Aš neseniai dalyvavau renginyje, kuriame užduotis buvo sukurti raudonas Kalėdas. Kūrėme mes, savaime suprantame, tą raudonumą gaminamais patiekalais:) Žinia, ir dekoracijomis raudonomis pasirūpino organizatoriai. Kai tik gausiu iš jų medžiagą, būtinai su jumis pasidalinsiu konkretesnėmis detalėmis:) Gal tai bus idėjos jūsų šių metų šventėms?

Pradžioje, kai dar tik planavome tą Raudonų Kalėdų projektą, karantinu dar nė nekvepėjo, mes net vylėmės, kad sėsime prie stalo su savo bičiuliais ir gurmaniškai atšvęsime ragaudami keturių patiekalų vakarienę. Deja, Raudonas Kalėdas teko švęsti vos keturiese, laikantis saugių atstumų…. Visi keturi dalyviai buvo suskirstyti temomis, kiekvieno užduotis buvo pagaminti po savo patiekalą: užkandį, pagrindinį patiekalą, desertą. Būtina sąlyga buvo, kad tas patiekalas būtų raudonas. 

Man atiteko žuvies patiekalo vaidmuo:) Kaip aš tą žuvies ir raudonumo simbiozės klausimą išsprendžiau, kol kas pasilaikysiu paslaptyje, nes receptą dar ruošiu šiam blog’ui (iškart anonsuoju, kad tai bus labai gardus ir labai šventinis…). 

Tačiau jei man būtų buvusi priskirta deserto rolė, tikrai būčiau kepusi štai šį pyragą. Nes jo įdaro raudonumas toks, kad net akis skauda žiūrint:) 

Šis pyragas – tai vienas klasikinių Britų virtuvės kepinių, jis ir vadinasi tiesiog pie. Įdaras jame arba paliekamas atviras, arba uždengiamas po tešlos „grotelėmis”, bet jei tokį nuspręsite kepti šventėmis, padabinkite štai tokiomis žvaigždučių formos skylutėmis, pro kurias tas ryškiaspalvis įdaras gražiai matysis. Šis įdaras ir būtent ši trapi tešla tinka ir mini pyragiukams su įdaru ir su mažyte skylute viršuje (kad kepant įdaras turėtų kur burbuliuoti ir „kvėpuoti”:) Vis kasmet kėsinuosi tuos pyragėlius kepti:) 

Na bet kol kas, kol ruošiatės šventėms, gal susigundysit pasilepinti štai šiuo gražiu ir labai skaniu (beje, ne per saldžiu) kepiniu. Pamatysit, nuotaika namuose iškart pasidarys šventinė!

Kai kočiosite tešlą, pasistenkite kad jos storis būtų tolygus, o įklojus į formą, kabėtų kraštai.
Būtinai viršuje užbarstykite balto cukraus – kepdamas jis karamelizuosis, bet išliks blizgus, tarsi apsnigta
Papuošimui labai tiks nedidelės žvaigždutės – jums prireiks 3cm dydžio sausainių formelės
Spanguolių pyragas labai skanus dar šiltas, su kaušeliu ledų
Pyragas su spanguolių ir aviečių įdaru – kad šventės ateitų greičiau 🙂
Print Recipe
Šventinis spanguolių pyragas
Šventiškas trapios tešlos pyragas su saikingai saldžiarūgščiu skaisčiai raudonu įdaru, papuošiantis stalą. Skaniausias - vos šiltas, su tirpstančių ledų kaušeliu
Course Desertai
Virtuvė Britų
Raktažodis tortai
Porcijos
asm
Ingredientai
Trapiai tešlai
Įdarui
Pabarstymui
Course Desertai
Virtuvė Britų
Raktažodis tortai
Porcijos
asm
Ingredientai
Trapiai tešlai
Įdarui
Pabarstymui
Procesas
  1. Pirmiausia pasigaminkite tešlą (ją galite pasiruošti ir likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo): į kombaino indą (idealu, jei turite S formos peilį, jei ne - tiks ir kitoks maišymo įrankis) sudėkite miltus, sviestą ir cukraus pudrą, ir pulsuojančiais judesiais pasmulkinkite, kol gausite drėgnus "trupinius". Neišjungdami motoro dėkite trynius ir sukite, kol tešla susiklijuos. Jei matote, kad tešla nesusiklijuoja, turėkite kelis šaukštus ledinio vandens, pilkite po šaukštelį, tik kol tešla sušoks į visumą. Nepermaišykite, neperminkykite, jums nereikia, kad tešla būtų labai vientisa, ir juolab, kad ji neatšiltų. Išimkite tešlą ant miltuoto darbastalio, suformuokite rutulį. Padalinkite šį rutulį į dvi lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų į du apskritimus, kurių storis apie 4mm. Taip iškočiotą tešlą padėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų (mažiausiai valandai, galite ir pernakt).
  2. Pasigaminkite spanguolių įdarą: į didelę keptuvę ar puodą sudėkite šaldytas spanguoles, avietes, obuolius, rudąjį cukrų, sviestą , cinamoną ir apelsino žievelę, užkaiskite ir užvirinkite. Brendį sumaišykite su krakmolu, ir maišydami supilkite į uogų masę. Kaitinkite apie 5-7 minutes, kol masė lengvai sutirštės, uogos subliukš. Jei matote, kad jūsų masė labai labai skysta, pridėkite dar krakmolo (bet ne daugiau nei 0,5-1 šaukštą). Nepamirškite, kad įdaras vėsdamas dar tirštės. Palikite šią masę pilnai atvėsti (ją galite pasigaminti iš anksto, likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo). Laikykite šaltai.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pasiruoškite metalinę pyrago kepimo indą (18cm dugno skersmuo, su nuožulniais platėjančiais krašteliais - tradicinė šio pyrago forma). Į šios formos apačią įklokite vieną iš iškočiotų apskritimų. Leiskite tešlai iškristi per formos kraštus, netempkite tešlos, tačiau tešla turi uždengti ir dugną, ir šonus ir dar likti kabėti. Kad tešla neminkštėtų, galite padėti taip paruoštą formą į šaldytuvą.
  4. Iš kito apskritimo, pačiame jo centre, išpjaustykite žvaigždelės formos ertmes (naudojau apie 3cm žvaigždutės sausainių formelę). Padarykite apie 10 ertmių. Išpjautas tešlos žvaigždutes atidėkite į šalį - jų prireiks pyrago puošimui.
  5. Į paruoštą tešla išklotą pyrago formą sudėkite visą įdarą. Ant viršaus uždėkite tešlos apskritimą taip, kad išpjautos žvaigždutės atsidurtų ant įdaro centro*. Abu (viršutinio ir apatinio sluoksnio) tešlų kraštus sulipdykite ir apipjaukite peiliu sulig kepimo formos kraštu. Patariu įdėti pyragą į šaldytuvę, kad neminkštėtų tešla, kol ruošite dekoracijas.
  6. Nupjautus tešlos kraštelius sulipdykite į vieną rutulį ir juos iškočiokite tarp dviejų pergamento lakštų iki 4cm storio. Žvaigždutės formos sausainių formele išpjaukite žvaigždutes (pririeks apie 20-30 vnt). Šias žvaigždutes, dėdami lengvai perdengiant vieną ant kitos, sudėliokite sulig pyrago kraštu. Visą pyrago paviršių pabarstykite baltuoju cukrumi.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepkite pyragą apie 45-50 minučių, arba kol gražiai pagels. Šiek tiek atvėsinkite, ir patiekite šiltą (skaniausia - su ledais).
Pastabos

* Man lengviausia viršutinį sluoksnį uždėti apvertus jį su dar neatlipdytu pergamento popieriumi, ir tik tada popierių atsargiai nulupti. 

Recepto šaltinis - Donna Hay

  1. Nida:

    Taip, Rūta, pyragas tikrai nesaldus (nors į jį pažiūrėjus tokia mintis man kilo, kad bus saldus:)). Labai miela, kad patiko.

  2. Ruta:

    Labai skanus pyragas, rūgštokas, bet labai patiko ❤️ Ačiū Nida

  3. Nida:

    Labai ačiū, Aušra, kad parašėte!!! Dėkoju už linkėjimus ir draugystę:)

  4. Aušra:

    Kepiau šį pyragą Kalėdoms ir, turiu, pasakyti, tai buvo visiškas saldaus stalo pasididžiavimas: šventiškos išvaizdos ir dieviško skonio uogų įdaro. Neturėjau tinkamo kiekio šaldytų aviečių, tačiau šaldyklyje radau braškių ir žemuogių mišinio iš vasaros, tai įmaišiau ir jas. Ačiū, Nida, už dar vieną nuostabų receptą. Sėkmės ir entuziazmo 2021 metais!

  5. Nida:

    Jolanta, gal ir gali… Aš nebandžiau. Gal tik cukraus kiekį reiktų kažkaip pareguliuoti, nes spanguolės rūgštesnės. Su avietėm skonis prabangesnis, nes jos ne tik spalvos, bet ir labai gero skonio duoda.

  6. Jolanta:

    Laba diena, Nida, kuo pakeisti avietes? ar gali būti tik spanguolės? Ačiū.

  7. Jūratė:

    Nida, ačiū už tokį greitą ir išsamų atsakymą, bandysiu kepti 🙂

  8. Nida:

    Jūrate, ir man produktų kiekis pasirodė diesnis nei reikėtų nedideliam pyragui, bet tikrai tiek jų ir reikia nes tešlos sluoksnis nėra plonas. Tikrai viską sunaudosite ir būtent tokio dydžio kepiniui. Tuo tarpu atsegamoje formoje kepti nepatarčiau. Pyragas gana trapus, verčiau kepti tokioje formoje, kokioje galima būtų jį saugiai išimti, net jei dalis nutrupės. Bijau, kad nusegamoje formoje jis gali gerai neišsiimti…

  9. Jūratė:

    Sveiki, Nida, labai noriu išsikepti šį grožį, tik turiu pora klausimų:
    kažin, ar tiktų atsegama, 20 cm skersmens torto forma kepti šiam pyragui? Žiūriu, kad pas mane tik įvairių dydžių atsegamos plokščios formos.
    Ir dar įdomu, ar iš šio kiekio produktų tik vienas toks pyragėlis išeina, ar visgi ne vienas, nes produktų atrodo labai daug ir tik vienas pyragėlis 18 cm skersmens.. ačiū, Jūratė

  10. Nida:

    Jūrate, nepilkite tada jokio alkoholio. Bet jis tikrai suteikia unikalaus skonio, nereikia net primint, kad kepant alkoholis išgaruoja.

  11. Jūratė:

    Laba diena, Nida, labai gundančiai atrodo pyragas. Noriu paklausti, kuo būtų galima pakeisti brendį, kad nebūtų alkoholio?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *