Užpuolė mane sloga. Pirmąkart per trejus metus, gyvenant šiame šilto klimato lopinėlyje. Šaipiausi iš visų savo grupiokų, kurie vos tik temperatūra nukrinta iki +20, tuoj ima čiaudėti ir šnarpsėti. . Kur gi ne – pastarąjį kartą pliauliant lietui ir pučiant stipriam vėjui per skylėtus pastatų langus, visų paskaitų metu veikė…. oro kondicionierius. Na nežinau kam reikia vėsinti patalpą, kurioje ir taip mažiau nei +15, o visi sėdi susisukę į striukes ir šalikus… Štai todėl dabar ir pati nepaleidžiu nosinaitės iš rankų.

Slogos slogomis, o valgyti visvien reikia. Tik ilgai krapštytis virtuvėje nesinori – verčiau susisukus į šiltą antklodę pavėpsoti į Australian Open turnyro akimirkas. Tokiu atveju sriuba – geriausias pasirinkimas. Nes reikia tik nuskusti keletą daržovių, įberti vieną kitą prieskonį, o sriuba išsiverda pati, be jokio ypatingo įsikišimo…

Tad šiai dienai siūlau Arabiškais aromatais kvepiančią raudonųjų lęšių sriubą. Beje, jei keliausite žiemos metu po Izraelyje, tai bus vienintelis metas per metus, kai kavinėse jums pasiūlys dubenėlį sriubos (šis meniu punktas parašytas ant atskiro popierėlio arba iškomunikuojamas žodžiu dėl pernelyg trumpo vėsių orų sezono ir sriubos kaip patiekalo aktualumo). Be to, jei sriubos ir pasiūlys, tai 95% tikimybė, kad tai bus lęšių sriuba.

Trinta lęšių sriuba (4 asm)

1 šaukštas sviesto

1/2 vidutinio dydžio svogūno, sukapoto

1 morka, supjaustyta gabaliukais

1-2 saliero stiebai, supjaustyti gabaliukais

2 česnako skiltelės, susmulkintos

1/2 šaukštelio malto cumino

1/4 šaukštelio džiovintos maltos kalendros

1/4 šaukštelio čili

2 vidutiniai švieži pomidorai (arba apie 200g konservuotų)

1 puodelis raudonųjų lęšių

Druksos

Pateikimui: jogurto ir šiltos pitos (arba baltos paskrudintos duonos)

Dideliame puode ištirpiname sviestą. Suberiame morkas, svogūnus, česnakus, salierus ir kepiname maišant ant vidutinės ugnies, kol daržovės suminkštėja. Suberiame prieskonius: cuminą, kalendrą, čili, ir vėl maišydami kepiname. Tada sudedame pjaustytus pomidorus, užverdame ir kelias minutes paviriname, kad suminkštėtų. Pabaigoje suberiame nuplautus lęšius ir supilame 4 puodelius vandens. Pasūdome. Užverdame, sumažiname ugnį ir verdame ant silpnos ugnies apie pusvalandį, kol lęšiai taps minkšti. Naudodami elektrinį trintuvą sumalam sriubą į vientisą masę. Patikrinam, ar netrūksta druskos.

Pateikiame su jogurtu ir šilta pita arba paskrudinta duona. Galima pabarstyti čili plunksnelėmis.

 

Komentarų apie "Trinta lęšių sriuba": 8

  1. Nida:

    MilK, aš naudoju trinant sriubas savo senuką stick belnder, Zepter firmos. Tačiau šiandien, jei pirkčiau, rinkčiausi gal kokį Braun?… Bet stick blenderis, jei tokio neturite,- verta dėmesio investicija, nes jį galima panardinti į verdančią sriubą, ir plovimo nedaug paskui būna!

  2. MilK:

    Sveiki, Nida, galbūt patartumėte, kurie trintuvai būtų geriausi (kokį naudojate jūs) tokioms sriuboms gaminti? Ačiū.

  3. Nida:

    Ačiū, Grita, mieloji! Priminei primirštą receptą – juk tik tais imbierais Lietuvoj save ir visą šeimą begydydavau:)
    Daiva, dėkui, kad parašei:)

  4. grita:

    Pagal indus tai sloga yra blogos energijos ir visokiu negerumu pasisalinimas per nosi.Matomai mokslai ir itampa padare savo.Nepamirsk gero seno recepto;citrina,imbieras ir medus.Geriausia arbatos pavidalu.linkiu greitai Nida pasveikti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *