Šparagai patys savaime yra kažkokia tobulai artistiška daržovė. Tarsi koks žaliais dažais suteptas teptukas, pasmailintais šereliais ir storu kotu… Ar garnyras, ar užkandis, šparagai visuomet vien jau savo buvimu papuoš bet kokią lėkštę. 

Šįkart šparagus panaudojau prancūziškai tartai. Ir nors į tartos vidų galima dėti ką tik sugalvosite, man kilo mintis tartą kepti su rūkyta skumbre. Švelnus karštai rūkytos žuvies dūmas smagiai suderėjo su sviestine trapia tešla, jau nekalbant apie šparagus, kurie ne tik papuošė kepinį, bet ir paskanino bei vizualiai suskirstė visą tartą porcijomis:) 

Šparagai papuoš bet kokį gaminamą patiekalą!
Šparagai ir žuvis nuostabiai dera tarpusavy

Tarta su rūkyta žuvimi ir šparagais

Tartos pagrindui:

250g miltų

150g labai šalto sviesto, supjaustyto gabalėliais

1 šaukštelis smulkios druskos

Žiupsnis cukraus

1 kiaušinis

1 šaukštas labai šalto pieno

Įdarui:

1 karšto rūkymo skumbrė, pilnai iškaulinta, suplėšyta gabaliukais

Ryšulėlis šparagų

Užpilui:

1 kiaušinis

2 kiaušinio tryniai

200ml grietinėlės

Žiupsnelis tarkuoto muskato

Užminkykite tešlą: į virtuvinio kombaino indą (arba į dubenį) suberkite miltus, viduryje padarykite duobelę, ten sudėkite sviestą, suberkite druską ir cuktų, įmuškite kiaušinį. Pirštų galiukais arba elektriniu mikseriu maišykite, kol gausite riebią trupinių masę. Įpilkite pieną ir minkykite tol, kol tešla sušoks į rutulį. Susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui. 

Tešlą iškočiokite ir ją įklokite į tartos kepimo formą. Padėkite į šaldytuvą dar apie 20 minučių. 

Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Tartos pagrindą subadykite šakute, ant jos uždėkite pergamentinio popieriaus skiautę, ant popieriaus supilkite pupų, paskirstykite jas, kad vienodai prispaustų popierių prie tešlos. Kepkite 20 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki  170C, nuimkite pupas ir popierių, ir toliau kepkite pagrindą dar 10 minučių. 

Šparagus apvirkite pasūdytame vandenyje, ir iškart perliekite lediniu vandeniu, kad neprarastų šviesiai žalios spalvos. Patrumpinite šparagus pagal turimą kepimo skardą, ir pagal piešinį, kurį žadate išdėlioti. 

Iš visų užpilui skirtų ingredientų sumaišykite vientisą masę, įberkite truputį druskos ir pipirų.

Išimkite iš orkaitės tartos pagrindą, sudėkite per visą jos plotą plėšytą rūkytą žuvį, supilkite 3/4  užpilo. Sudėliokite šparagus, ir atsargiai supilkite likusią 1/4 užpilo masės. Kepkite 30 minučių, arba kol įdaras sutvirtės. Išėmę iš orkaitės atvėsinkite 20 minučių, tik tada išimkite iš kepimo formos ir supjaustykite. Patiekite papuošę krapų šakelėmis. 

Recepto šaltinis: Michel Roux, pastry savoury & sweet

Komentarų apie "Tarta su rūkyta žuvimi ir šparagais": 6

  1. Nida:

    Milena, gal kokiom apvirtom šparaginėm pupelėm?… Arba šaldytais šparagais (pati neseniai atradau, kad Bonduelle pakuoja šaldytus apvirtus šparagus), žinau, kad ne sezonas, bet dėl grožio ir skonio kartais imu ir sugriešiju:)

  2. Milena:

    Nida, kuo būtų galima pakeisti šparagus, kad derėtų prie kitų produktų ir dabartinio sezono daržovių asortimento? Ačiū!

  3. Lina P.:

    Nidut, šiandien kepiau šią tartą, skonis superinis, o koks grožis!!!
    Ačiū už naują idėją!

  4. Nida:

    Lina, sėkmės:) Vaizdas tikrai stalą papuoš, pagaminti nesudėtinga, o ir skonis negali būti kitoks, nei tobulas, nes tokie geri ingredientai negali būti neskanūs:)

  5. Lina P.:

    Wauuu!!! Tartos vaizdas tobulas, tikiu skonis taip pat!!! Nida, būtinai bandysiu, ačiū!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *