Nedažnai tariuosi su draugėmis susitikti pusryčiams. Dažniau susėdam mieste puodeliui kavos, ar susitariam papietauti savaitgalį. Bet pusryčiai juk turi tokio žavesio: ir kava, ir skanus maistas, ir gera kompanija dienos startui tik padeda. Kad taip gražiai prasidėjusi diena ypatinga, netrukau įsitikinti: vakare gavau pranešimą iš Keiptauno, kad mano knyga „Izraelio skoniai” (anglų k.) buvo išrinkta geriausia metų knyga žydiško maisto knygų kategorijoje, ir ji atstovaus Pietų Afriką Kinijoje gegužės pabaigoje vyksiančioje pasauliniuose geriausių metų kulinarinių knygų rinkimuose!! Na argi ne stebuklas, kad lietuvaitės (ir net nežydės!) parašyta knyga apie Izraelio virtuvę skina laimėjimus Pietų Afrikoje ir atstovauja šią šalį pasaulyje?:) Tai ir yra tikroji globalizacija:)

Na, o tiems maloniems pusryčiams šiandien gaminau šakšuką ir sveikuoliškus keksiukus. Kodėl keksiukus? Todėl, kad man labai patinka pusryčiaujant Pietų Afrikoje užsisakyti keksiuką. Tai būna, aišku, visas didelis Keksas, kuriuo pasisotinam mes dviese su vyru. Jie su tokiais keksiukais pusryčiams dar patiekia sviesto ir džemo (nors keksiukas man ir taip jau pernelyg saldus būna). Aš savo keksiukus kepdama cukraus kiekį sumažinau, bet kitąkart sumažinsiu dar labiau, nes saldumo pakako per akis. Išbandykite tokius smagius pusryčius su šiltais maistingais keksiukais, tik ką ištrauktais iš orkaitės. Ir tik įsivaizduokite kaip smagu bus tokį pasiimti į darbą ar mokyklą, jei tik dar liks rytojui nesuvalgytų:)

Saldus pusryčių patiekalas
Saldus pusryčių patiekalas
ir saldėsiai gali būti sveikesni: su viso grūdo mitlais, su bananais, medumi ir sėlenomis
ir saldėsiai gali būti sveikesni: su viso grūdo mitlais, su bananais, medumi ir sėlenomis

 

 

 

Sveikuolių keksiukai su bananais, medumi ir sėlenomis
Yields 12
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 stiklinės (300g) viso grūdo miltų
  2. 3 šaukšteliai kepimo miltelių
  3. 1/3 stiklinės (70g) rudojo cukraus
  4. 1/3 stiklinės sėlenų (kviečių arba avižų)
  5. 1 šaukštelis cinamono
  6. 2 šaukštai medaus
  7. 1 kiaušinis, išplaktas
  8. 1 ir 1/4 stiklinės (310ml) kefyro
  9. 1/3 stiklinės (80ml) aliejaus
  10. 2 sunokę bananai, sutrinti šakute
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
  2. Dubenyje sumaišykite visus birius produktus: miltus, kepimo miltelius, sėlenas, cukrų.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite medų, kiaušinį, kefyrą, aliejų ir bananus. Tada į šią masę suberkite birius produktus ir viską sumaišykite, kol tešla bus vienalytė.
  4. Padalinkite masę į keksiukų formeles (jas prieš tai išklokite popieriniais sijonėliais arba sukarpytais pergamentinio popieriaus kvadratėliais) ir kepkite 25-30 min., arba kol įkištas medinis pagaliukas bus sausas.
  5. Valgykite šiltus arba atvėsusius. Labai tinka užšaldymui, kad turėtumėte skanėstą kada tik užsigeisite!
Adapted from Fresh and Light
Adapted from Fresh and Light
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Sveikuolių keksiukai: su bananais, medumi ir sėlenomis"

  1. Nida:

    Ugne, matyt dėl to ir sėdo, kad kepimo miltelių tik pusę porcijos dėjot… Visgi ingredientai ten sunkūs, reikia daugiau. O dėl cukraus – aš visada kiekius pagal save pasireguliuoju (pagal jausmą), bet receptuose rašau tiek, kiek originaliai nurodyta. Tas saldumas toks labai asmeninis dalykas. Man dažniausiai būna per saldu, jei cukraus dedu tiek, kiek receptuose parašyta.

  2. Ugne:

    Dejau 1,5 kepimo milteliu- iskilo ir…susedo po pusvalandzio. Mano skoniui kiek saldoki gavosi, kita karta desiu maziau cukraus.

  3. Nida:

    Lina, dėkui už pastabą. Originaliame recepte būtent tiek buvo rekomenduojama dėti. Tiesa, dabartinėse kulinarinėse knygose primygtinai siūloma naudoti kepimo miltelius be aliuminio. Nežinau, ar mūsiškiai tokius standartus atitinka, tačiau aš kepdama dėjau tiek, kiek parašyta recepte, ir man nesijautė miltelių. Bet jei pusė kiekio miltelių padarys tai, ką trys šaukšteliai, tikrai pasisakau už mažesnį kiekį!!:)

  4. Lina:

    Kepiau ir aš keksiukus. Viskas gerai, bet.. trys šaukšteliai kepimo miltelių? Na, tikrai tiek nereikėjo, nes labai jie jautėsi. Tikrai rekomenduoju dėti bent 1,5. Nes trijų stipriai per daug.

  5. Nida:

    Ir dar – kiekviena knyga yr akomandinis darbas. Todėl mano redaktorės ir dizainerės indėlis į šį projektą yra MILŽINIŠKAS. Ir tą pergalę dalinuosi su jomis lygiomis dalimis!!

  6. Nida:

    Ačiū, Inga, Jurgita, Andrej už sveikinimus ir palaikymą! Niekada nebūčiau ėmusis knygos leidimo, jei ne ištikimi blog’o skaitytojai. Tai jums turiu dėkoti už išmiklintą ranką ir supratimą, kas įdomu, ko nežinom, ką skaitom, ką gaminam ir ką norėtumėm gaminti. Ačiū visiems!!

  7. Inga:

    Puikus receptas, kaip visada. Nuoširdžiausi sveikinimai!! Jūsų darbas, ryžtas ir meilė visam tam, ką kuriate atsipirko. Didžiulė laimė būti įvertintam. Sėkmės Jums!

  8. Jurgita:

    Nida, nuoširdžiai sveikinu, kad „Izraelio skoniai” taip sėkmingai ir taip toli nukeliavo!

  9. Nida:

    Labai ačiū, Rasmina!! Tikrai tikiu, kad lietuviai gali ir daro daug daugiau, nei apie juos žino pasaulis! Ačiū už palaikymą ir palinkėjimus!!

  10. Rasmina:

    Perskaičiusi žinią apie Jūsų knyga laaaabai apsidžiaugiau. Visada sakiau ir sakysiu, kad lietuviai labai sumanūs, darbštūs, kūrybingi ir šilti žmonės. Ir Jūs Nida dar kartą tai įrodėte. Sveikinu ir linkiu skristi plačiai ištiestais sparnais po tuos naujus horizontus:)

  11. Nida:

    Labai ačiū, Odeta! Ta knyga gyvena savo gyvenimą:) Aš tik mėgaujuosi naujais jos horizontais…:)

  12. Odeta:

    Nida, laaaabai laaaabai dziaugiuosi Tvao sekme. Linkiu nesusto ir uzkariauti kuo daugiau pasaulio knygynu. Milziniskos sekmes Tau !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *