Šaltis mane veikia taip: sėdžiu šiltuose namuose, žiūriu į speigą už lango, ir galvoju ką čia skanaus pasigaminus:) Geriausia ką nors su išraiškingais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, imbieras ar kardamonas… Ir nenusiraminu tol, kol nerandu kokio įdomesnio recepto, ko nors, ko dar iki šiol nebuvau gaminusi, kažko, geriausia kas reikalautų kažkokių naujai išmokstamų įgūdžių. 

Taip atsitiko ir šįkart, o mano taikinyje skandinaviškos bandelės buvo jau seniai:) Cinamonines bandeles kepu ganėtinai dažnai, o štai su kardamonu apskritai labai atsargiai elgiuosi virtuvėje:) Nemažais kiekiais naudojamas kardamonas man tobulai dera tik dviejuose (saldžiuose) dalykuose: stiprioje saldžioje arabiškoje kavoje arba Kalėdiniuose sausainiuose ir meduoliuose. Švelnios kardamono natos man patinka indiškuose patiekaluose, tačiau kai kas nors iš nežinojimo ima ir padaugina kardamono kokiame mėsiškame troškinyje, tada jau man toks patiekalas tampa nevalgomu…

Sunkiausias momentas kepant šias bandeles – tai įvaldyti jų susukimo techniką:) Todėl verčiau kelis kartus peržiūrėkite video prieš imdamiesi darbo:) Ir turėkite kompiuterį netoliese, nes prireiks darbo metu dar pasitikslinti, kaip gi ten ant tų pirštų tešla vyniojama:) Pirmosios bandelės gal ir nesusivynios tobulai, bet sulig kiekviena sekančia tikrai jos tik gražės:)

Bandelės bus kepamos trumpai, gana aukštoje temperatūroje, todėl pravartu būti arčiau orkaitės, kad spėtumėte bandeles ištraukti, jei tik jos imtų svilti:) Man taip nenutiko, net teko minutę pridėti kepant:) Mano vyras sušveitė iškart keletą dar šiltų bandelių su pienu, o aš galiu jas nesustodama valgyti su kava arba arbata. Aišku, skaniausios dar šiltos, iškart iškeptos, o kitą dieną galima jas trumpai atšviežinti orkaitėje (jei tik liks iki kitos dienos:))

Bandeles su kardamonu
Kvepės visi namai, pažadu:)
Skandinaviškos bandeles su kardamonu
Traški saldi plutelė ir minkštas vidus – štai kur šių bandelių gėris:)
Kardemummabullar - švediškos bandelės su kardamonu
Vienos tikrai nepakaks:)
Švediškos bandelės su kardamonu
Yields 16
Minkštos ir kvapnios bandelės su kardamonu. Kvepės visi namai:)
Komentuoti
Spausdinti
Tešlai
  1. 25 g šviežių mielių
  2. 90 g cukraus
  3. 250 ml pieno
  4. 530 g miltų (naudojau speltos)
  5. 1/2 šaukštelio druskos
  6. 7 g malto kardamono
  7. 100 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
Sviestiniam kardamono įdarui
  1. 100 g minkšto sviesto
  2. 100 g rudojo cukraus
  3. 1.5 šaukšto malto kardamono
Cukraus sirupui
  1. 70 ml vandens
  2. 1 šaukštas aksinio sirupo*
Pabarstymui
  1. 50 g cukraus
  2. 1 šaukštas malto kardamono
Instrukcijos
  1. Pirmiausia pasigaminkite mielių mišinį: nedideliame indelyje sumaišykite mieles su 1 šaukštu cukraus, įpilkite 1/4 stiklinės šilto (ne karšto!) pieno ir įberkite 3 šaukštais miltų. Viską sumaišykite ir palikite šiltoje vietoje, kad masė suputotų.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite likusius miltus su druska ir kardamonu. Supilkite mielių mišinį, likusį šiltą pieną ir lydytą atvėsintą sviestą. Užminkykite elastingą tešlą. Suformuokite iš tešlos rutulį, dubenį uždenkite plėvele ir palikite šiltai, kad pakiltų (apie 1-2 val).
  3. Sumaišykite kardamoninio įdaro ingredientus. Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi.
  4. Tešlą ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite į didelį stačiakampį, maždaug 30x60 cm. Ilgoji stačiakampio kraštinė turi būti plotis, o trumpoji - ilgis. Visą tešlos pagrindą patepkite tolygiai kardamoniniu įdaru. Padalinkite ilgąją kraštinę į 3 lygias dalis (maždaug po 20cm), pažymėdami trečdalius iš abiejų pusių. Užlenkite viršutinę stačiakampio dalį ties pažymėta pirma trečdalio dalimi, o ant šios užlenkite apatinį trečdalį. Tešlą supjaustykite maždaug 1.7-2cm pločio juostelėmis (geriausia tą daryti picai pjauti skirtu rateliu). Susukite kiekvieną juostelę taip, kaip parodyta video filmuke. Dėkite į kepimo skardą, palikdami gana nemažus tarpus. Uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltai, kad pakiltų (apie 30-60 min).
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 220C.
  6. Bandeles patepkite cukraus sirupu ir pabarstykite cukraus ir kardamono mišiniu. Pašaukite į įkaitusią orkaitę ir kepkite 8 minutes, arba kol garžiai apskrus.
Pastabos
  1. * Jei neturite po ranka auksinio sirupo, užvirinkite 70ml vandens ir įberkite 60g cukraus. Virinkite, kol sirupas sutirštės.
Nidos receptai http://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Švediškos bandelės su kardamonu": 4

  1. Nida:

    Oi, Indre, aš pieno išvis nemėgstu nuo vaikystės… O dar šilto?… O dar su medum?… Kai dukrai darydavau tokį vaistą, tai užsikimšusi nosį stovėdavau:) Pavydžiu tiems, kas pieną mėgsta:)

  2. Nida:

    Galima, ir labai geras klausimas, nes ne visi mėgsta (arba turi po ranka) šviežias mieles. Šiame recepte sausų mielių reikės 12g.

  3. Ji:

    Ar galima naudoti sausas mieles vietoj šviežių? Kiek tuomet reiktų sausų mielių? Ačiū.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.