Aš dievinu tofu. Ir kiekvienąkart kai tik pasigaminu kokį vegetarišką patiekalą su tofu, savęs vis klausiu: kodėl aš tofu valgau taip retai?? Juk turėdamas vos kelias kalorijas, tofu gali pilnai pakeisti mėsą ir papildyti organizmą taip reikalingais baltymais! Tų baltymų ypač reikia augantiems ir sportuojantiems. Kalbu visų pirma apie visus tuos, su kuriais sekmadienį dalinomės Nike run 10km trasa Vilniuje:) 

Tofu smagu turėti šaldytuve – uždarytas į vakuumą jis turi pakankamai ilgą galiojimo laiką. Todėl kai nėra fantazijos ką pasigaminti, tofu labai puikiai pasitarnauja. Ne vienas iš mano draugų praktikuoja bent kartą per savaitę turėti vegetarišką dieną – visai smagu taip paįvairinti valgymo racioną. Tad tai dienai tofu puikiai tinka. 

Šiame recepte sužinosite ne tik kaip pasigaminti traškų tofu stir fry, bet dar ir kaip panaudoti labai skanias azijietiškas daržoves – bok choy. Kai perku jas pas ūkininkus Giedrikus, auginančius pačias skaniausias pasaulyje daržoves, dažnas pirkėjas klausia – o ką su jais daryti. Tad štai tuoj ir sužinosite ką daryti su bok choy:)

Vegetariškai vakarienei - tofu stir fry su ryžiais ir azijietiškomis daržovėmis
Vegetariškai vakarienei – tofu stir fry su ryžiais ir azijietiškomis daržovėmis
Traškus tofu saldžiame padaže su ryžiais ir bok choy
Porcijos 4
Lengvai virškinamas stir fry su tofu, pakepintais ryžiais ir azijietiškomis daržovėmis
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 600g tofu, nusausinto ir supjaustyto 1cm storio gabalėliais
  2. Šlakelis sezamų aliejaus
  3. 2.5 šaukšto aliejaus (geriausia - žemės riešutų)
  4. 2 stiklinės išvirtų birių ryžių
  5. 3 skiltelės česnako, susmulkintos
  6. 1 šaukštas sutarkuotos imbiero šaknies
  7. 3-4 svogūno laiškai, susmulkinti
  8. 4 bok choy, nuplauti ir perpjauti išilgai į 2-4 dalis
  9. 1 šaukštas sojos padažo
  10. 2 šaukštai saldaus čili džemo arba 3 šaukštai Santa Maria Soy and sweet chili padažo
  11. 2 šaukštai citrinos arba laimo sulčių
Patiekimui
  1. 1/4 stiklinės apskrudintų žemės riešutų
  2. 1 sauja kalendrų lapelių patiekimui
  3. Sojos padažo (pagal pagiedavimą)
  4. Citrinų (laimų) ketvirčių
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi, ant jo išdėliokite tofu, pašlakstykite šlakeliu sezamų aliejaus. Kepkite 15 minučių, kol taps auksiniai ir traškūs.
  2. Voke arba didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite ryžius ir kepinkite apie 5 minutes, kol jie apskrus. Išimkite iš keptuvės, laikykite šiltai.
  3. Įkaitinkite kitą šaukštą aliejaus ir suberkite česnakus, imbierą ir svogūnus. Minutę apkepinkite, tada sudėkite bok choy ir supilkite sojos padažą. Kepinkite minutę kitą kol daržovės suglebs, tada išimkite iš keptuvės ir padėkite atskirai.
  4. Mažame indelyje sumaišykite čili džemą (arba Santa Maria padažą) su citrinų (laimų) sultimis ir likusiu puse šaukšto aliejaus. Sumažinę kaitrą supilkite šį padažą į keptuvę ir trumpai pakepinkite, kol ims burbuliuoti. Sudėkite apkepintą tofu ir maišydami kepinkite, kad pilnai pasidengtų saldžiarūgščiu padažu (apie 3 min). Pabaigoje sudėkite atgal į keptuvę bok choy ir toliau kepinkite viską maišydami dar apie minutę, kad padažu pasidengtų ir žalumynai.
  5. Padalinkite į lėkštes ryžius, dėkite tofu ir bok choy, pabarstykite riešutais ir kalendromis. Jei trūksta, pašlakstykite ryžius sojų padažu ir trupučiu citrinų (laimų) sulčių.
Adapted from Life in Balance
Adapted from Life in Balance
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Ramune, pirmyn! Tofu yra nuostabus dalykas, kai surandi būdą kaip tinkamai jį pagaminti:)

  2. Nida:

    Oi Andrej jūs čia mane kaip reikiant „pačelendžinot” su tuo 21km:)) Aš paprastai specializuojuosi 10km bėgime:) Bet kas čia žino, gal su amžium atsiras didesnių ambicijų?:) Sutinku su jumis visiškai, kad prieš svarbias varžybas reikia organizmą įkrauti angliavandeniais, tačiau reguliariai sportuojant labai svarbu visiškai subalansuotas maistas. Gerai pamenu vieną savo bičiulę amerikietę, kuri didžiavosi, jog yra nubėgusi kelis maratonus, nors jos kūno kompleksija, švelniai sakant, kelia abejonių net 10km bėgimui… Žinoma, ji bėga labaaaai lėtai, bet ištvermės turi pakankamai. Užtai svarbiausia jos bėgimo psichologijoje visuomet yra „carb load” prieš varžybas. O tai atrodo maždaug taip: tona pastos, tona bulkos ir dar visokių kitokių angliavandenių pasigardžiavimui:) Aš suprantu, kad mes su jumis čia šnekam ne apie tai:)) Sėkmės treniruotėse:)

  3. Andrej:

    Aš apie maistą ir ne tik. Prieš varžybas labiau tiktu ne baltymų o angliavandenių receptai, tad paskutinės tris dienas iki We Run pukiai tiko ryžių risoto su šparagais, bolivinės balandos risoto su briuselio kopustais ir špinatų-perlinių kruopų sriuba.
    Tad tikiuosi pries Danske maratoną pamaloninsit virtuvės-begimo fanatus kokiais nors naujais angliavandenių šedevrais ir tiksiuosi susimatyti 21 km trasoje 😉

  4. Ramune:

    Dėkui labai už atsakymus, ryšiuos ir aš į tofu bandymus:) reik pakovot su savo išankstiniais nusistatymais:)

  5. Nida:

    Ramune, pamėginsiu paaiškinti (iš savo patirties). Aš visus tofu skirstau į kietus ir minkštus. Minkštieji, kiek pastebėjau, dažniausiai būna supakuojami į tetrapakus (silken tofu). Jie tokie minkšti, kad sutrynus šakute galima gaminti padažą arba desertą (vieni būna kietesni, kiti minkštesni, bet iš tiesų tai visi tokie sunkiai laikantys formą). Todėl jei man reikia minkšto tofu (o dažniausiai nereikia, nes paprastai tofu noriu kepti), tai šie netinka. Tada ieškau tofu vakuumuotuose pakeliuose (dažniausiai supermarketuose jie stovi šalia pieno produktų, šaldytuvuose). Jei gerai pamenu, tas tofu kurį paprastai perku, yra arba LT arba LV gamybos. Kietas tofu būna gelsvos spalvos ir toks tarsi guminis. Aš paprastai renkuosi be priedų tofu (būna su žolelėm ir visokiais kitokiais dalykais). Gaila, kad nenufotografavau pakelio. O internete taip greitai ir nerandu, kad linką atsiųsčiau…. Tik žinokit, kad prieš gaminant tofu visada reikia gerai nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

  6. Ramune:

    Nida, ar galėtumėte dar šiek tiek apšviesti dėl to tofu:) as vis praleidžiu receptus su juo, bet šis labai užkabino, tik neisivaizduoju kaip šiame segmente išsirinkti kokybišką produktą? Kokie ingredientai etiketėje nepageidaujami? Dėkui labai, Ramunė

  7. Nida:

    Oksana, tas silken nelabai tiks būtent šiam patiekalui. Jis pernelyg minkštas, kreminės konsistencijos. Jis subyra dar pjaustomas. Esu bandžiusi su juo gaminti, bet tikrai sunku. Nors kadangi šįkart reikia kepti orkaitėje, gal ir nesutrupėtų taip greitai? Aš visgi kepimui renkuosi vakume uždarytą kietą tofu (tik be priedų). Išmečiau pakelį, tai nepamenu pavadinimo:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *