visokiausius egzotiškus chutney, uogienes, pagardus ir šiaip įdomius ir neįprastus gaminius.

Vienas tokių delikatesinių pagardų, atsiradęs mano virtuvėje iš didelio smalsumo (tuomet dar iš Vilniuje veikusios Marks and Spenser paruotuvės lentynos) buvo svogūnų džemas. Stiklainėlis ištuštėjo tuomet stebėtinu greičiu – nespėjau net įsigilinti į džemo sudėtį. Dar po kelių metų viešėjome savo pažįstamų lenkų šeimoje. Šeimos galva, anuomet sėkmingas verslininkas, o dabar – turtingas pensininkas, senatvėje atsidavė savo tikrąjai pasijai: eksperimentams su maistu. Savo prabangių namų rūsyje vyriškis įsirengė tikrą laboratoriją, kurioje kasdien vyksta jo kulinariniai eksperimentai. Tačiau savo tyrimams ir bandymams mūsų pažįstamas apsiribojo ties keletu objektų – įvairiausiomis alkoholinėmis užpiltinėmis bei keisčiausiais pagardais dažniausiai tinkamais su mėsiškais patiekalais. Tuomet išragavom jo rankomis gamintų marinuotų saldžiame sirupe neprinokusių graikiškų riešutų, pomidorų uogienės, ir, žinoma, svogūnų džemo. Dienų dienomis senukas naršydavo internete ieškodamas naujų idėjų savo kulinariniams atradimams, o juos visus pritaikęs praktikoje, „išvesdavo” savo receptą.

Prie svogūnų džemo idėjos grįžau Izraelyje, kadangi dažnai tenka ruošti greitas užkandėles, o tokiais atvejais šis saldus egzotiškas pagardas puikiai tinka. Be to, tai nepamainomas akcentas su griliuje paskrudinta aviena ar orkaitėje iškepta višta. Pristatau jums savo pirmąjį eksperimentą, kurį, sekdama mūsų draugo iš Lenkijos pavyzdžiu, tikrai dar tobulinsiu. Šis svogūnų džemo receptas gali būti pavadintas „baziniu”. Jūs galite pasirinkti savo eksperimentams pačius įvairiausius priedus: kmynus, kalendrą, pipirus…

Ir dar viena detalė. Gražiai supakuotas svogūnų džemas gali tapti puikia kulinarine dovana! 🙂

Pasigaminti 1 1/2 puodelio svogūnų džemo jums reikės:

50g sviesto

4 vidutinio dydžio raudonieji svogūnai, supjaustyti plonomis plunksnelėmis

2 šaukštai rudojo cukraus

1/3 puodelio raudonojo vyno

1,5 šaukšto balzamiko acto

Gilioje keptuvėje arba puode storu dugnu išlydome sviestą ir jame kepame svogūnus ant mažos ugnies. Maišydami kepam apie 20 minučių, kol svogūnai pasidarys minkšti. Suberiam cukrų ir maišydami pakepam ant kiek didesnės ugnies apie 5 minutes arba tol, kol svogūnai apsitrauks karameliniu apvalkalėliu. Įpilam vyną bei balzamiko actą ir kepam, kol visas skystis pilnai išgaruos.

Taip paruoštas džemas stiklainėliuose gali stovėti šaldytuve kelias savaites.

Komentarų apie "Svogūnų džemas": 8

  1. Nida:

    Jore, man šis džemas tinka su visais brandintais sūriais ir su paštetu. Dėl sūrių tai siūlau bandyti skirtingus variantus – ir trumpiau brandintus, švelnesnio skonio, ir kietesnius, kiekvieno skonio receptoriai skirtingai suveikia, tad manau pasirinksit geriausią variantą sau! Šis džemas pakankamai universalus, tad tiks prie daug ko.

  2. Jorė:

    Ačiū už recepta! Gal turėtumėte rekomendaciju su kokiais sūriais būtu galima derinti svogūnu džema?☺️
    Ačiū už atsakyma!

  3. Pingback: Pusryčiai lovoje: omletas su bekonu ir keptais pomidorais – Nidos receptai

  4. Pingback: Triušienos rillettes (užtepėlė) – Nidos receptai

  5. Nida:

    Izraelyje Svoguno dzemu pasirinkimas labai didelis, beda tik kad nemoku skaityti kokios to dzemo sudedamosios dalys:) Man patiko vienas, kuriame stipriai jautesi cuminas (nesmulkintas) ir kazkokio citrusinio vaisiaus gabaliukai (berods citrinos).

  6. Indre:

    Aš irgi pirmą kartą jį ragavau iš M&S. Tik jame man trūko kažko, tai vis kirba mintis išbandyti savo 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *