Kadangi pernai buvo ne mėlynių metai, mano aruoduose prisikaupė kalnai receptų, ką būtiniausiai norėjau pasigaminti, kai tik miškuose pasirodys šios antioksidantų pilnos miško uogos. Šiek tiek baiminausi, kad kaip pernai dėl šalčio, taip šiemet dėl sausros uogų ir vėl gali nebūti, tad kai jau tik pasitaikė proga, griebiau visą kibirą, pusė kurio iškart atsidūrė šaldiklyje, kad tik ir vėl mėlynių badas neužkluptų:) Aišku, kai jau pilna burna mėlynių prisivalgėme, dar tą patį vakarą puoliau kepti savo būtiniausią vasaros sezono kepinį – mielines bandeles su mėlynėmis, tradicinį lenkišką kepinį, nuo kurio tikrai esu priklausoma!:) Paskui dar buvo didelė lėkštė šaltanosių, arba virtinių su mėlynėmis, tad privalomoji programa gana greitai buvo įvykdyta!:)

Na o paskui, kai jau šiek tiek nusiraminau, kad užteks tų mėlynių ir žiemai, ėmiausi šio įprastai atrodančio, tačiau visiškai neįprastų ingredientų pyrago. Tai kepinys iš sveikuolių serijos. Jis tiks ir besilaikantiems dietos, ir netoleruojantiems glitimo, ir veganams, nes čia nėra nei miltų, nei kiaušinių. 

Sveikuoliškus uogų džemus, kuomet tam, kad sutirštinti uogas naudojamas ne cukrus ir pektinas, bet chia sėklos, jūs tikriausiai jau išbandėte:) Tad šiame pyrage mėlynių sluoksnis būtent taip ir sutirštintas. Kepinys labai nesaldus, tad jei esate smaližiai, galite padidinti pagrinduo naudojamų datulių kiekį (cukrus čia dedamas tik gaminant mėlynių džemą). Arba pabarstykite cukraus pudra supjaustyto pyrago gabalėlius!

Laukiau šių metų mėlynių sezono su pluoštu receptų išbandymui:)
Gerai, kad sausra kai kuriuos miškus palietė mažiau…
Šis vaikystę primenantis trupininis pyragas – visiškai be glitimo ir be kiaušinių
Gabalėlis su rytine kava – tikras vasariškas malonumas….
Mėlynių džemą sutirštinsite chia sėklomis, o cukraus prireiks vos 2 šaukštų…

Trupininis mėlynių pyragas

  • 2 stiklinės (240g) avižų sėlenų
  • 1/4 stiklinės (75g) LSA*
  • 12-14 šviežių datulių be kauliukų (180g)
  • 1/2 stiklinės (100g) kokosų aliejaus
  • 2 šaukšteliai vanilės pastos
  • 3 ir 1/2 stiklinės (500g) šviežių mėlynių
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 šaukštai chia sėklų

Orkaitę įkaitinkite iki 160C. Nedidelę kepimo skardą (20x30cm) išklokite pergamentiniu popieriumi. 

Į virtuvinio kombaino indą sudėkite avižų sėlenas, LSA, datules, kokosų aliejų ir vanilės pastą. Kapokite visą masę tol, kol ji sulips, apie 3-4 minutes. Atidėkite maždaug 1 stiklinę masės į šoną, o likusia padenkite kepimo skardos dugną, gerai prispausdami šaukštu masę prie dugno. Dėkite šią kepimo skardą į orkaitę ir kepkite apie 18-20 minučių, arba kol gražiai apskrus. 

Kol pagrindas kepa, mėlynes su cukrumi suberkite į nedidelį puodą ir užkaiskite. Kai mėlynės pradės trūkinėti ir skirsis sultys, suberkite chia sėklas ir toliau virkite, maišydami, apie  10 minučių, arba kol masė taps tiršta, tarsi džemas. Džemą suverskite ant apkepto pyrago pagrindo, išlyginkite paviršių, ir ant viršaus užbarstykite trupinius, padarytus iš atidėtos tešlos. 

Kepkite dar apie 20 minučių, arba kol trupiniai gražiai pagels. Atvėsinkite pyragą, tada įdėkite į šaldytuvą, kad pilnai atvėstų. Supjaustykite gerai sustingusį kvadratėliais. 

*LSA yra mišinys, pagamintas iš maltų linų sėmenų, saulėgrąžų ir migdolų (Linsead, Sunflower and Almond). Europoje tokio mišinio niekur nemačiau, tad darau jį pati: lygiomis dalimis sumaišau linų sėmenis (perku jau sumaltus), susmulkintas iki miltų saulėgrąžas ir migdolus. LSA yra daugelio sveikuoliškų kepinių ingredientas. 

 

Komentarų apie "Trupininis pyragas su mėlynėmis – be miltų, veganiškas": 6

  1. Nida:

    Irma, papasakokit daugiau apie tą presą!! Kaip įdomu, tikrai nebandžiau ir net nemačiau (na išskyrus didžiulius, pramoninius gal tik, alyvuogių presus Artimuosiuose Rytuose). O dėl pyrago pritariu – labai faina, kai yra tokių mažiau „kaltų” desertų, o dar su vietnėmis uogomis ar vaisiais – išvis puikuma!

  2. Irma:

    Ačiū, Nida – pyragas tiesiog išnyko darbe prie rytinės kavos. Niekas netikėjo, kad veganiškas sveikuoliškas pyragas gali būti toks skanus. Maniškis, kaip visada modifikuotas, bet esmės tai nekeičia. Kepiau su slyvomis – tinka tobulai. O su savo spaustu kokosų aliejumi iš viso nerealu. Nida, dar neišbandėte aliejaus spaudimo preso? Pas mane dabar vos ne kasdien alchemija vyksta.

  3. Nida:

    Kristine, kaip tik ketinu savaitgalį kepti su juodaisiais serbentais. Net neabejoju, kad skanu būtų su avietėmis…

  4. Kristine:

    Sveiki, Nida,
    Su kokiomis uogomis-vaisiais esate dar kepusi si pyraga (jeigu kepete)? Kas labiausia pasiteisino? Dekui!

  5. Nida:

    Ačiū, Gabja! Pas mus irgi neužsigulėjo šis gardėsis, ir jau planuoju savaitgalį kepti su juodaisiais serbentais:)

  6. Gabija Vitk:

    Miela Nida! Nieko skanesnio nesu ragavusi. Datules pakeičiau datulių pasta (radau namie), o visa kita dariau pagal receptūrą. Tobula! Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *