Tiramisu tortai ir desertai yra vieni tų, nepabostančių ir visiems įtinkančių. Toks paprastas skonių derinys, o toks tobulas, tiesa? 

Tačiau vasarą, kai reikia gražaus proginio torto, tačiau viena vertus, norisi šiek tiek lengvesnio varianto, o kita vertus, norėtųsi koja kojon žengti su sezoniškumu, siūlau išbandyti šio torto versiją. Čia tradicinis mascarpone sūrio kremas “skiedžiamas” su plakta grietinėle, biskvitų sulaistymui naudojamas kokosų likeris bei apelsinų ir citrinų sultys, o kiekvienas biskvito ir kremo sluoksnis dar paskaninamas šviežiomis (arba šaldytomis) mėlynėmis. 

Jei tortą apjuosite gražia juostele, jis taps skania dovana kam nors gimtadienio proga:)) Kam nors iš tų laimingųjų, kurie gimtadienius švenčia vasarą:) 

Kadangi tortas buvo skirtas dovanai, prapjauto nufotografuoti nepavyko:)

Totas a la tiramisu su kokosais ir mėlynėmis

Biskvitui:

  • 5 kiaušiniai
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 3/4 stiklinės miltų (skirtų tortams ir pyragams)
  • 1/4 stiklinės krakmolo

Biskvito sulaistymui:

  • 100 ml kokosų likerio
  • 50 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 50 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių

Kremui:

  • 4 didelių kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus
  • 50 ml kokosinio likerio
  • 350 g mascarpone sūrio, gerai atšaldyto
  • 300 ml grietinėlės 36%, gerai atšaldytos

Papuošimui:

  • 50 g baltojo šokolado, sutarkuoto
  • 400 g mėlynių (arba šilauogių)
  • apie 300 g sausainių “Damų piršteliai”

Iškepkite biskvitą: Įkaitinkite orkaitę iki 160c. Kepimo formos su nusegamais kraštais dugną (24cm) švelniai patepkite sviestu ir priklijuokite prie jo iš pergamentinio popieriaus iškirptą dugno dydžio apskritimo formos lakštą. Formos šonų sviestu tepti nereikia. 

Kiaušinio trynius ir baltymus atskirkite. Miltus ir krakmolą persijokite į atskirą dubenėlį. Į elektrinio mikserio indą supikite baltymus ir plakite juos, kol suputos. Tada po vieną šaukštą dėkite cukraus, nuolat plakdami ne trumpiau nei po 1-2 minutes, po kiekvieno cukraus įdėjimo. Taip plakite kol sudėsite visą cukrų. Tada po vieną dėkite kiaušinio trynį ir toliau plakite, kiek mažesniais apsisukimais. Pabaigoje mentele atsargiai įmaišykite miltus ir krakmolą (tik ne per stipriai maišykite ir ne per ilgai, tik kad miltai įsikorporuotų į tešlą). Supilkite masę į paruoštą indą ir kepkite orkaitėje apie 35-40 min., arba kol biskvietas bus iškepęs ir sausas. 

Išėmę iš orkaitės paleiskite formą su biskvitu ant grindų arba darbastalio, iš maždaug 30-40cm. Šis veiksmas reikalingas tam, kad vėstant biskvitas nesubliukštų. Palikite visiškai atvėsti. Tik tada, kai biskvitas bus atvėsęs, peiliu atsargiai apipjaukite šonus, išimkite iš kepimo formos, perpjaukite biskvietą į 3 lygius lakštus. 

Pasigaminkite skystį sulaistymui: visus ingredientus sumaišykite tarpusavy ir atidėkite į šalį. 

Pasigaminite kremą: Nedideliame puode užvirkite apie stiklinę vandens. Sumažinkite kaitrą iki minimumo. Į dubenėlį supilkite kiaušinio trynius, kokosų likerį ir cukrų, tada dubenėlį statykite ant puodo si verdančiu vandeniu, ir rankiniu mikseriu plakite kiaušinių masę tol, kol ji taps puri ir labai tiršta (gali prireikti plakti ir  8-12 min!). Nukelkite dubenėlį nuo puodo, ir toliau plakite trynių masę apie 2 minutes, ir padėkite į šalį, kol ji visiškai atšals. 

Mascarpone kremą suverskite į didelį dubenį, jį išmaišykite, kad suskystėtų, tada supilkite trynių masę ir gerai sumaišykite. Kitame dubenyje išplakite grietinėlę iki standžių putų ir labai atsargiai sumaišykite su mascarpone mase. 

Torto surinkimas: Ant kepimo formos dugni paklokite apatinį biskvito lakštą, užsekite formos kraštus. Biskvitą sulaistykite 1/3 paruošto skysčio, tada užtepkite 1/3 kremo, ir užbarstykite saują mėlynių. Klokite antrą biskvito lakštą (aš visada dedu patį viršutinį lakštą per vidurį, kad vidurinis (lygiausias) liktų torto viršui, ir kartokite tą patį su sulaistymu ir trečdaliu kremo. Pabarstykite mėlynėmis, užklokite paskutnį lakštą, palaistykite likusiu skysčiu, užtepkite likusį kremą ir padėkite į šaldytuvą (mažiausia kelioms valandoms, geriausia – per naktį). 

Prieš patiekiant peiliu atsargiai apipjaukite torto šonus ir nuimkite formos kraštą. Perkelkite tortą ant torto padėklo. Šonuose aplink visą torto perimetrą aplipdukite sausainiais ir apjuskite gražia juostele. Ant viršaus užbarstykite tarkuoto šokolado ir pabarstykite mėlynėmis. Galite papuošti žaliais lapeliais arba gyvmois gėlėmis… 

Šaltinis: Moje Wypieki

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.