Jei rudenį švenčiate kokią rimtesnę progą, arba jei šiaip nusipelnėte save ar savo artimus palepinti kokiu skanėstu, labai rekomenduoju štai šį rudeninį pyragą. Na, pyrago pavadinimas net nelabai jam tinkamas, šis kepinys tikrai nusipelnė torto titulo!:) 

Slyvos ir šokoladas – tai klasikinis derinys ir niekas nesugalvojo nieko tobulesnio. Nei rudenį, nei kitu metų laiku. O kadangi dabar kaip tik šviežių prisirpusių slyvų sezonas, tai puiki proga iškart ir kibti į darbą! Slyvų putėsiams, kurie užkloja visą torto pagrindą, iš bėdos (ir po sezono) tiks ir pirktinis (ar pačių darytas) slyvų džemas. Tačiau tokios rožinės spalvos naudodami džemą tikrai neišgausite, putėsiai bus rusvi. Bet skonis neturėtų labai nukentėti. Tik atminkite, kad jei šviežias slyvas keisite slyvų džemu, plakdami grietinėlę nedėkite cukraus pudros, arba jos dėkite labai nedaug. 

Geras šampanas - gerų šventinių patiekalų palydovas
Geras šampanas – gerų šventinių patiekalų palydovas
Putos...
Putos…
Švelnaus ir subalansuoto skonio tortas
Švelnaus ir subalansuoto skonio tortas
Šokoladinis sūrio pyragas su slyvų putėsiais
Šokoladinis sūrio pyragas su slyvų putėsiais
Sūrio pyragas su šokoladiniu pagrindu ir slyvų putėsiais
Porcijos 10
Nuostabus slyvų, šokolado ir klasikinio sūrio pyrago derinys. Geriausia, jei pyragą pasigaminsite iš vakaro ir leisite pastovėti per naktį šaldytuve
Komentuoti
Spausdinti
Pagrindui
  1. 100 g miltų
  2. 2 šaukštai cukraus
  3. 1/2 šaukšteliai kepimo miltelių
  4. 2 šaukštai kakavos miltelių
  5. 60 g šalto sviesto
  6. 1/2 kiaušinio
Sūrio masei
  1. 1 kg sumaltos glotnios varškės, skirtos sūrio pyragams kepti
  2. 1 stiklinė cukraus
  3. 1 pakelis grietinėlės skonio pudingo
  4. 1/2 citrinos nutarkuota žievelė ir 1 citrinos sultys
  5. 200 g baltojo šokolado
  6. 5 kiaušiniai
  7. 100 ml riebios grietinėlės
Slyvų putėsiams
  1. 400 g šviežių prinokusių mėlynųjų slyvų (arba 180g slyvų džemo)
  2. 400 ml plakimui skirtos grietinėlės (labai šaltos!)
  3. 5 šaukštai cukraus pudros (jei naudojate šviežias slyvas)
  4. 2 šaukšteliai želatinos miltelių
  5. 1/4 stiklinės obuolių sulčių arba vandens su keliais lašais citrinos sulčių
Pradėkite nuo slyvų masės putėsiams
  1. Nuplautas slyvas su išimtais kauliukais ir šiek tiek pasmulkintas sudėkite į keptuvę arba puodą storu dugnu ir kepinkite maišydami apie 15-20 minučių, kol slyvos sukris, tačiau nepraras spalvos. Išjunkite ugnį, masę šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite blenderiu iki vientisos masės. Atšaldykite ir laikykite šaldytuve kol prireiks.
Pyrago pagrindas
  1. Formą su nusegamais šonais (24cm) išklokite pergamentiniu popieriumi taip, kad popieriaus kraštai išsikištų per formos kraštus (popieriumi išklokite formos dugną ir tik tada sekite šonus, palikdami pergamentą formos išorėje).
  2. Į dubenį arba elektrinio kombaino indą suberkite miltus, cukrų, kepimo miltelius, kakavą, tada nedideliais gabalėliais supjaustytą šaltą sviestą ir pirštų galais arba maišytuvu maišykite, kol masė virs trupniais. Įmuškite pusę kiaušinio ir toliau minkykite kol masė sulips. Jei masė vis dar nesulimpa, įpilkite dar truputį kiaušinio arba šalto vandens.
  3. Tešlą plonu sluoksniu paskirstykite lipdant ant formos dugno ir ant kraštų užleisdami apie 1-2 cm. Dėkite į šaldytuvą taip paruoštą kepimo formą ir laikykite apie 15 min.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
  5. Pašaukite kepimo formą su šokoladiniu pagrindu ir kepkite 15 minučių. Iškimkite formą iš orkaitės.
Kol pyrago apačia kepa pasiruoškite sūrio masę
  1. Minkštą varškės masę suverskite į didelį dubenį arba elektrinio maišytuvo indą. Sudėkite cukrų, pudingo miltelius, citrinos žievelę ir sultis ir lėtais judesiais sumaišykite, kad visi ingredientai susimaišytų.
  2. Į puodą su trupučiu verdančio vandens įstatę dubenėlį, jame lėtai ištirpinkite baltąjį šokoladą. Kai šokoladas taps skystas, supilkit jį į varškės masę ir dar kartą gerai išmaišykite.
  3. Muškite po 1 kiaušinį, visąlaik maišydami masę maišytuvu. Sekantį kiaušinį įmaišykite maždaug po pusės minutės po paskesniojo.
  4. Pačioje pabaigoje įmaišykite grietinėlę.
  5. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 175C.
  6. Supilkite paruoštą sūrio masę ant apkepinto pyrago pagrindo. Pašaukite į orkaitę iki kepkite 15 minučių. Tada sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 120C ir toliau kepkite pyragą 1.5 valandos.
  7. Atsargiai iškimkite pyragą iš orkaitės ir palikite ant darbastalio visiškai atvėsti. Kai pyragas bus visiškai šaltas, galėsite ant viršaus užpilti putėsius.
Pasigaminkite slyvų putėsius
  1. Želatiną ištirpinkite obuolių sultyse arba vandenyje su citrinos sultimis. Palikite išbrinkti. Tada lėtai kaitinkite, kol želatina visiškai išsileis, masė taps skysta. Tik neužvirinkite!
  2. Grietinėlę suplakite iki labai standžių putų su cukraus pudra.
  3. Ištirpintą želatiną supilkite maišydami į slyvų masę, tada visą šią masę dalimis dėkite į plaktos grietinėlės dubenį ir maišykite, kol ingredientai susijungs, grietinėlė nusidažys skaisčiai rausva spalva.
  4. Gautą putėsių masę išverskite ant atšaldyto sūrio pyrago ir ilšlyginkite pagrindą. Dėkite į šaldytuvą mažiausiai kelioms valandoms, bet geriausia - nakčiai.
  5. Prieš patiekiant ir pjaustant peilį pamirkykite karštame vandenyje, atsargiai apipjaukite palei nusegamos formos kraštus, tada atsekite formą ir perkelkite pyragą ant serviravimo lėkštės.
Adapted from Kwestia smaku
Adapted from Kwestia smaku
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Sūrio pyragas su šokoladiniu pagrindu ir slyvų putėsiais": 5

  1. Andrej:

    Jūsų tiesa 🙂 Dar keli receptai yra atidėti į planuojamų gaminių stalčių, o tada reiks sėsti ant dietos 😀

  2. Nida:

    Andrej – turbūt jau nedaug tortų liko nebandytų:) Džiaugiuosi, kad ir šis patiko:) Taip, didelis tikrai, kokiai progai, kai susirenka daugiau žmonių labiau tinkamas.

  3. Andrej:

    Pasigaminus atrodė įspūdingai, ne ką prasčiau už karališkąjį šokoladinį, o kepasi tikrai paprasčiau ir greičiau. Tik turi tortas viena bėdą, labai jau didelis 🙂 bandėm šeimos pastangomis įveikti per savaitgalį, bet deja.
    Manyčiau su viršutiniu sluoksniu galima paeksperimentuoti ir slyvų džemą keisti spanguolių, serbentų ir t.t. Tortas tikrai ne per saldus ir baltas šokoladas (kaip jo nemėgčiau) absoliučiai nesijaučia ir vidurinis varškės sluoksnis turi natūralų skonį, kuris patiktų nemėgstantiems perteklinių ingredientų ar pertepimų.

  4. Nida:

    Jurga, manau, kad šaldytos slyvos tikrai tiks. Be to, galima pasidaryti slyvų masę ir ją užsišaldyti:) Torto formą naudojau 23cm, ir ji užsipildė iki pat viršaus. Net galvojau, kad reikės pritaisyti „sijonėlį” viršuje, bet neprireikė – putėsiai buvo sulig formos kraštu.

  5. Jurga:

    Na atrodo išties viliojančiai. Klausimai du, pirmas ar galima užsišaldyti slyvas ir vėliau, žiemą naudoti atšildytas, antras, kokio dydžio formą naudojote?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *