Atėjus pavasariui ėmiausi vieno svarbaus proceso: paversti kasdienius pusryčius malonia ir skania ceremonija. Iki šiol mano pusryčiai darbo dienomis būdavo vis ta pati avižinių dribsnių košė, paskubomis išvirta su vandeniu, geriausiu atveju paskaninta žiupsneliu cinamono ar kokoso palmių cukraus kruopele. Paskui kurį laiką išvis buvau nusprendusi atsisakyti pusryčių, pasekusi vienos maitinimosi idėjos šalininkais. Pagal juos kartą paroje reiktų daryt apie 14-16 valandų pertrauką tarp valgymų, kitaip sakant, tokį švelnų pabadavimą. O kada gi geriausia badauti, jei ne per naktį, miegant?:) Tad per naktį “atbadavusi” kokias 8-9 valandas, atsikėlusi nevalgant ištempdavau iki pietų , bet užtai paskui likusią dienos dalį kramtydavau kas papuola. Ir ne tik pietums ir vakarienei, bet dar ir tarpuose tarp valgymų. O kai jau svarstyklės ėmė rodyti man visai nepatinkančius skaičius, nutariau imtis priemonių. 

Pirma priemonė, kurios ėmiausi norėdama susigrąžinti normalų kūno svorį ir gerą savijautą, buvo… pusryčių sugrąžinimas:) Tačiau nuo šiol mano pusryčiai – ne kokie nors nuobodūs ir vienodi, bet dažnai – pats skaniausias ir laukiamiausias visos dienos valgymas! Ir aš mielai su jumis pasidalinsiu savo gurmaniškų pusryčių receptais, nes mažumėlę užtrukau, kol įvaldžiau pagrindines taisykles ir išmokau juos pasigaminti negaišdama pernelyg daug iki minutės suskaičiuoto rytinio laiko. Nuo šiol mano pusryčiai visuomet kitokie, visuomet sveiki, pagaminti iš natūralių, neperdirbtų arba minimaliai perdirbtų produktų, turintys visus pagrindinius gurmaniško patiekalo elementus: malonią tekstūrą, spalvingą skonių gamą, ir ne pernelyg apsunkinantys, leidžiantys išlaikyti sotumo jausmą iki pat vėlyvų pietų. 

Bet prieš pakviesdama jus į sveikesnių (ir gardesnių) pusryčių pamokas, noriu pradėti nuo labai šaunios Nestle iniciatyvos. Kaip žinia, Nestle (be kita ko) gamina be proto skanius sausus pusryčius (išduosiu paslaptį – Nestle sausų pusryčių dėžutė visuomet yra mano spintelėje, jei netyčia koks bado priepuolis užkluptų…:) O ir bežiūrint kokį filmą ar žinias visai smagu patriaukšti, ypač kai niekas nemato:)). Tai štai ėmė ir sugalvojo Nestle tokią užduotį: ogi imkite ir “iškonstruokite” mūsų skaniuosius dribsnius, įsitikinkite, kad jie pagaminti iš kokybiškų ingredientų. O iš tų iškonstruotų ingredientų imkite ir pagaminkite kokį nors kitą, ne mažiau skanų, ir ne mažiau sveiką patiekalą! 

Aš iššūkius mėgstu, tad ėmiausi darbo pasiraitojusi rankoves. Tų iškonstruotų dribsnių produktų sąrašas nėra toks ilgas kaip galvojau, ir tikrai nėra kuo nors ypatingas: tai viso grūdo speltų miltai, kakava, cinamonas, kepimo milteliai, kiaušiniai, cukrus ir medus. Ilgai tikrai nesikankinau begalvodama ką sukursiu iš šios puokštės kokybiškų ingredientų, o rezultatu likau patenkinta ne mažiau, nei patenkinta būnu triaukšdama tuos Nestle dribsnius:) 

Tad jūsų dėmesiui – Nestle įkvėpti, mano pagaminti minkštučiai pusrytiniai keksiukai. Su džiovintomis figomis, kakava ir žinoma, kvapiuoju cinamonu…

Pusrytiniai keksiukai iš tų ingredientų, kurie naudojami Nestle dribsniams
Su figomis, cinamonu ir kakavine paslaptimi viduje
Nepamainomas užkandis darbe ar per pertrauką mokykloje

Sveikuoliški keksiukai su figomis, kakava ir cinamonu

(12 vnt)

2 stiklinės (300g) viso grūdo speltų miltų 

3 šaukšteliai kepimo miltelių

100g cukraus (nepilna 1/2 stiklinės)

Žiupsnelis druskos

1 kiaušinis

2 šaukštai medaus

1 ir 1/4 stiklinės (310ml) kefyro

1/3 stiklinės (80ml) augalinio aliejaus (naudojau rapsų)

1 šaukštas kakavos

1/2 šaukštelio cinamono

Saujelė (80g) džiovintų figų, susmulkintų

Pabarstymui:

2 šaukšteliai cukraus sumaišyti su 1/2 šaukštelio cinamono

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. 

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite plaktą kiaušinį, medų, kefyrą ir aliejų. Skystus ingredientus dalimis pilkite į sausų ingredientų mišinį ir gerai išsukte tešlą, kol ji taps vientisa. 

Atidėkite maždaug 1/3 tešlos į kitą dubenėlį, ir į šią dalį įmaišykite kakavą. Į likusią tešlą suberkite cinamoną ir smulkintas figas, ir gerai išmaišykite. 

Keksiukų formelėje išdėliokite popierinius sijonėlius (arba iškirpkite iš pergamentinio popieriaus kvardatus, kuriais išklokite keksiukų ertmes). Formuokite keksiukus: pradžioje dėkite po kaupiną šaukštą cinamoninės tešlos su figomis, tada – nepilną šaukštą kakavinės tešlos, o ant viršaus – dar tešlos su figomis. Taip užpildykite visas keksiukų ertmes, kiekvieno viršų pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.

Kepkite 180C orkaitėje apie 25-30 min., arba kol keksiukų vidus bus pilnai iškepęs. 

Komentarų apie "Sveikesnių pusryčių istorija ir keksiukai pagal Nestle": 2

  1. Nida:

    Giedre, speltos viso grūdo miltai tikrai kietina gaminius, be to, jie sunkesni nei tradiciniai. Tad nežinau kaip matavote kiekius (kartais kai sveriam produktus ir kai juos matuojam šaukštais ar stiklinėmis, susidaro gana didelė paklaida). Bet manyčiau, kad miltai čia tikrai turėjo įtakos, nes niekada tokio purumo kepiniai neišeina kepant su viso grūdo miltais… Tik sveikiau šiek tiek:)

  2. Giedre:

    Laba diena,

    man gavosi keksiukai kieti ir labai mazai issipute :(( kazi kodel taip nutiko, gal visgi kalti tie spelta visogrudo miltai? Atrodo viska dariau tiksliai pagal recepta…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.